Laatst bijgewerkt op 11 mei 2024, 12:39

Wil je je voeding bijhouden? Of juist je activiteit tracken? There’s an app for that! Maar wat zijn nu de populairste apps om je gezondheid te monitoren? Wij zochten het voor je uit.

 

Top 3 populaire apps voor je gezondheid

Deze health apps komen terug in alle toplijstjes, zowel voor iOS and Android, maar ook met een gratis en met betaalde versies. Die mogen dus zeker niet ontbreken in dit toplijstje.

1. Komoot

Met deze app waren wij zelf nog niet bekend, en dat terwijl hij overal op plek 1 staat. Daar gaan we dus maar snel eens ervaring mee opdoen! Met komoot plan je wandelroutes, hikes en fietstochten. Wat de app zelf aangeeft is: ‘komoot helpt je om meer avonturen te beleven’. De eerste indruk is dat komoot meer gericht is het plannen van inspirerende routes & tochten en wat minder op bijvoorbeeld sportieve prestaties zoals bij een Strava (zie verderop). Wil je dus in beweging komen en wat anders doen dan een standaard rondje door de wijk? Plan dan eens een avontuurlijke route via de komoot app.

Gratis versie: Ja

Betaalde versie: voor een eenmalig bedrag van €29,99 (of €19,99 als introductieaanbod) koop je komoot maps. Dit zijn kaarten voor elke regio op de wereld die je ook offline kunt gebruiken. Voor €59,99 per jaar kun je komoot premium afnemen. Daar zitten dezelfde kaarten in plus zaken als sport-specifieke kaarten, een meerdaagse planner en premium weerberichten.

Platformen: iOS | Android

 

2. Strava

Deze app gebruiken wij zelf ook regelmatig voor fietstochten door de duinen. Anders dan Komoot profileert Strava zich meer richting sporters. Ooit ontstaan als vooral een app voor (race)fietsers – waar bijvoorbeeld RunKeeper juist begon als een app voor hardlopers – kwam er al gauw tracking bij voor hardloopsessies, wandelingen en meer. Inmiddels kun je zelfs 30 verschillende sporttypes bijhouden waaronder zelfs yogasessies. Met Strava kun je dus je hele sportleven op één plek bijhouden en ook nog eens makkelijk je prestaties delen met vrienden. Die geven op hun beurt dan weer gauw ‘kudos’ voor je prestaties, wat mij in ieder geval weer motiveert om de volgende dag weer op de fiets te klimmen.

Gratis versie: Ja

Betaalde versie: voor €69,99 per jaar kun je Strava Premium afnemen. Die Premium functie heb ik zelf ook en die biedt vooral betere inzichten in trainingen. Je kunt doelen instellen, ritstatistieken met elkaar vergelijken en andere geavanceerde trainingsopties gebruiken. Ook heb je toegang tot meer routesuggesties, segmentsklassementen en groepschallenges met Premium Strava.

Platformen: iOS | Android

 

3. AllTrails

AllTrails lijkt weer iets meer op komoot dan op Strava. Ook hier gaat het om routes plannen en je hikes, fietstochten en hardloopsessies bijhouden. Zoals ze zelf zeggen: het plannen, beleven en delen van je avonturen in de buitenlucht. Iets meer voor de ‘outdoor fan’ dus dan voor de sportieveling. Ook hier hebben we zelf nog geen ervaring mee, dus we gaan AllTrails binnenkort testen. Je kunt tijdens je tocht o.a. ook foto’s toevoegen van de omgeving en deze delen met de AllTrails community

Gratis versie: Ja, maar let op: alleen een 7 daagse gratis proefperiode, daarna wordt €29,99 per jaar in rekening gebracht

Betaalde versie: voor die €29,99 per jaar krijg je met AllTrails+, naast de features uit de gratis proefperiode, ook toegang tot offline kaarten, meer dan 200 gidsen en nog veel meer features. AllTrails is daarmee een stukje voordeliger op jaarbasis dan komoot, maar je zult zelf moeten onderzoeken welke van de 2 health apps je het prettigste vindt werken.

Platformen: iOS | Android

 

Andere populaire health apps

Zoals je hebt kunnen lezen zijn de allerpopulairste apps vooral gericht op activiteit, door middel van routes en het tracken van je sportieve statistieken. Maar er is natuurlijk veel meer te vinden op het gebied van apps voor de gezondheid. Hieronder nog een aantal populaire health apps die wat ons betreft niet mogen ontbreken.

 

Food trackers – bijhouden van je voeding, macro’s & meer

 • MyFitnessPal
 • Mijn Eetmeter (van het Voedingscentrum)
 • Lifesum
 • Yazio
 • Virtuagym

 

Mentale gezondheid – mindfullness, meditatie & gezonde gewoontes

 • Headspace
 • Meditation Moments
 • Streaks

 

Activitity trackers – beweging & activiteitszones

 • Fitbit
 • Habbie
 • StepsApp
 • Stappenteller

 

Workouts

 • Virtuagym
 • WorkOutDoors

 

Hopelijk hebben we je hiermee een beetje geinspireerd om in beweging te komen? Bijna alle gezondheidsapps kennen een gratis versie, gratis proefperiode of een ‘freemium’ model, dus probeer ze gerust uit en kijk welke health app het beste bij jou past!