Laatst bijgewerkt op 3 september 2024, 19:40
Wereldwijd treft de chronische aandoening diabetes vele miljoenen mensen. Diabetes type 1 en type 2 zijn daar de meest bekende varianten van. Beide aandoeningen hebben een grote impact op het leven van de mensen die er last van hebben. Vaak betekent het leven met een sensor, medicatie slikken en insuline spuiten. Daarnaast hebben diabetespatienten een grotere kans op andere aandoeningen, zoals voetproblemen. Hoe kan dit eigenlijk? En nog belangrijker: hoe wordt de kans op voetproblemen bij diabetes zo klein mogelijk?
Waarom kwetsbare voeten bij diabetes?
Er zijn verschillende manieren waarop de aandoening effect kan hebben op je voeten. Denk aan verminderde bloedcirculatie, wat bij infecties zorgt voor een langzaam genezingsproces. Maar denk ook aan zenuwbeschadiging, waardoor je minder snel pijn of verwondingen bij je voeten voelt. Nu hoor ik je denken: dit is toch een voordeel? Maar nee, juist je voeten moeten snel genezen om erger te voorkomen. Dit gebeurt niet wanneer je pas in een verder gevorderd stadium pijn gaat voelen.
Ook hebben diabetici onbewust vaak drukpunten bij hun voeten, wat snel leidt tot blaren en zweren. Al deze effecten zullen op het eerste oog niet heel heftig klinken, maar kunnen leiden tot ernstige infecties, of zelfs amputatie. Voorkomen is beter dan genezen en goede voetzorg is dus enorm belangrijk.
Een belangrijke stap naar goede voetzorg zijn inlegzolen. Een klein beetje research zal al leiden tot het ontdekken van inlegzolen in vele soorten en maten, gericht op specifieke voetklachten. Zo heb je bijvoorbeeld inlegzolen van het bekende merk Mysole, die zich specifiek richt op wat jouw ‘diabetes voet’ nodig heeft.
Hoe helpen inlegzolen?
Zoals al eerder genoemd zijn er veel inlegzolen, in verschillende soorten en maten. Voor iedere klacht en voor elk persoon kan een inlegzooltje gemaakt worden. Inlegzolen helpen met drukverdeling van de voet. De zolen helpen ook met schokabsorptie wanneer je loopt met inlegzolen. Bij elke stap die je zet wordt de schok als het ware gedempt. Betere drukverdeling en schokabsorptie zorgen voor een veel kleinere kans op blaren, eelt en zweertjes. Het risico op verwondingen en infecties is dus veel minder. Niet alleen dit is een groot voordeel, ook blijft je voet door middel van de zool veel meer in één bepaalde positie, wat zorgt voor een betere bloedcirculatie. Voor diabetici dus enorm belangrijk!
Wanneer wordt het tijd voor inlegzolen?
Eigenlijk is het altijd een goed moment om te starten met het dragen van inlegzolen. Het werkt enorm preventief. Zelfs als je nog geen voetproblemen hebt, kunnen de zolen helpen om potentiële voetproblemen te voorkomen.
Wanneer je al (startende) voetproblemen hebt bij diabetes, dan helpen de zolen je om pijn te verlichten en problemen zoals blaren, eelt en zweren te genezen. Het is dus altijd een goed idee om te starten met inlegzolen, vooral voor diabetici.
Wanneer je inlegzolen draagt is hygiëne enorm belangrijk. Houdt je schoenen en inlegzolen goed droog. Op deze manier voorkom je ook weer het risico op infecties. Inlegzolen spelen dus een belangrijke rol bij de verzorging van je voeten. Door juist gebruik en regelmatige controles zul je een hoop complicaties voorkomen!