Laatst bijgewerkt op 24 april 2023, 9:23

Ben jij er ook helemaal klaar voor om te stoppen met roken in 2023? Deze tips helpen je om echt te stoppen met roken, vooral tijdens de moeilijke momenten in de eerste dagen. We vertellen je wat je de eerste dagen na het uitdrukken van je laatste sigaret kunt verwachten. Lees dé 18 tips om van jouw stoppoging in 2023 een succes te maken.

 

Wat kun je verwachten als je gaat stoppen met roken?

Als je stopt met roken, kan het zijn dat je last krijgt van ontwenningsverschijnselen, zoals hoofdpijn en een onrustig of gejaagd gevoel. Deze ontwenningsverschijnselen zijn de eerste dagen het heftigst, maar na twee weken zijn ze al veel minder. Ook is het voor iedereen verschillend hoe heftig deze symptomen zijn. Dit hangt onder andere af van hoe lang en hoe zwaar je gerookt hebt, maar bijvoorbeeld ook van je algemene gezondheid.

Wees voorbereid op het feit dat de ontwenningsverschijnselen vooral aan het einde van de middag en aan het begin van de avond het ergst zijn. Een algemene tip is dan om afleiding te zoeken door bijvoorbeeld te wandelen, te sporten of te douchen. Je tanden poetsen kan gek genoeg ook helpen. Deels omdat je gewoon even wat anders doet en deels vanwege de frisse smaak in je mond. Verder is het om ontwenningsverschijnselen zoveel mogelijk te voorkomen belangrijk dat je probeert echt goed te slapen en dat je stressvolle situaties vermijd. Als je je toch rot voelt, herinner jezelf dan aan het feit dat de ontwenningsverschijnselen echt vanzelf weer overgaan. Even volhouden gewoon….

 

Een goede voorbereiding als je stopt met roken

Sommige mensen kunnen ter plekke besluiten om te stoppen en houden het daarna gewoon vol. Maar een goede voorbereiding is het halve werk, dus geef jezelf vooral zoveel mogelijk kans om (vooral de eerste dagen) het stoppen met roken vol te houden. Je kunt je op deze manier voorbereiden op stoppen met roken.

  • Lees motiverende verhalen over andere mensen die gestopt zijn en wat het ze heeft opgeleverd
  • Of (als dat beter bij jou past) lees juist doodenge verhalen over hoe slecht roken voor je gezondheid is
  • Bepaal van tevoren de dag en het tijdstip dat je je laatste sigaret rookt
  • Zoek een buddy om samen mee te stoppen
  • Vertel aan zoveel mogelijk mensen dat je gaat stoppen, dat geeft je een mooie stok achter de deur
  • Bedenk wat je gaat doen met je resterende pakje: opmaken, weggooien of weggeven? Opmaken doe je uiteraard alleen als je dan ook eindigt met je laatste sigaret op het geplande moment. Weggooien (en dan ook echt weg, dus liefst onderin een vieze natte vuilniszak) is de veiligste optie. Weggeven kan als je een echt verstokte roker kent, maar eigenlijk zou je die liever ook gunnen om te stoppen, dus dan toch maar weggooien?
  • Gooi of geef dingen weg die met roken te maken hebben, zoals asbakken en aanstekers
  • Als je binnenshuis rookte, rook dan nu de laatste week alleen buiten
  • Maak je huis schoon en lucht het lekker door. Probeer waar mogelijk van de oude rookgeur in spullen af te komen. Door je kleding en jassen te wassen, maar als het nodig is ook je gordijnen.
  • Stel je alvast voor hoe je eerste rookvrije dag er uit gaat zien, van moment tot moment.

 

De beste 18 tips voor de eerste dagen na het stoppen met roken

Uit je voorbereiding wist je al dat de eerste dagen na het stoppen met roken het lastigste kunnen zijn, omdat je nog ontwenningsverschijnselen kunt krijgen. Zorg er dus voor dat je eerste rookvrije dagen zo goed mogelijk verlopen met deze tips.

