Laatst bijgewerkt op 3 juli 2024, 18:50

Abrikozen zijn smakelijke en voedzame vruchten die op verschillende manieren kunnen worden gegeten, zowel vers als gedroogd. In dit artikel onderzoeken we vooral de gezondheidsvoordelen van gedroogde abrikozen en vergelijken we deze met de verse variant. Ook kom je er achter waarom gedroogde abrikozen zo veel meer calorieën bevatten dan verse en waarom je na het eten van (te) veel abrikozen wellicht een sprintje moet trekken naar het toilet.

 

Voedingswaarde van abrikozen

 

Verse abrikozen

Verse abrikozen zijn laag in calorieën maar rijk aan voedingsstoffen. Hier is de voedingswaarde per 100 gram verse abrikozen:

 • Calorieën: 48 kcal
 • Eiwitten: 1,4 g
 • Vetten: 0,4 g
 • Koolhydraten: 11 g
 • Vezels: 2 g
 • Vitamine A: 1926 IU (38% ADH)
 • Vitamine C: 10 mg (16% ADH)
 • Kalium: 259 mg (7% ADH)

 

Gedroogde abrikozen

Gedroogde abrikozen zijn geconcentreerder in voedingsstoffen en energie. Hier is de voedingswaarde per 100 gram gedroogde abrikozen:

 • Calorieën: 241 kcal
 • Eiwitten: 3,4 g
 • Vetten: 0,5 g
 • Koolhydraten: 63,9 g
 • Vezels: 7,3 g
 • Vitamine A: 3604 IU (72% ADH)
 • Vitamine C: 1 mg (2% ADH)
 • Kalium: 1162 mg (33% ADH)

 

Verschillen tussen gedroogde en verse abrikozen

Wow, gedroogde abrikozen zijn dus ongeveer 5 keer hoger in calorieën dan verse abrikozen. Hoe kan dat eigenlijk? Nou ja vooral door het hogere gehalte koolhydraten per 100 gram. Eigenlijk is het heel simpel.

 

Waarom bevatten gedroogde abrikozen meer calorieën per 100 gram dan verse abrikozen?

Het verschil in caloriegehalte tussen gedroogde en verse abrikozen komt voornamelijk door het watergehalte. Verse abrikozen bestaan voor ongeveer 86% uit water. Gedroogde abrikozen hebben een watergehalte van ongeveer 15-20%. Door het verwijderen van het meeste water tijdens het droogproces worden de voedingsstoffen geconcentreerd. Dit betekent dat dezelfde hoeveelheid fruit (in termen van gewicht) meer suikers, vezels en calorieën bevat.

Wanneer abrikozen worden gedroogd, blijven de vaste bestanddelen, zoals suikers, vezels, vitaminen en mineralen, achter terwijl het water verdampt. Dit resulteert in een veel hogere concentratie van deze voedingsstoffen per gram gedroogd fruit.

Met een voorbeeld: stel je hebt 100 gram verse abrikozen, bestaande uit ongeveer 86 gram water en 14 gram vaste stoffen (voedingsstoffen). Wanneer dezelfde 100 gram verse abrikozen wordt gedroogd, wordt het water grotendeels verwijderd, waardoor je ongeveer 15-20 gram gedroogd fruit overhoudt, maar met dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen als in de 100 gram verse abrikozen. Om 100 gram gedroogde abrikozen te krijgen, heb je ongeveer 500-700 gram verse abrikozen nodig. Hierdoor zijn de calorieën en voedingsstoffen geconcentreerd.

Om het helemaal simpel uit te leggen: als je een handje gedroogde abrikozen eet dan levert dat dezelfde calorieen en voedingstoffen op als dat je 5 volledige verse abrikozen naar binnen werkt. Zie je jezelf dat al doen? Waarschijnlijk niet. Houd je dus bij het consumeren van gedroogd fruit een beetje in en denk na over hoeveel ‘hele vruchten’ je wel niet aan het eten bent.

 

Gezondheidsvoordelen van abrikozen

 1. Rijk aan antioxidanten: Abrikozen bevatten veel antioxidanten zoals vitamine A en C, die helpen om vrije radicalen te bestrijden en het lichaam te beschermen tegen celbeschadiging.
 2. Goede bron van vezels: Gedroogde abrikozen zijn bijzonder rijk aan voedingsvezels, wat kan helpen bij de spijsvertering en het bevorderen van een gezonde darmfunctie.
 3. Kaliumrijk: Abrikozen bevatten veel kalium, een mineraal dat essentieel is voor een goede hartfunctie en het reguleren van de bloeddruk.
 4. Ondersteunt de gezondheid van de ogen: De hoge concentratie aan vitamine A in abrikozen draagt bij aan een goede ooggezondheid en kan helpen bij het voorkomen van leeftijdsgebonden maculadegeneratie.
 5. Hydratatie en huidgezondheid: Verse abrikozen bevatten veel water, wat kan bijdragen aan hydratatie. De antioxidanten in abrikozen kunnen ook helpen om de huid gezond te houden.

