Laatst bijgewerkt op 15 juni 2024, 9:13
Iedereen heeft er wel eens over gehoord: een paardenmiddel tegen vermoeidheid. Of tegen hoest. Of tegen verkoudheid. Of spierpijn. Of griep. Nou ja, je begrijpt het wel. Heb je ergens enorme last van en zoek je net dat ene wat je snel beter maakt? Dan zoek je een paardenmiddel! In dit artikel vertellen we je er graag meer over.
Wat zijn paardenmiddelen?
Ben je ooit de term ‘paardenmiddel’ tegengekomen als het over gezondheid gaat? Dan weet je precies hoe het zit: paardenmiddelen verwijzen naar zeer sterke of drastische medische behandelingen, vaak gebruikt als laatste redmiddel. Of als je haast hebt.
Paardenmiddelen zijn agressieve medische behandelingen of remedies. Ze worden vaak ingezet wanneer standaardbehandelingen niet effectief zijn. Voorbeelden zijn sterke antibiotica, corticosteroïden, chemotherapie, chirurgische ingrepen en hoge doses pijnstillers.
Paardenmiddelen zijn er voor serieuze ziektes (zoals chemotherapie bij kanker bijvoorbeeld), maar ook voor hardnekkige huis-tuin-en-keuken kwaaltjes. In dit artikel bespreken we alleen de belangrijkste en meest gezochten paardenmiddelen voor je ‘normale’ gezondheid. Voor de duidelijkheid: we hebben het dan dus over normale kwaaltjes, waar je ondanks alles toch behoorlijk last van kunt hebben. Ben je ècht ziek, of heb je heel lang last van op zichzelf normale kwaaltjes? Ga dan naar een huisarts om je te laten behandelen. Spelen met je gezondheid is nooit een goed idee!
De 6 meest gezochte en populairste paardenmiddelen
We bespreken de volgende paardenmiddelen in dit artikel:
- Paardenmiddelen tegen vermoeidheid
- Paardenmiddelen tegen hoest en kriebelhoest
- Paardenmiddelen tegen verkoudheid
- Paardenmiddelen tegen verstopping (obstipatie)
- Paardenmiddelen tegen spierpijn
- Paardenmiddelen tegen griep
En toch nog even voor de duidelijkheid: ben je echt heel erg ziek, of voel je je al lang niet OK, dan is het allerbeste paardenmiddel om naar je huisarts te gaan. Die kan je medicatie voorschrijven die je niet in de winkel vindt, zoals bij bacteriële infecties bijvoorbeeld antibiotica. Heb je een virus onder de leden, dan kun je mogelijk antivirale medicijnen voorgeschreven krijgen om je lichaam een extra zetje te geven. Ook in andere gevallen, zoals bij extreme pijn of hoest, heeft je huisarts de meeste mogelijkheden om je te helpen.
Voel je je slecht, maar ook weer niet heel slecht, of niet heel lang? Dan kunnen de paardenmiddelen die we hier beschrijven je prima door een lastige periode heen helpen.
Een paardenmiddel tegen vermoeidheid
Ben je om wat voor reden dan ook moe en wil je daar vanaf? Probeer dan de volgende paardenmiddelen om weer scherp en alert te worden:
- Intensief sporten: wat ook kan helpen is om zeer intensief te bewege. Daarmee kun je op middellange termijn je energieniveau verhogen, simpelweg omdat je lichamelijke conditie daardoor verbetert. Hoewel lichaamsbeweging over het algemeen goed is voor de gezondheid, kan overmatige of extreme lichaamsbeweging, vooral zonder goede voorbereiding of herstel, contraproductief zijn en leiden tot verdere uitputting. Gezond bewegen in zijn algemeenheid, zal natuurlijk altijd een positief effect hebben op je vermoeidheid
- Goed slapen: een goede nachtrust is van grote invloed op je gevoel van vermoeidheid. Zorg daarom dat je een stabiel slaapritme hebt met liefst 8 uur slaap per nacht. Zorg dat je minimaal een half uur voordat je slaapt geen intensief schermwerk doet of sport, dat helpt om goed in slaap te komen. Een smartwatch kan je verder helpen om te meten hoe je slaap zelf verloopt.
