Laatst bijgewerkt op 18 juni 2024, 20:21

Wil je op een gezonde manier mals en sappig vlees bereiden, zonder een Teflon anti-aanbaklaag, dan is een gietijzeren braadpan in je keuken onmisbaar. Heb je een nieuwe keuken en ben je op zoek naar pannen of is je huidige braadpan inmiddels flink verouderd? Dan is het goed om op zoek te gaan naar een nieuwe. Het kiezen, gebruiken en onderhouden van een braadpan is echter niet altijd makkelijk. Om jou op weg te helpen, zetten wij daar hieronder een aantal handige tips op een rij.

Kiezen van een braadpan

Gezond bakken en braden kun je heel goed doen met een braadpan. Kies je een braadpan van hoge kwaliteit, dan profiteer je daar voor de rest van je leven van als je deze goed onderhoudt. En dat is natuurlijk weer goed voor je financiële gezondheid.

Het is daarom belangrijk om de juiste keuze te maken. Wil je een braadpan kopen, dan is het goed om te letten op onder meer het materiaal en de grootte ervan. Kies voor een variant die groot genoeg is voor de stukken vlees die je wilt gaan braden. Een pan met een flinke diameter wordt daarom aangeraden.

Ook het materiaal is een belangrijk punt om over na te denken. Gietijzer heeft onze voorkeur om gezond te koken. Gietijzer geleidt de warmte namelijk geweldig goed en kan tegen hele hoge temperaturen. De hele gietijzeren braadpan kan bijvoorbeeld gerust in de oven. RVS braadpannen hebben als voordeel dat ze sneller opwarmen, maar gietijzer houdt die warmte weer veel langer vast.

Tips voor gezond gebruik van de braadpan

Om heerlijke gerechten klaar te maken, is het van belang dat je jouw pan op de juiste manier gebruikt. Voordat je het voor de eerste keer gaat gebruiken, is het een aanrader om de pan in te vetten met een laagje olie. Op deze manier zorg je dat het vlees niet zomaar aan de pan blijft plakken, wat natuurlijk zonde is.

Voor het braden van voedsel is het ook belangrijk dat je de juiste hitte gebruikt. Te heet zorgt voor aanbranden en schadelijke stoffen in je gerecht. Niet warm genoeg kan er weer voor zorgen dat het eten niet goed gaart en daardoor gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Laat de pan dus altijd goed op temperatuur komen. Als hij eenmaal warm is, blijft dat ook een lange tijd zo. Als de temperatuur goed op temperatuur is, kun je deze langzaam terugzetten. Op deze manier krijgt het eten te tijd om te garen. Om te voorkomen dat je vlees verbrandt, is het slim om het zo nu en dan om te draaien.

Onderhouden van je braadpan

Wil je daadwerkelijk je hele leven gebruikmaken van je braadpan? Dan is het wel belangrijk dat je deze goed onderhoudt. Dat is op verschillende manieren mogelijk. Het is een goede tip om bij het schoonmaken geen gebruik te maken van agressieve schoonmaakmiddelen. Gebruik een mild schoonmaakmiddel en warm water, dan kom je al een heel eind. Gebruik je wel agressieve schoonmaakmiddelen, dan kan dat ervoor zorgen dat je pan beschadigt. Een andere tip om je pan lang goed te houden, is om deze na het schoonmaken helemaal droog te maken. Probeer te voorkomen dat je hem nog vochtig wegzet (en zeker niet met het deksel erop), want dat leidt sneller tot roest. En die roest is uiteraard weer niet al te fris voor de gezondheid.

Met deze tips in je achterhoofd moet het jou vast lukken om een braadpan te kiezen en deze op een verantwoorde en gezonde manier te gebruiken. Als je dit populaire keukenitem eenmaal hebt, dan durven wij wel te wedden dat je snel om bent en niet anders meer wil.