Laatst bijgewerkt op 14 juni 2024, 13:46

Iedereen kent het wel: bij het tillen of draaien verrek je wat, waarna je intense last hebt van je rug. Wat doe je dan? Daar vertellen we je in dit artikel graag meer over.

 

Laten we even bij het begin beginnen. Herken je jezelf in dit scenario en houdt je rugpijn langer aan, een paar dagen of zelfs meer? Dan kan het verstandig zijn om langs een fysiotherapeut te gaan. Niet te luchtig doen over rug- of nekpijn is eigenlijk altijd verstandig!

Natuurlijk is plotselinge pijn door een gekke beweging niet de enige ‘rode vlag’ voor je lichamelijke gezondheid en een mogelijke reden om een bezoekje te brengen aan de fysio. Je kunt ook zonder reden last hebben van je rug of nek. Of je hebt lichamelijke problemen waarvan je denkt dat die kunnen komen door een slechte houding. Of misschien ben je wel een fanatieke sporter, waardoor een correcte lichaamshouding enorm belangrijk voor je is. In al deze gevallen kan een bezoekje aan de fysio een goed idee zijn.

Zo’n behandeling kan namelijk veel van je lichamelijke problemen verhelpen en zelfs voor een groot deel voorkomen. En dat doet een fysio met verschillende behandeltechnieken en om verschillende redenen.

 

Hulp bij een lichamelijk probleem

Wanneer je dagelijks last hebt van je rug of nek, bijvoorbeeld door een chronische aandoening, kan een fysiotherapeut zoals fysio Scheveningen de pijn verminderen. Dat doet hij of zij door middel van specifieke behandelingen en mogelijk ook ondersteunende oefeningen. Hoe de fysiotherapeut exact te werk gaat, ligt aan het soort klachten dat je ervaart.

In de basis is zo’n behandeling altijd gericht op je spieren en gewrichten, ook wel het bewegingsapparaat van je lichaam genoemd. Door middel van massage, rekken en mobilisatie zorgt de fysiotherapeut er voor dat je weer goed en (grotendeels) pijnvrij kunt bewegen.

 

Preventieve oefeningen

Daarnaast worden in veel gevallen aanvullende oefeningen meegegeven. Deze oefeningen focussen vooral op het los en mobiel houden van je rug. Daarnaast zorgen die oefeningen er voor dat bepaalde spiergroepen aangesterkt worden, zodat jouw lichaam beter kan compenseren bij ongelijke belasting. Als je deze oefeningen blijft doen in het schema dat de fysio je meegeeft, zorgt dat voor een kleinere kans dat je blessure weer terugkomt. Voorkomen is ook in dit geval vele malen beter dan genezen!

 

Analyse van je houding

Naast het behandelen van de spieren en gewrichten waar je last van hebt, is een fysiotherapeut ook bezig met je houding. Je lichaamshouding,  zowel zittend als staand en bewegend (bijvoorbeeld als je tilt), kan helpen om je spieren en gewrichten in goede conditie te houden. Maar een slechte houding kan juist schadelijk voor je zijn. Daarom is het belangrijk om een eventueel fysiek probleem bij de kern aan te pakken. Door bewust te worden van de impact van je houding op je gezondheid, kun je daar goed mee aan de slag. Zo is bijvoorbeeld langdurig in dezelfde houding zitten ongezond voor je rug en nek. Een belangrijke factor om te veranderen, dus!

 

Fysiotherapie voor sportfanaten

Veel lichamelijke blessures worden veroorzaakt door sporten. Ook hier kan een fysio helpen om je lichaam gezond te krijgen en houden. Dat kan toekomstige blessures voorkomen. En je hoeft maar even naar Studio Sport te kijken om te beseffen hoe vaak topsporters blessures hebben en wat voor gevolgen dat heeft voor het uitoefen van hun sport.

Bij een sport waar lichamelijke houding een belangrijke factor speelt, zoals ballet of dressuur, kan een regelmatig bezoek aan een fysiotherapeut je ook helpen om je goed te blijven voelen. Zo kun je zorgen voor een zo goed mogelijke lichaamshouding en wordt je bewust van eventuele mindere punten in je houding. Ook in die gevallen ligt preventie van sportblessures binnen handbereik.

 

Gezond bewegen

Een fysiotherapeut kan je dus op verschillende manieren helpen met allerlei lichamelijke problemen. Die problemen kunnen onder meer komen door te veel of juist te weinig bewegen, of door een verkeerde lichaamshouding. Meer weten over gezond bewegen? Lees dan dit artikel over verschillende manieren om gezonder te worden door regelmatig te bewegen.