- Cafeïne: het consumeren van hoge doses cafeïne, of het nu in de vorm van koffie, energiedrankjes of supplementen is, kan je vermoeidheid als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Tijdelijk dan wel, want als de cafeïne uitgewerkt is, komt de dip des te harder aan. Bovendien is het geen gewoonte voor de lange termijn. Gebruik je langdurig grote hoeveelheden cafeïne? Dan kan dit leiden tot bijwerkingen zoals hartkloppingen, nervositeit, en slaapstoornissen. Maar voor die ene belangrijke toets kan een dubbele espresso je precies over de streep trekken
- Tijdelijk extra vitamines nemen: vitamines hoor je door gezonde voeding en gezond leven voldoende binnen te krijgen. Toch kan het innemen van extra vitamines je tijdelijk helpen, bijvoorbeeld als je een specifiek dieet volgt of andere gezondheidsproblemen hebt. En dat ‘werken’ moet dan in ieder geval voor je gevoel zijn, want of vitaminesupplementen echt werken, is lastig vast te stellen. De wetenschappelijke onderbouwing is, laten we zeggen, in ieder geval beperkt. Meestal worden de volgende vitaminesoorten genoemd:
- Vitamine A: draagt bij aan een sterk afweersysteem en helpt de vermoeidheid in je lichaam terug te dringen. Let op: deze vitamine kan zich opstapelen in je lichaam, pas dus extra op
- Vitamine B1/B12:deze vitamines helpen je lichaam koolhydraten om te zetten in energie in je cellen
- Vitamine B3: deze vitamine heeft een antixoiderend effect en kan daardoor helpen om minder vermoeid te voelen
- Vitamine C: deze vitamine helpt ijzer uit je voeding te halen en wordt vaak gebruikt tegen vermoeidheid
- Vitamine D: helpt fosfor en calcium te verwerken in je lichaam. Let op: deze vitamine kan zich opstapelen in je lichaam, pas dus extra op
- Vitamine E: helpt je cellen te voorzien van de nodige zuurstof
- Vitamine K2:draagt bij aan een goedwerkende stofwisseling
- Dieetwijzigingen: veranderingen in dieet, zoals plotselinge een vermindering van calorie-inname of het volgen van strenge diëten, kunnen gek genoeg tijdelijk helpen om je energieniveau te verhogen. Dit kan op lange termijn echter leiden tot voedingstekorten en andere gezondheidsproblemen. Dus let alsjeblieft op als je dit overweegt!
Bovenstaande maatregelen kunnen risico’s met zich meebrengen en pakken in principe niet de onderliggende oorzaken van je vermoeidheid aan, behalve dan het opbouwen van een betere conditie en beter slapen natuurlijk. Een betere benadering is vaak het raadplegen van een medische professional om de oorzaak van je vermoeidheid in kaart te brengen en te behandelen. Gezonde slaapgewoonten, evenwichtige voeding, regelmatige lichaamsbeweging en stressmanagement zijn duurzame en veilige manieren om vermoeidheid aan te pakken. Meer weten? Lees dan ons artikel over paardenmiddelen tegen vermoeidheid.
Een paardenmiddel tegen hoesten en kriebelhoest
Voor de behandeling van kriebelhoest kan het soms nodig zijn om naar een paardenmiddel te grijpen. Hoe irritant is het als je een hele dag lang rochelend op de bank zit! Voorbeelden van paardenmiddelen tegen hoesten:
- Hoestdrank: hoestdrank, of hoestsyroop, kan wonderen doen voor je hoestneigingen. Je vindt deze dranken bij de drogist of apotheek. Geen energie om op pad te gaan? Thee met honing kan ook al verzachtend helpen
- Keelsnoepjes: in de winkel vind je diverse soorten keelsnoepjes. En niet voor niks: ze helpen vaak tegen hoest! Vind je de smaak niet te harden? Probeer dan bijvoorbeeld een honingdropje
- Zout water gorgelen: gorgelen van zout water kan helpen de hoest te verminderen.
- Homeopathische middelen of kruidenpreparaten: ben je overtuigd homeopaat? Dan zou je nog kunnen kiezen voor het slikken van hoge doses homeopathische middelen, alhoewel de wetenschappelijke onderbouwing er niet is. Een kwestie van geloof, geloof ik. Als alternatief kun je ook kruidenpreparaten slikken met honing, gember of knoflook.
Kriebelhoest die lang aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen zoals koorts of kortademigheid, dient door een arts te worden beoordeeld. Doorgaans is de beste aanpak om voldoende te rusten, veel te drinken, en eenvoudige huismiddeltjes zoals dropjes of honing in thee te gebruiken, terwijl je het natuurlijke herstelproces van je lichaam zijn werk laat doen.
