Laatst bijgewerkt op 14 juni 2024, 13:43

Waterpokken: de meesten van ons hebben de ziekte als kind gehad. Maar ook oudere kinderen of zelfs volwassenen kunnen het krijgen. In alle gevallen zijn waterpokken echt enorm irritant en hoe ouder je het krijgt, hoe vervelender. Lees meer voor tips die je verlichting kunnen bieden.

 

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken is een veelvoorkomende en vervelende huidziekte die vooral bij kinderen voorkomt. De symptomen van waterpokken zijn onder andere jeukende blaasjes, koorts en algemene malaise. Of anders gezegd: je zit onder de blaasjes, je hebt jeuk en je voelt je slecht.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de irritatie en jeuk die gepaard gaan met waterpokken te verlichten. In dit artikel delen we een aantal tips en adviezen om de symptomen van waterpokken te verzachten.

Goede hygiëne: voorkomen waterpokken bij anderen

Een goede hygiëne is essentieel bij waterpokken, om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Zorg ervoor dat je regelmatig je handen wast en dat je persoonlijke spullen zoals handdoeken en kleding niet deelt met anderen. Ook is het belangrijk om de besmette persoon thuis te houden en contact met andere kinderen te vermijden totdat de blaasjes zijn ingedroogd en niet meer besmettelijk zijn. De zieke wordt er niet beter van, maar je zorgt er wel voor dat de ziekte zich niet verder verspreidt.

Pijn en jeuk zo veel mogelijk voorkomen

Je kunt helaas niet veel doen om de ziekte sneller te laten verdwijnen (meestal duurt het 1,5 week), dus je zult je kind vooral zo comfortabel mogelijk moeten zien te houden. Dat kan betekenen hem of haar zo veel mogelijk afleiden. Afhankelijk van waar je kind waterpokken heeft, kan bijvoorbeeld een waterijsje (bij waterpokken in de mond) of het uitdoen van een luier al helpen (bij waterpokken op de billetjes). Kijk dus goed waar de meeste blaasjes zitten en probeer zo veel mogelijk de jeuk daar te minimaliseren.

Verlichting met waterpokken lotion

Een van de meest effectieve manieren om de jeuk en irritatie van waterpokken te verminderen, is het gebruik van een waterpokken lotion. Deze lotions zijn speciaal ontwikkeld om de huid te kalmeren en te hydrateren, waardoor de jeuk vermindert en de genezing van de blaasjes wordt bevorderd.

Een voorbeeld van een effectieve waterpokken lotion waar veel positieve reacties over zijn is de lotion van Drs Leenarts. Deze lotion is ontwikkeld door dermatoloog Drs Leenarts en bevat natuurlijke ingrediënten die de huid verzachten en hydrateren. De lotion kan helpen om de jeuk en irritatie van waterpokken te verminderen en de huid te laten genezen. Door regelmatig gebruik van de Drs Leenarts Waterpokken Lotion kun je de symptomen van waterpokken snel verlichten en de genezing van de huid bevorderen.

Algemene tips voor verlichting van waterpokken

Naast het gebruik van een waterpokken lotion zijn er nog meer tips die kunnen helpen om de symptomen van waterpokken te verlichten. Zo is het belangrijk om de huid goed te verzorgen en te hydrateren. Dit kun je doen door regelmatig te douchen en de huid zachtjes te reinigen met een milde zeep. Vermijd hierbij het krabben aan de blaasjes, dit kan de huid beschadigen en de genezing vertragen.

Daarnaast is het belangrijk om de nagels kort te houden en eventueel handschoenen te dragen om te voorkomen dat je kind krabt aan de blaasjes. Het is ook aan te raden om je kind katoenen kleding te laten dragen die de huid niet irriteert en om de huid goed te beschermen tegen de zon. Door deze eenvoudige tips op te volgen kunnen de symptomen van waterpokken worden verlicht en de genezing van de huid bevordert.

Maak je je zorgen om je kind?

Maak je je zorgen over hoe lang de ziekte duurt, hoeveel jeuk hij of zij heeft of iets anders? Lees eerst meer op Thuisarts en ga naar de huisarts als je denkt dat er iets ernstigs aan de hand is.