Laatst bijgewerkt op 19 mei 2023, 19:47

Iemand sterkte wensen bij ziekte kan best lastig zijn. Je denkt misschien dat alleen jij hier moeite mee hebt, maar heel veel mensen worstelen met de vraag hoe ze dat het beste kunnen doen. Zeker als het gaat om mensen die ernstig ziek zijn, of die bijvoorbeeld een zwaar chemo traject in gaan. Als het om een goede vriend of om een familielid gaat, dan kun je meestal makkelijker vanuit je hart spreken. Mar wat zeg je tegen iemand die je net iets minder goed kent, maar die je toch graag een hart onder de riem wilt steken?

Woorden schieten vaak tekort om het leed en de moeilijkheden volledig uit te drukken. Aan de ene kant wil je dit zeker niet bagatelliseren, maar aan de andere kant wil je de zieke ook niet onnodig de put in praten. Hier tips om iemand op een respectvolle en bemoedigende manier sterkte te wensen.

Iemand sterkte wensen bij ziekte: do’s & dont’s

1. Begin met een warme groet: een goed begin is het halve werk, dus start met een persoonlijke groet als “lieve” of “liefste”. Of eventueel “beste” als je iemand iets minder goed kent en je je niet gemakkelijk voelt met “lieve”.

2. Toon medeleven: Laat de persoon weten dat je meeleeft en begrip hebt voor wat hij of zij doormaakt. Je kunt bijvoorbeeld schrijven: “Ik denk veel aan je en ik wil dat je weet dat ik er altijd voor je ben tijdens deze moeilijke periode.”

3. Wees bemoedigend: Probeer hoop en positiviteit over te brengen in je boodschap. Moedig de persoon aan om vol te houden en geef ze hoop op herstel (uiteraard alleen als iemand niet ongeneeslijk ziek is). Bijvoorbeeld: “Ik geloof in jouw kracht en veerkracht. Blijf vechten en weet dat er betere dagen zullen komen.”

4. Bied praktische hulp aan: Bied aan om te helpen waar mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld aanbieden om boodschappen te doen, maaltijden te bereiden of de persoon naar afspraken te rijden. Zorg ervoor dat je aanbod specifiek is en aangepast aan de behoeften van de persoon. En uiteraard moet je je hulp ook kunnen waarmaken.

5. Verwijs naar mooie herinneringen: Als je een persoonlijke band hebt met de persoon, kun je herinneringen delen die jullie samen hebben gemaakt. Dit kan een positief effect hebben en de persoon helpen zich beter te voelen. Bijvoorbeeld: “Ik koester de geweldige momenten die we samen hebben gedeeld en ik kijk ernaar uit om nog veel meer van die momenten met jou te beleven.”

6. Gebruik bemoedigende woorden: Gebruik woorden die hoop, kracht en steun uitdrukken, zoals: moed, doorzettingsvermogen, veerkracht, sterkte en liefde. Deze woorden kunnen troost bieden en de persoon aanmoedigen.

7. Wees oprecht: Het belangrijkste is om oprecht te zijn en je eigen gevoelens te delen. Laat de persoon weten dat je er voor hem of haar bent en dat je bereid bent om te luisteren en te steunen, ongeacht wat er gebeurt.

Onthoud dat het belangrijkste is dat je er bent voor de persoon, en dat je steun en bemoediging biedt. Ieder mens is uniek en de manier waarop je iemand benadert kan verschillen afhankelijk van jullie relatie en de persoonlijke situatie. Het gaat erom dat je laat zien dat je er bent en dat je de persoon steunt tijdens deze uitdagende periode.

 

Sterkte bij ziekte: voorbeelden van mooie & bemoedigende teksten

Op verschillende websites voor kaartjes kun je veel opbeurende voorbeeldteksten & mooie gedichten vinden om te gebruiken als inspiratiebron voor je eigen wens. Hieronder hebben we een aantal van onze favoriete teksten op een rijtje gezet van o.a. Kaartje2Go.

Korte teksten om iemand sterkte te wensen bij ziekte

Ik ben maar één telefoontje bij je vandaan.

 

Mijn wens is maar klein:
Ik hoop dat je snel weer de oude mag zijn

 

Toen ik het hoorde, was ik sprakeloos. Eigenlijk nog steeds, daarom deze kaart. Ik denk aan je en beloof dat ik snel op bezoek kom.

 

Voel je niet bezwaard om me alles te vragen. Echt alles. Dat meen ik. Alles. Begrepen? Alles… xxx

 

Ik hoorde dat je erg ziek bent. Ik denk aan je en leef met je mee.

 

Ik vind het heel erg dat je ziek bent. Ik beloof dat ik je geen domme adviezen zal geven en ook nooit zal zeggen “dat ik het me heel goed kan voorstellen”. Je moet het helemaal zelf ondergaan, maar niet alleen. Ik ben er voor je.

 

Hopelijk heb je zo inspiratie opgedaan om de zieke sterkte te wensen!