Een paardenmiddel tegen verkoudheid
Bij de behandeling van een verkoudheid begint iedereen waarschijnlijk bij het begin: rust, veel drinken en eventueel milde medicatie (zoals een paracetamol als je last hebt van je nek of spieren). Soms duurt dat alleen te lang en heb je echt even behoefte aan een snelle fix. Een paardenmiddel dus. In dit artikel gaan we veel uitvoeriger in op paardenmiddelen tegen verkoudheid. Hier alvast enkele highlights:
- Vitamine C: Sommige mensen nemen hoge doses vitamine C bij de eerste tekenen van een verkoudheid. Hoewel vitamine C een rol speelt in het immuunsysteem, is het nut van hoge doses bij de behandeling van verkoudheid wetenschappelijk niet eenduidig aangetoond en kan het in grote hoeveelheden maagklachten veroorzaken. Voor een korte periode kan het echter best helpen.
- Supplementen: zink wordt soms genomen in de hoop de duur van een verkoudheid te verkorten. Echter, hoge doses zink kunnen bijwerkingen hebben, zoals een verminderde immuunfunctie en verstoring van de koperbalans in het lichaam. Wees hier dus voorzichtig mee!
- Hoestonderdrukkers: hoestonderdrukkers kunnen worden gebruikt om symptomen van een verkoudheid te onderdrukken, maar ze behandelen de onderliggende virale infectie niet en kunnen bijwerkingen hebben, vooral in hoge doseringen. Het onderdrukken van je hoest kan wel helpen om makkelijker in slaap te vallen en beter uit te rusten. Denk dan vooral aan hoestsiroop, keelsnoepjes, dropjes of thee met honing
- Neusspray: als je je slecht voelt doordat je verkouden bent, kan neusspray helpen om de symptomen van je verkoudheid minder te voelen. Daardoor slaap je beter en herstel je sneller. Neusspray met xylometazoline kan op termijn wel gewenning tot gevolg hebben, waardoor je er moeilijk vanaf komt. Gebruik de neusspray dus met beleid
Een verkoudheid gaat meestal vanzelf over. En de beste behandeling is vaak rust, hydratatie en, indien nodig, milde symptoomverlichting (neusspray, hoestsiroop, pijnstillers). Raadpleeg altijd een medische professional voor advies bij aanhoudende of ernstige symptomen. Paardenmiddelen zijn vaak niet de meest effectieve of veilige keuze voor de behandeling van een verkoudheid. Meer weten? Dan hebben we een uitgebreid artikel over paardenmiddelen tegen verkoudheid voor je.
Een paardenmiddel tegen verstopping
Bij de behandeling van verstopping, ook wel obstipatie, worden vaak eerst mildere middelen aanbevolen, zoals dieetveranderingen, meer drinken en meer vezels eten. Ook meer bewegen kan helpen om verstopping tegen te gaan. Als dit allemaal niet helpt, kan een paardenmiddel om de hoek komen kijken. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en ze liefst alleen onder medisch toezicht te gebruiken. Voorbeelden van paardenmiddelen tegen obstipatie zijn:
- Laxeermiddelen: hoewel laxeermiddelen effectief kunnen zijn bij het verlichten van obstipatie, kan het gebruik van hoge doses of het langdurig gebruik ervan leiden tot afhankelijkheid en verstoring van je normale darmfunctie. Dit kan de situatie op de lange termijn verergeren. Gebruik laxeermiddelen daarom met mate en laat je informeren bij de drogist of apotheek!
- Kruidenpreparaten of sapjes met senna of aloë vera: beide kruiden zijn bekend om hun laxerende werking, maar moeten wel met voorzichtigheid worden gebruikt, omdat ze krampen kunnen veroorzaken en bij langdurig gebruik schadelijk kunnen zijn voor de darmgezondheid
- Klysma: in principe kun je zelf een klysma zetten om je darmen te legen. Dat kan dus ook helpen bij verstopping. Een klysma zetten is echter niet eenvoudig en kun je beter door een medisch professional laten doen. Klysma’s kunnen behoorlijk ongemakkelijk zijn en bij frequent gebruik leiden tot verstoring van de natuurlijke darmflora of beschadiging van de darmwand
Paardenmiddelen tegen verstopping kunnen tijdelijk verlichting bieden, maar ze niet zijn bedoeld voor langdurig gebruik. Ze nemen namelijk niet de onderliggende oorzaak van obstipatie weg. Een gezond dieet rijk aan vezels, voldoende drinken en regelmatige lichaamsbeweging zijn vaak effectievere en veiligere benaderingen voor het behandelen en voorkomen van verstopping. Bij aanhoudende of ernstige obstipatie is het een goed idee om medisch advies in te winnen.