  1. Begin je dag meteen goed met een korte motiverende uitspraak voor jezelf (positieve affirmatie): “vandaag ben ik gestopt met roken en blijf ik rookvrij!”
  2. Laat iedereen in je vrienden- en kennissenkring (via social media) weten dat vandaag de dag is dat je gestopt bent
  3. Probeer ervoor te zorgen dat je ruim de tijd hebt in de ochtend, zodat je niet gehaast of gestresst aan je dag begint.
  4. Verwen jezelf met een goed en lekker ontbijtje
  5. Plan je rookvrije dag: bedenk van te voren wat je gaat doen op de risicovolle momenten waar je vroeger was gaan roken, bijvoorbeeld tijdens de koffie of tijdens een praatje met een collega. Kun je die momenten vermijden of op een andere manier invullen?
  6. Zorg ervoor dat je voldoende (en gezond) eet om hongergevoel tegen te gaan. Drink ook voldoende water, want dat geeft je ook een vol gevoel.
  7. Drink niet teveel koffie, want daar kun je extra onrustig van worden. Als je een regelmatige koffiedrinker bent, stop dan niet helemaal met koffie tijdens het stoppen met roken, want dan maak je het zelf wel heel er moeilijk
  8. Zorg ervoor dat je iets ‘om handen’ hebt. Je was gewend om met je sigaret(ten) te spelen. Misschien kun je hier iets anders voor vinden, bijvoorbeeld een zogenaamde ‘fidget toy’ of gewoon een pen. Let wel op dat je je partner of collega’s niet gek maakt hiermee 🙂
  9. Let op je ademhaling; adem rustig diep in en langzaam uit om je te ontspannen. Als het iets voor jou is, probeer dan af en toe te mediteren. Of neem in elk geval af en toe ‘adempauzes’. Geniet er de eerste dagen van dat je steeds iets meer lucht krijgt.
  10. Lunch op tijd en neem ook hier iets lekkers (en gezonds) wat je anders niet zou nemen om jezelf te belonen omdat je goed bezig bent
  11. Zorg voor een voorraadje calorie-arme snacks, zoals suikervrije lollies, zodat je af en toe iets in je mond kunt hebben. Die was immers gewend aan regelmatig een sigaret tussen de lippen.
  12. Als je in de middag trekt krijgt, zorg dan ook dat je iets gezonds hebt om te snacken, zoals appels.
  13. Eet je avondeten op tijd en geniet er alvast van dat je smaak & reuk steeds beter zullen worden
  14. Doe voorzichtig met alcohol tijdens en na het eten. Voor sommige mensen hoort een sigaretje echt bij een drankje, dus maak het jezelf niet onnodig moeilijk tijdens het stoppen met roken de eerste dagen. Alcohol vermindert immers ook je wilskracht.
  15. Ga na het eten iets actiefs / leuks doen en voorkom dat je iets gaat doen of ergens gaat zitten waar je vroeger zou zijn gaan roken. Maak bijvoorbeeld een wandelingetje of speel een spelletje.
  16. Volg je toch je oude avondroutine? Ga dan eens op een andere plek zitten dan waar je rookte, zodat je lichaam niet denkt dat ie op de ‘rokersplek’ zit.
  17. Maak een verslag van hoe je dag gegaan is en schrijf op waar je trots op bent
  18. Bedenk wat je moeilijke momenten waren en hoe je daar de komende dagen mee om wilt gaan. Wat heb je nodig om morgen weer een succesvolle rookvrije dag te hebben?

 

Wat als je toch een terugval dreigt te hebben?

Als je toch op het punt staat om te gaan roken, probeer dan deze tips:

  • Herinner jezelf eraan waarom je wil stoppen en wat je al bereikt hebt
  • Lees je aantekenen van de eerste dagen terug
  • Bel iemand of chat met iemand die weet van je stoppoging. Liefst een ‘stoppen met roken buddy’. Maak een lijstje met bijv 5 mensen die je kunt bellen bij een dreigende terugval. Al praat je maar 5 minuten met elkaar, dat kan je net genoeg afleiden om weer van de neiging af te komen.
  • Ga iets doen, zoals sporten, wandelen, gamen, puzzelen, of wat je maar wil. Vaak ga je roken uit gewoonte of verveling.
  • Neem contact op met een gratis hulpdienst zoals van ikstopnu.nl

 

Bronnen & nog meer tips