Laatst bijgewerkt op 14 juni 2024, 13:06
Pompoenpitten worden al duizenden jaren gegeten. Onze voorouders gebruikten ze zelfs voor specifieke gezondheidsdoelen, zoals het tegengaan van urineweginfecties en nierstenen. Dit zijn acht gezondheidsvoordelen van pompoenpitten.
1. Voedzaam
Net als veel andere zaden en pitten zijn pompoenpitten bijzonder voedzaam. Zo bevatten ze veel eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Pompoenpitten passen dan ook zeker in een dieet voor gezond afvallen. Pompoenpitten zijn ook calorierijk, dus eet er niet te veel van. Een handje per dag is al voldoende om te profiteren van de vele gezondheidsvoordelen.
2. Voor een gezonde slaap
Pompoenen zijn rijk aan tryptofaan, een aminozuur dat ons lichaam gebruikt om het slaaphormoon melatonine aan te maken. Ook het gelukshormoon serotonine, dat ons rustig en ontspannen maakt, heeft tryptofaan als voorloper.
Op deze manier staan pompoenpitten aan de basis van een gezonde nachtrust. Ook andere voedingstoffen in pompoenpitten dragen bij aan een gezonde slaap. Denk aan de mineralen koper, zink en selenium. Deze hebben een positief effect op de duur en kwaliteit van de slaap.
Het mineraal magnesium, waarvan pompoenpitten eveneens een rijke bron zijn, kan nog meehelpen om angst en zorgen te verminderen. Dit kan bijdragen aan het verminderen van piekergedachten die je uit je slaap houden. Een handje pompoenpitten voor het slapengaan is dus geen gek idee.
3. Dragen bij aan een sterke weerstand
De zink, koper en selenium in pompoenpitten ondersteunen een gezonde weerstand tegen virussen en andere ziekteverwekkers. Dat maakt deze pitten ook bijzonder goed voor een gezond immuunsysteem.
4. Voor het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel
De vezels in pompoenpitten dragen bij aan een langzame opname van koolhydraten in het bloed. Op deze manier blijft onze bloedsuikerspiegel beter in balans en dat is goed voor onze gezondheid.
Ook de grote hoeveelheid magnesium in de pitten is goed voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Dit mineraal is namelijk belangrijk voor een goede werking van het hormoon insuline, dat glucose uit het bloed naar de cellen brengt.
5. Gunstig voor het hart
De grote hoeveelheid magnesium in pompoenpitten ondersteunt een gezonde bloeddruk. Daar is je hart bijzonder blij mee, want dat geeft minder druk op dit belangrijke orgaan.
De antioxidanten in pompoenpitten hebben bovendien een gezondmakend effect op de bloedvaten. Zo helpen ze om de bloedvaten flexibel te houden, waardoor het bloed gemakkelijk kan stromen. Ook dit draagt bij aan een gezonde bloedcirculatie en een normale werking van het hart.
6. Goed voor de huid
Zink is belangrijk voor een goede wondgenezing en pompoenpitten leveren behoorlijk wat van dit belangrijke mineraal. Ook de vitamine E in pompoenpitten draagt een steentje bij aan een gezonde huid.
Vitamine E versterkt de lichaamseigen huidbarrière, beschermt de huid tegen een overdaad aan Uv-straling, gaat vroegtijdige huidveroudering tegen en helpt pigmentvlekken minder zichtbaar te maken.
7. Beschermen de cellen
Pompoenpitten zitten vol antioxidanten die onze cellen beschermen tegen een overdaad aan vrije radicalen. Op deze manier verminderen ze de kans op celschade en dragen ze bij aan het behoud van gezonde cellen en het herstel van gezonde celprocessen.
Pompoenpitten bevatten ook stoffen met een ontstekingsremmende invloed, wat eveneens bijdraagt aan een goede gezondheid. De vele vezels in pompoenpitten versterken dit gezonde effect nog eens.
8. Voor gezonde botten
Pompoenpitten bevatten weinig calcium, maar wel andere gezonde stoffen in goede hoeveelheden die goed zijn voor de botten. Denk aan fosfor, zink en magnesium. Op deze manier dragen de pitten bij aan een sterk beendergestel.
Alle reden dus om vaker pompoenpitten te eten. Je kunt ze toevoegen aan een salade, maar ze doen het ook goed als topping op een smoothie, ovenschotel of soep. Probeer het eens!
Vond je dit artikel interessant? Ontdek dan ook eens waarom lijnzaad gezond voor je is.
Bronnen
Lestari, B. et al. (2018). A Review: The Emerging Nutraceutical Potential of Pumpkin Seeds. Indonesian Journal of Cancer Chemoprevention, 9, 2.
Syed, Q.A. et al. (2019). Nutritional and Therapeutic Importance of the Pumpkin Seeds. Biomedical Journal of Scientific and Technical Research, 21,2.
Salehi, B. et al. (2019). Cucurbits Plants: A Key Emphasis to Its Pharmacological Potential. Molecules, 24(10), 1854.