Een paardenmiddel tegen spierpijn
Bij de behandeling van spierpijn wordt meestal aangeraden om te beginnen met rust, lichte beweging, en eventueel milde pijnstillers. Is dat even niet genoeg? Grijp dan naar een paardenmiddel. Wees wel voorzichtig en gebruik ze liefst alleen onder medisch toezicht. Voorbeelden van paardenmiddelen tegen spierpijn zijn:
- Pijnstillers: het gebruik van pijnstillers, zoals tijdelijk hogere doses paracetamol, kan soms helpen bij ernstige spierpijn. Zorg alleen wel dat je niet overdoseert, want dan kun je behoorlijk last krijgen van bijwerkingen. Check daarom goed de bijsluiter
- Ontstekingsremmers: ontstekingsremmers zoals ibuprofen of naproxen kunnen in hogere doses worden gebruikt om spierpijn te verlichten. Langdurig gebruik of te hoge doses kunnen echter leiden tot maagproblemen, nierproblemen en andere gezondheidsrisico’s. Let ook hier dus altijd op de bijsluiter!
- Koude- of warmtetherapie: behandelingen zoals ijsbaden of juist een heet bad, kunnen worden gebruikt om spierpijn te verminderen
- Fysiotherapie of massage: fysiotherapie en massage kunnen enorm helpen bij spierpijn. Zoek wel een ervaren fysiotherapeut op, of doe in ieder geval voorzichtig aan met de tutorials op Youtubem. Je kunt je spieren ook te zwaar belasten als je niet weet wat je doet.
Spierpijn is meestal een normale reactie op fysieke activiteit en gaat vanzelf over. De beste aanpak is vaak om de spieren de tijd te geven om op natuurlijke wijze te herstellen. Bij aanhoudende of zeer ernstige spierpijn is het raadzaam om medisch advies in te winnen, in plaats van direct naar paardenmiddelen te grijpen.
Een paardenmiddel tegen griep
Bij de behandeling van griep (influenza) wordt meestal aangeraden om veel te rusten, voldoende vocht in te nemen, en zo nodig pijnstillers te gebruiken om de symptomen te verlichten. Wil je snel van je griep af? Dan kun je naar een paardenmiddel grijpen. Blijf wel voorzichtig en roep medische hulp in voordat je gekke dingen gaat ondernemen, gezien de mogelijke risico’s en bijwerkingen. Hier zijn enkele voorbeelden van paardenmiddelen tegen griep:
- Koortsverlagers en pijnstillers: medicijnen zoals ibuprofen of paracetamol kunnen in hogere doses worden gebruikt om koorts en pijn te verminderen. Overmatig gebruik van deze medicijnen kan leiden tot maagproblemen, leverproblemen, of nierschade. Lees de bijsluiter dus goed!
- Supplementen: het gebruik van grote hoeveelheden vitamine C, zink, of andere supplementen in een poging om je immuunsysteem te boosten, kan een poging waard zijn. De effectiviteit ervan is niet wetenschappelijk onderbouwd, overigens. Dus of het echt werkt, is maar de vraag. Check dan ook altijd of het supplement dat je slikt in je lichaam opbouwt of bij teveel gebruik uitgeplast wordt. Die laatste categorie is minder gevaarlijk dan de eerste. Veel te veel innemen van een supplement kan nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Let dus op en neem geen onverantwoorde hoeveelheden supplementen in
- Paardenmiddelen tegen hoest en verkoudheid: griep brengt vaak hoest en verkoudheid met zich mee. Check ook onze paardenmiddelen tegen hoest en verkoudheid hierboven voor extra tips!
De beste aanpak voor griep is om het lichaam de tijd te geven om te herstellen, ondersteund door voldoende rust, veel drinken en, indien nodig, pijnstillers. Bij ernstige of aanhoudende symptomen, of als er sprake is van een hoog risico op complicaties van de griep, is het belangrijk om medisch advies in te winnen.