Laatst bijgewerkt op 14 juni 2024, 13:44

In dit artikel duiken we in de wereld van magic truffels en paddenstoelen. Want hoewel ze allebei tot de psychedelische familie behoren, zijn er toch ook verschillen. Dus pak er een kopje thee bij en laat je meevoeren op deze korte, maar trippy, ontdekkingsreis!

De basis

Eerst even de biologieles: zowel magic truffels als paddenstoelen komen voort uit schimmels. Maar waar magic mushrooms de vruchtlichamen zijn die boven de grond groeien, zijn truffels eigenlijk de ondergrondse ‘knolletjes’ van de schimmel. Een soort magische aardappeltjes, zeg maar. 

Qua uiterlijk zijn ze dus totaal verschillend:

  • Paddenstoelen hebben die iconische hoed-en-steel vorm en groeien boven de grond
  • Truffels zijn onregelmatig gevormde, aardachtige knolletjes die onder de grond groeien

Traditioneel worden beide gebruikt als geestverruimende middelen die bijvoorbeeld een gevoel van verbondenheid en eenheid kunnen veroorzaken, zelfs tot op bijna spiritueel of religieus niveau. Dergelijke middelen worden dan ook al lange tijd gebruikt, tot in de prehistorie aan toe. Opgravingen in Zuid-Amerika hebben bijvoorbeeld paddenstoelvormige beeldjes opgeleverd die duizenden jaren oud zijn,

Wat zijn mushrock truffels ? 

Mushrock truffels, ook wel bekend als magic truffels of psychedelische truffels, zijn eigenlijk geen echte truffels. Het zijn de ondergrondse delen van bepaalde schimmels, de zogenaamde sclerotia. Deze schimmels behoren tot het geslacht Psilocybe, bekend om hun psychoactieve eigenschappen.

In tegenstelling tot de bekende paddenstoelen, groeien mushrock truffels onder de grond. Ze slaan voedingsstoffen op voor de schimmel en hebben een stevige, korrelige structuur. Qua uiterlijk lijken ze op kleine, onregelmatig gevormde knikkers of nootjes.

Er zijn verschillende soorten mushrock truffels, elk met hun eigen unieke kenmerken en effecten. Enkele populaire variëteiten zijn:

  • Psilocybe mexicana (Mexicaanse truffel)
  • Psilocybe tampanensis (Philosopher’s Stone)
  • Psilocybe atlantis (Atlantis truffel)
  • Psilocybe galindoi (Galindoi truffel)

Elke soort heeft zijn eigen smaak, geur en intensiteit. Sommige zijn nootachtig en aards, terwijl andere een meer pittige of zoete smaak hebben. Deze fascinerende schimmels hebben een rijke geschiedenis en intrigerende eigenschappen. Of je nu een culinaire ontdekkingsreiziger bent of geïnteresseerd bent in hun psychoactieve effecten, deze ondergrondse juweeltjes blijven verbazen en inspireren. Met de juiste kennis, voorzorgsmaatregelen en respect voor de kracht van de natuur, kan het verkennen van de wereld van mushrock truffels een onvergetelijke ervaring zijn.

Wat doen die truffels dan?

De truffels bevatten, net als paddestoelen, allebei de werkzame stoffen psilocybine en psilocine. Dat betekent dat ze vergelijkbare psychedelische effecten geven, zoals:

  • Visuele effecten (kleuren, patronen, hallucinaties)
  • Veranderde zintuiglijke waarneming
  • Intense emoties en inzichten
  • Gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen

Het enige verschil is dat truffels vaak wat milder en subtieler aanvoelen dan paddenstoelen. Maar dat kan ook aan de dosering liggen.

Meestal duurt het 30 tot 60 minuten voordat ze gaan werken en zijn de truffels na 4 tot 6 uur zijn de paddenstoelen uitgewerkt. De meest intense ervaringen zijn meestal in de eerste 1-2 uur.

Wel even opletten

Allereerst even de wettelijke status. In Nederland zijn magic mushrooms sinds 2008 verboden, maar magic truffels kun je legaal kopen. Waarom? Omdat magic truffels geen paddenstoelen zijn maar sclerotia (schimmels) en daarmee niet vallen onder de Opiumwet.

In Nederland zijn mushrock truffels dus legaal verkrijgbaar in smartshops, terwijl in veel andere landen de verkoop en het bezit ervan verboden zijn. Het is cruciaal om de lokale wetgeving te controleren voordat je overweegt mushrock truffels te kopen of te gebruiken

Daarnaast moet je beseffen dat mushrock truffels krachtige substanties zijn die met respect en voorzichtigheid moeten worden behandeld. Gebruik ze dus alleen als je zeker weet dat je het wil doen en als je goed gezond bent, zowel geestelijk als lichamelijk. En in een veilige omgeving onder begeleiding van ervaren gebruikers. 

Mocht je een poging overwegen, dan is het belangrijk dat je kwaliteitproducten koopt en geen rommel. Koop magic truffels online dan ook altijd bij een betrouwbare smartshop zoals Smartific.

Over psilocybine, de werkzame stof

Tot slot is het handig om beter te gebruiken hoe magic truffels werken. De belangrijkste werkzame stof is psilocybine. Het gebruik van psilocybine, in het lichaam omgezet naar psilocine, kan naast de effecten die we al hebben genoemd ook nadelen met zich meebrengen. Een trip kan omslaan in een bad trip, met ook na die trip nog gevoelens van angst en verwardheid als gevolg. Je kunt daarnaast behoorlijk misselijk worden en moeten overgeven, dus de stof kan naast geestelijke ook lichamelijke bijwerkingen hebben. Of en hoe erg dit bij jou het geval zal zijn, is niet goed van te voren te voorspellen. Wel is de kans op nare bijwerkingen groter als je niet goed in je vel zit of niet gezond bent.

Belangrijk om te weten is dat de werkzame stoffen nog zeker 1-2 dagen lang aantoonbaar in je lichaam aanwezig zijn en zeker de eerste tijd er voor kunnen zorgen dat je wazig en ongeconcentreerd bent. In die periode is bijvoorbeeld aan het verkeer deelnemen verboden. Het combineren met andere drugs of alcohol is niet aan te raden, omdat dat onvoorspelbare effecten kan hebben op je ervaring.

Overweeg je magic truffels?

Zorg daarom dat je jezelf goed inleest over de werkzame stoffen psilocybine en psilocine, en hoe die je lichaam en geest kunnen beïnvloeden. Check bijvoorbeeld de site van Jellinek voor uitgebreide en betrouwbare informatie hierover.

Net zo belangrijk: denk goed na over waarom je magic truffels zou willen proberen en weeg dat af tegen de mogelijke nadelen voordat je er aan begint. Kijk goed naar je eigen situatie, en dan met name je eigen gezondheid (lichamelijk en geestelijk), en win zo veel mogelijk informatie in bij ervaren gebruikers. Mocht je de stap dan echt nemen, bereid je dan goed voor en zorg voor een veilige omgeving met ervaren gebruikers in de buurt om je op te vangen. Let dan ook goed op de dosering en zorg dat je de truffels met mate neemt.