 

Mogelijke nadelen van gedroogde abrikozen

 1. Hoger caloriegehalte: Door het verwijderen van water zijn gedroogde abrikozen calorierijker dan verse abrikozen. Dit kan leiden tot overmatige calorie-inname als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd.
 2. Suikergehalte: Gedroogde abrikozen bevatten meer geconcentreerde suikers dan verse abrikozen. Hoewel het natuurlijke suikers zijn, kan een hoge inname bijdragen aan een verhoogde bloedsuikerspiegel.
 3. Sulfieten: Sommige gedroogde abrikozen worden behandeld met sulfieten om hun kleur te behouden, wat allergische reacties kan veroorzaken bij gevoelige individuen.
 4. Tandgezondheid: De plakkerige textuur van gedroogde abrikozen kan aan de tanden blijven kleven en tandbederf bevorderen als ze niet goed worden geborsteld na consumptie.

Een ander nadeel van het eten van gedroogde abrikozen kan zijn dat je (te) veel vezels binnenkrijgt. Zeker als je niet gewend bent om gedroogde abrikozen te eten, kunnen ze een behoorlijke invloed op je lichaam hebben. Vooral op je stoelgang…

Waarom hebben gedroogde abrikozen zo’n sterke laxerende werking?

Eerder legden we al uit dat door droging de concentratie koolhydraten hoger wordt. Maar ook de hoeveelheid vezels per 100 gram is bij gedroogde abrikozen zo’n 3,5 keer hoger dan bij de verse variant. Als je dus bijvoorbeeld 5 gedroogde abrikozen eet (een handje) dan krijg je in een keer ca 35 gram vezels binnen. En dat terwijl het Voedingscentrum adviseert om op een hele dag 25 gram (vrouwen) of 30 gram (mannen) aan vezels te consumeren. Dan is 35 gram best veel om ineens binnen te krijgen.

Zoveel vezels in 1 keer kunnen ervoor zorgen dat je stoelgang geactiveerd wordt en je snel (en vaak) naar de wc moet gaan. De hoge concentratie vezels in gedroogde abrikozen zorgt dus voor het laxerende effect en dat je vaker zult moeten poepen. Ook is je ontlasting daardoor vaak dunner. Ongebreideld gedroogde abrikozen snacken is dus voor de gemiddelde persoon echt geen aanrader.

 

Geschiktheid van abrikozen voor verschillende diëten

 

Geschikt voor

 • Vezelrijke diëten: Zowel verse als gedroogde abrikozen zijn een uitstekende bron van voedingsvezels.
 • Kaliumrijke diëten: Abrikozen leveren een aanzienlijke hoeveelheid kalium, wat gunstig is voor mensen die hun kaliuminname willen verhogen.
 • Antioxidantenrijk dieet: Door hun hoge gehalte aan antioxidanten passen abrikozen goed in een dieet dat gericht is op het bestrijden van oxidatieve stress.

 

Ongeschikt voor

 • Lage suiker diëten: Mensen die hun suikerinname moeten beperken, zoals diabetici, moeten voorzichtig zijn met de hoeveelheid gedroogde abrikozen die ze consumeren.
 • Sulfietgevoelige diëten: Personen die gevoelig zijn voor sulfieten moeten ongesulfieteerde varianten van gedroogde abrikozen zoeken.

 

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden abrikozen

Een matige consumptie van abrikozen kan worden opgenomen in een gebalanceerd dieet. Voor gedroogde abrikozen wordt vaak een portie van 30-40 gram aanbevolen, wat neerkomt op ongeveer 3-4 gedroogde abrikozen. Verse abrikozen kunnen in grotere hoeveelheden worden gegeten vanwege hun lagere calorie- en suikergehalte. Zie ook de uitleg over het verschil in calorie- en suikergehalte een paar paragrafen hierboven, evenals het verhaal over de impact van abrikozen op je stoelgang.

 

En? Zijn (gedroogde) abrikozen dus gezond?

Abrikozen, zowel vers als gedroogd, zijn gezonde toevoegingen aan een gevarieerd dieet. Ze bieden veel voedingsvoordelen, zoals een hoge concentratie aan antioxidanten, vezels en kalium. Gedroogde abrikozen hebben een veel hoger calorie- en suikergehalte, dus eet deze in bescheiden porties. Vooral ook als je trips naar de wc wilt beperken.

Tip: lees ook ons artikel over die andere gedroogde vrucht, de dadel.