Laatst bijgewerkt op 5 maart 2023, 15:48

Nu corona grotendeels op zijn retour is, zijn de mogelijkheden om de wereld te verkennen eindeloos. Van het ontdekken van de verborgen juweeltjes van Europa tot het genieten van de zonovergoten stranden van Australië, er is voor elk wat wils. Maar voordat je vertrekt, is het belangrijk rekening te houden met de gevolgen van reizen voor je gezondheid. Van jetlag tot uitdroging, de risico’s van ongezond reizen kunnen aanzienlijk zijn. Daarom hebben we onze toptips voor gezond reizen op een rijtje gezet. Of je nu een nieuwe stad verkent of een langeafstandsvlucht neemt, met deze tips kun je gezond blijven en optimaal van je reis genieten. Dus, pak je koffers en begin aan de reis van je leven, terwijl je goed voor je gezondheid en welzijn zorgt. Gezond op reis dus!

De effecten van reizen op je gezondheid

De effecten van reizen op je gezondheid kunnen sterk variëren, afhankelijk van het soort reis dat je maakt. Langeafstandsvluchten kunnen bijvoorbeeld leiden tot uitdroging en jetlag, terwijl een langdurig verblijf in een ander klimaat veranderingen in je dieet en slaapgewoonten teweeg kan brengen die een negatief effect kunnen hebben op je algehele gezondheid. Het is belangrijk dat je je bewust bent van de mogelijke effecten van reizen op je gezondheid voordat je aan je reis begint. Door de risico’s te begrijpen, kun je de nodige stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat je gezond blijft tijdens je reis.

Gezond eten onderweg

Gezond eten op reis kan soms een uitdaging zijn als er alleen maar voorverpakte snacks voorhanden zijn, maar met een beetje voorbereiding is het zeker mogelijk. De sleutel is om vooruit te plannen en zelf gezonde snacks in te pakken. Bijvoorbeeld noten en stevig fruit (zoals een appel), die je de hele dag lang energie geven. Noten zijn helemaal lang houdbaar en zitten boordevol calorieen en mineralen, om lange tijd een vol gevoel te houden. Vermijd bewerkte en suikerhoudende snacks die een suikercrash kunnen veroorzaken. Als je uit eten gaat terwijl je op reis bent, kies dan voor gezonde opties zoals salades en magere eiwitten. Hoe aantrekkelijk die suikers en vetten er soms ook uitzien… Zorg er ook voor dat je gehydrateerd blijft en drink de hele dag door voldoende water.

Jetlag minimaliseren

Een jetlag kan een echt probleem zijn voor reizigers, vooral voor degenen die lange afstanden afleggen. Om de effecten van een jetlag te minimaliseren, is het belangrijk om de klok van je lichaam aan te passen aan de nieuwe tijdzone voordat je vertrekt. Dit kun je doen door je slaapschema een paar dagen voor je reis langzaam aan te passen. Daarnaast is het belangrijk om gehydrateerd te blijven, alcohol en cafeïne te vermijden en tijdens de vlucht te blijven bewegen.

Gehydrateerd blijven

Om uitdroging te voorkomen, moet je de hele dag door voldoende water drinken. Daarnaast is het belangrijk om alcohol en cafeïne te vermijden, want die kunnen uitdroging veroorzaken. Als je vliegt, zorg er dan voor dat je voor elk uur van de vlucht minstens een kwart liter water drinkt. Op een vlucht van 10 uur is dat dus al snel 2,5 liter. Dit zal waarschijnlijk ook betekenen dat je geregeld naar de WC zult moeten gaan, maar dat is alleen maar weer goed voor je beweging aan boord.

Gezonde nachtrust op reis

Een goede nachtrust is essentieel om gezond te blijven tijdens het reizen. Om ervoor te zorgen dat je voldoende rust krijgt, moet je een regelmatig slaapschema opstellen en proberen je daaraan te houden. Vermijd laat opblijven en probeer overdag zo actief mogelijk te blijven. Activiteit gedurende de dag, en voldoende zonlicht op je netvlies, zorgt ervoor dat je lichaam beter snapt wanneer het dag is, en daardoor dus ook wanneer het nacht is en tijd om te gaan slapen. In dat kader vermijd bovendien beter cafeïne en alcohol voor het slapengaan, want die kunnen je slaap flink verstoren. Aangezien ze je ook nog eens uitdrogen, is het dus dubbel zo belangrijk om ze te verwijden.

Tips om actief te blijven op reis

Actief blijven op reis is belangrijk voor je gezondheid. Als je een nieuwe stad verkent, probeer dan te lopen of fietsen in plaats van een taxi of bus te nemen. Kijk of je andere activiteiten, zoals hiken en zwemmen, kunt opnemen tijdens je reisprogramma. Als je gaat vliegen, zorg er dan voor dat je opstaat en beweegt tijdens de vlucht. Op Travellust vind je wat handige tips om aan boord eenvoudige oefeningen te doen in je stoel en in het gangpad.

Tips om ziekte te voorkomen

Reizen kan je risico om ziek te worden verhogen, want enerzijds kan je immuunsysteem ontregeld raken door allerlei omstandigheden. Tegelijkertijd kom je tijdens het reizen bijna automatisch in contact met veel meer mensen en raak je heel veel oppervlakken aan die bacterien of viruusdeeltjes kunnen bevatten. Het is dus het is belangrijk om de nodige stappen te ondernemen om ziekte te voorkomen. Zorg ervoor dat je regematig je handen wast en vermijd het aanraken van je gezicht als je even niet in de gelegenheid bent . Zorg er ook voor dat je voor je reis de benodigde (en geadviseerde) vaccinaties krijgt en neem eventueel medicijnen mee. Voor de meeste vaccinaties kun je terecht bij je lokale GGD. Zij kunnen je ook adviseren over zaken als malariapillen. Deze kunnen essentieel zijn voor sommige bestemmingen (zoals in Afrika), maar ze kunnen ook behoorlijke gezondheidsklachten veroorzaken, dus laat je wat dat betreft goed voorlichten.

Stress verminderen tijdens het reizen

Reizen kan stressvol zijn, dus het is belangrijk om manieren te vinden om te ontspannen en tot rust te komen. Een manier om dit te doen is door middel van mindfulness en meditatie. Daarnaast is het belangrijk om wat tijd voor jezelf uit te trekken om uit te rusten en je batterij weer op te laden. Zorg ervoor dat je pauzes inlast van tussen alle bezienswaardigheden door en neem de tijd om van je omgeving te genieten. Dat laatste is misschien wel de essentie van ‘op vakantie zijn’, dus een mooie afsluiter voor de deze gezond op reis tips, stay healthy!