Laatst bijgewerkt op 28 augustus 2024, 21:06

Als het gaat om onze gezondheid, dan willen we allemaal het beste. We letten op wat we eten, proberen genoeg te bewegen, en zorgen voor momenten van rust. Maar hoe zit dat als je onverwacht toch ziek wordt of er is iets anders met je aan de hand? Hoe zit dat dan met onze zorgverzekering?

Veel van ons hebben alleen een basisverzekering afgesloten, omdat dat in Nederland een verplichte verzekering is. En alleen een basisverzekering afsluiten is tenslotte de goedkoopste optie, zeker als je het eigen risico zo hoog mogelijk laat. Maar wat als je meer nodig hebt dan dat? Wat als je bijvoorbeeld regelmatige fysiotherapie nodig hebt, of als je liever een extra dekking wilt voor alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur? Of misschien verwacht je dat er veel aan je gebit moet gebeuren?  In zo’n geval kan een aanvullende zorgverzekering voordelen bieden.

 

Wat dekt de basisverzekering eigenlijk?

De basisverzekering in Nederland dekt de meest noodzakelijke medische zorg, zoals huisartsbezoeken, ziekenhuiszorg en de meeste medicijnen. Dit is fijn en voor veel mensen voldoende, maar soms heb je net iets meer nodig. Na een blessure moet je bijvoorbeeld regelmatig naar de fysiotherapeut. Of je draagt een bril en hebt jaarlijks een nieuwe nodig, terwijl je die kosten niet zo makkelijk kan dragen. Verwacht je dat zulke dingen kunnen gebeuren? Dan kan een aanvullende verzekering uitkomst bieden.

 

De voordelen van een aanvullende verzekering

Een aanvullende zorgverzekering is precies wat de naam al zegt: een aanvulling op de basisverzekering. Wat dat precies inhoudt, kan behoorlijk verschillen per verzekeraar en per pakket. Hier zijn enkele voorbeelden van zorg die onder een aanvullende verzekering valt:

  • Fysiotherapie: voor wie wel eens last heeft van zijn of haar rug, of een blessure oploopt, kan een aanvullende verzekering veel geld besparen. De basisverzekering vergoedt maar beperkt fysiotherapie, maar met een aanvullend pakket kun je vaak meer behandelingen vergoed krijgen.
  • Tandartszorg voor volwassenen: kinderen tot 18 jaar zijn vaak goed gedekt voor tandheelkundige zorg via de basisverzekering, maar voor volwassenen is dit anders. Een aanvullende verzekering biedt in ieder geval voor een gedeelte dekking voor controles, vullingen, en soms zelfs kronen of implantaten.
  • Brillen en contactlenzen: voor brildragers kan het best prijzig zijn om elk jaar een nieuwe bril of set lenzen aan te schaffen. Een aanvullende verzekering kan helpen een deel van deze kosten te dekken.
  • Alternatieve geneeswijzen: ben je iemand die baat heeft bij acupunctuur of homeopathie? Deze worden meestal niet gedekt door de basisverzekering, maar vaak wel door een aanvullende verzekering.

 

Waar moet je op letten?

Het is belangrijk om te kijken naar wat jij en je gezin echt nodig hebben. Niet iedereen heeft een aanvullende zorgverzekering nodig. Maar voor sommigen kan het een uitkomst zijn en zelfs geld besparen. De dekking en premies verschillen per verzekeraar, en sommige verzekeraars bieden zelfs pakketten die speciaal zijn afgestemd op vrouwen of gezinnen. Neem bijvoorbeeld de aanvullende zorgverzekering bij Univé. Univé biedt diverse pakketten die passen bij verschillende levensstijlen en zorgbehoeften.

Het is belangrijk om verschillende verzekeraars te vergelijken, te kijken naar wat ze precies aanbieden, en wat het beste past bij jouw persoonlijke situatie. Een hogere premie kan de moeite waard zijn als het betekent dat je de zorg krijgt die je nodig hebt, zonder onverwachte kosten.

 

Maak je eigen keuze

De ene persoon is de andere niet, en dat geldt ook voor onze zorgbehoeften. Of je nu voor het eerst nadenkt over een aanvullende verzekering of je huidige dekking wil herzien, neem goed de tijd om de opties te bekijken. Vergeet niet dat je altijd kunt wisselen van verzekering aan het einde van het jaar, zodat je zorgpakket altijd aansluit bij wat je nodig hebt.