Laatst bijgewerkt op 29 april 2023, 13:16

Diabetes is een chronische ziekte die in Nederland veel voorkomt. Ongeveer 1.2 miljoen mensen lijdt eraan, wat neerkomt op ruim 1 op de 14 mensen. Bij diabetes is het lichaam niet meer in staat om glucose in het bloed om te zetten naar brandstof voor de cellen. En dat heeft veel gevolgen voor het dagelijkse leven van diabetespatiënten. Er kunnen verschillende klachten door ontstaan, zoals vermoeidheid, vaak dorst hebben en veel moeten plassen.

Ook hebben veel diabetici last van voetklachten. Een veelvoorkomend probleem voor diabetespatiënten, is dat ze nog maar weinig gevoel in hun voeten hebben. Ook kunnen de voeten branderig of juist heel koud aanvoelen en genezen wondjes maar langzaam. In deze gevallen spreek je van diabetesvoeten. In dit artikel gaan we wat verder in op wat diabetesvoeten zijn, en waar je op kunt letten als je hier last van hebt.

Hoe ontstaan diabetesvoeten?

Diabetesvoeten ontstaan doordat suikerziekte de bloedvaten en zenuwen langzaam beschadigt. Hierdoor kan bloed minder goed door de voeten en benen stromen, wat voor verschillende voetklachten kan zorgen. Sommige diabetici ervaren heel weinig gevoel in hun voeten, en merken daardoor slecht zittende schoenen, blaren en wondjes nauwelijks meer op. Ook kan het zo zijn dat je geen verschil meer voelt tussen warmte en kou op de voeten. Andere patiënten krijgen juist gevoeligere voeten van diabetes, die bijvoorbeeld branderig of erg koud aanvoelen. In alle gevallen is het belangrijk om de voetgezondheid goed in de gaten te houden. Dit doe je door te kiezen voor goede diabetes schoenen en het regelmatig controleren van de voeten op wondjes en andere afwijkingen.

Wat zijn veilige schoenen voor diabetesvoeten?

Omdat mensen met diabetesvoeten vaak niet opmerken dat er wondjes aan de voeten ontstaan én omdat deze wondjes ook nog eens langzamer genezen dan bij mensen zonder diabetes, is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan goede schoenen. Niet iedere schoen is geschikt voor de diabetesvoet. Zo is het verstandig om schoenen met grove stiksels zo veel mogelijk te vermijden. Ze kunnen voor wondjes of schuurplekken zorgen. Ook zijn open schoenen af te raden, omdat er steentjes in kunnen blijven zitten.

Beter is het om te kiezen voor dichte, naadloze schoenen met een zachte voering. Deze zijn het meest comfortabel voor diabetesvoeten en verkleinen de kans op blaren en wondjes. Er zijn speciale diabetesschoenen op de markt, die in deze eigenschappen voorzien. Ook is het fijn om naadloze sokken te dragen, van een natuurlijk materiaal als wol of katoen. Gelukkig zijn deze sokken steeds beter verkrijgbaar, ook in de grotere modewinkels.

Blote voeten vermijden bij diabetesvoeten

Naast het dragen van goede schoenen, is het ook slim om zo min mogelijk op blote voeten te lopen als je suikerziekte hebt. Thuis kun je comfortabele sloffen dragen, en tijdens het douchen zijn badslippers geschikt. De reden om dit te doen, is om te voorkomen dat er wondjes aan de voeten ontstaan, die je vervolgens niet opmerkt en die kunnen gaan ontsteken. Better safe than sorry, is het devies als het om de voetgezondheid van diabetespatiënten gaat. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds leukere schoenen, pantoffels en slippers te krijgen met een zacht en naadloos voetbed. Dus wees niet bang dat je nu op lelijke orthopedische schoenen door het leven moet gaan, er is echt genoeg leuks verkrijgbaar!

Zorg voor een dagelijkse controle bij diabetesvoeten

Om je voetgezondheid optimaal te houden, is het zaak om je voeten regelmatig te controleren op wondjes, blaren, eelt en andere afwijkingen, zoals ingegroeide teennagels. Je kunt dit het makkelijkste doen door er een routine van te maken, zoals je ook dagelijks je tandenpoetst. Check je voeten bijvoorbeeld bij het opstaan, slapengaan of douchen. Kijk of je nagels bijgeknipt moeten worden (niet te kort!) en of er wondjes zijn die om behandeling vragen. Maak er een fijn moment van voor jezelf, waarbij je jouw voeten verwent met een lekker ruikende crème of een vrolijk nagellakje. En zie je iets afwijkends? Neem dan even contact op met je huisarts.

Controleer je voeten op gevoeligheid voor aanraking en temperatuur

De dagelijkse voetcontrole is een goede manier om je voeten in optimale gezondheid te houden. Daarnaast kan je maandelijks de tijd nemen om te kijken of er iets is veranderd in de gevoeligheid van jouw voeten. Je kunt jouw voeten testen op gevoeligheid voor aanraking met een zacht voorwerp, zoals bijvoorbeeld een veertje. Ook kan je kijken hoe jouw voeten reageren op verschillende temperaturen, door afwisselend koudere en warmere objecten tegen de voeten aan te leggen. Let er hierbij wel op dat je niet met te hete dingen aan de slag gaat. Wikkel een kruik bijvoorbeeld altijd in een handdoek, zodat je niet per ongeluk brandwonden op je voeten maakt.

Noteer je bevindingen en vergelijk ze met de vorige controle. Merk je dat er verandering plaatsvindt in de gevoeligheid van jouw voeten? Neem ook dan contact op met jouw huisarts voor advies. Wil je meer weten over voetgezondheid en diabetesvoeten? Neem dan eens een kijkje op de website van Schoenwijzer. Dit platform staat boordevol informatie over voetgezondheid, voetklachten en de geschikte schoenen voor iedere voetklacht.