Laatst bijgewerkt op 14 juni 2024, 13:46

Autisme en werk kan een krachtige combinatie zijn, door de unieke eigenschappen die een persoon met autisme met zich mee brengt. We vertellen je graag meer over de zakelijke mogelijkheden voor ondernemers die een gezonde diversiteit zoeken in hun bedrijf.

 

Autisme is de verzamelnaam voor kenmerken in iemands gedrag die duiden op een kwetsbaarheid op het gebied van sociale interactie, communicatie, blijven schakelen, bewegen, handelingen, in de prikkelverwerking en op het gebied van filteren van informatie.

Vaak wordt autisme geassocieerd met een beperking, maar toch is het belangrijk mensen met autisme wel degelijk te erkennen op de arbeidsmarkt. Mensen met autisme hebben namelijk vaak ook unieke vaardigheden en talenten, en kunnen zich uitstekend inzetten op de werkplek.

 

De kracht van autisme

De kracht van autisme ligt in de bijzondere manier van denken en waarnemen. Mensen met autisme nemen alles vaak heel erg puur waar, zonder filter. Zij hebben vaak veel oog voor detail en een heel goed geheugen. Dit maakt dat mensen met autisme vaak erg geschikt zijn voor bepaalde beroepen waarbij het belangrijk is om heel precies te werken, en waar structuur en nauwkeurigheid een vereiste zijn.

 

Uitdaging op de arbeidsmarkt

Hoewel mensen met autisme over vele talenten beschikken, is het nog niet altijd eenvoudig om een plek voor ze te vinden in de arbeidsmarkt. Doordat zij vaak communicatieproblemen hebben, en moeilijk om kunnen gaan met sociale interacties, blijft het een hele uitdaging om een passende baan te vinden. Daarnaast is vaak sprake van onbegrip bij een werkgever of collega’s. Werkgevers zijn niet altijd bekend met autisme, waardoor mensen met autisme niet altijd de juiste begeleiding krijgen om succesvol te zijn in hun werk. Er zijn gelukkig ook speciale vacatures voor mensen met autisme, dit biedt een grotere kans tot succes.

 

Inclusieve arbeidsmarkt

Het is belangrijk dat we naar een steeds inclusievere arbeidsmarkt toewerken. Hierin kan iedereen, ongeacht je beperking, geslacht of geaardheid, een passende baan vinden die bij hen past. Dat is van belang door enerzijds de steeds verdere vergrijzing van de Nederlandse bevolking, maar aan de andere kant ook omdat er simpelweg meer vraag is dan aanbod in sommige beroepsgroepen.

Er zijn steeds meer initiatieven die zich richten op mensen met autisme en het vergroten van hun kansen op de arbeidsmarkt. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld trainingen volgen om meer inzicht te krijgen in autisme en hoe zij hun werkomgeving kunnen aanpassen om mensen met autisme beter te ondersteunen. Ook het creëren van aangepaste functies of flexibele werktijden kan helpen om drempels weg te nemen voor mensen met autisme.

 

Succesverhalen

Gelukkig zijn er al veel succesverhalen waaruit blijkt dat mensen met autisme een hele fijne plek hebben kunnen vinden waar hun inzicht en kwaliteiten echt naar boven komen. Denk bijvoorbeeld aan softwareontwikkelaars die dankzij hun oog voor detail en analytisch denkvermogen complexe problemen kunnen oplossen. Of aan kunstenaars die door hun unieke perspectief prachtige kunstwerken creëren.

Er zijn tegenwoordig ook steeds meer werkgevers die specifiek op zoek zijn naar mensen met autisme. Denk hierbij aan sociale ondernemingen en IT-bedrijven. Deze werkgevers begrijpen de waarde die autisme met zich meebrengt. Zij zorgen voor een werkomgeving waarin mensen met autisme succesvol kunnen zijn in hun werk en waar ze kunnen blijven groeien en ontwikkelen.

Zoek jij als ondernemer naar werknemers met dergelijke unieke vaardigheden? Neem dan de stap om ook personen met autisme aan te nemen. Met de juiste begeleiding kan dit een unieke toevoeging aan je bedrijf zijn!