Laatst bijgewerkt op 14 juni 2024, 13:44

Je lever is een belangrijk orgaan, met een onmisbare functie voor je lichaam. De lever zorgt namelijk voor de opbouw, opslag en afbraak van diverse stoffen. Iedereen weet wel dat de lever bijvoorbeeld alcohol uit het bloed afbreekt. Maar de lever zorgt er bijvoorbeeld (door de vorming van gal) ook voor dat vetten en in vet oplosbare vitamines uit de voeding kunnen worden gehaald.

In dit artikel bekijken we waarom het belangrijk kan zijn om te testen op een leverenzymenstoornis en hoe je dit makkelijk zelf thuis doet.

Welke rol spelen leverenzymen?

Om het functioneren van de lever te onderzoeken, wordt er vaak gekeken naar de leverenzymen. Voorbeelden van deze enzymen zijn ALAT (alanine aminotransferase), ASAT  (aspartaat aminotransferase) en LDH (melkzuurdehydrogenase). Een beschadigde lever zorgt ervoor dat deze enzymen in het bloed terecht komen, wat dus kan duiden op onderliggende gezondheidsproblemen. Deze verhoogde waarde wordt een leverenzymenstoornis genoemd, maar deze kan gelukkig worden opgespoord met een leverfunctie test.

Wat betekent een leverenzymenstoornis?

We spreken dus van een leverenzymenstoornis bij verhoogde leverenzymen in het bloed. Dit kan bijvoorbeeld duiden op kanker van de lever, maar ook op hele andere oorzaken zoals hepatitis, een hartaandoening of galstenen. Als de ALAT of ASAT waarden verhoogd zijn wijst dit vaak richting hepatitis, mits er ook sprake is van leverschade. Leverschade kan komen door onder andere medicijngebruik, alcoholgebruik, virusinfecties en/of leververvetting.

Symptomen

Leververvetting is helaas een aandoening die ontzettend veel voorkomt in Westerse landen, waaronder Nederland. Een verstoorde stofwisseling zorgt er namelijk voor dat vet zich gaat ophopen in de buik en dus ook de lever. Dit kan zorgen voor vervelende klachten, zoals moeheid, misselijkheid, jeuk en pijn in de buik. Bij een erge leververvetting kan het wit van de ogen geel kleuren.

Wat kun je zelf doen?

Gelukkig is er een eenvoudige manier om erachter te komen of je leverenzymen verhoogd zijn en of het tijd is om een bezoekje aan de huisarts te brengen. Dit doe je namelijk door middel van een leverfunctie test, die je gewoon thuis bij jezelf kunt afnemen als je bovenstaande symptomen hebt.

Met deze leverfunctie zelftest is het mogelijk om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen en het is tevens een goede manier om het functioneren van je lever te monitoren. De test is online te koop in de webshop van The Tester, waarmee je alles wat je nodig hebt thuis ontvangt. De test is CE-gecertificeerd en heeft een nauwkeurigheid van 89,2%. Binnen 15 minuten beschik je al over de uitslag. Zo houd je op een makkelijke manier grip op je eigen gezondheid.

De leverfunctie test werkt op basis van bloedafname, en beschikt over alle bijbehorende hulpmiddelen en een eenvoudig stappenplan. Zo zitten er onder meer micropipetten en lancetten bij voor het afnemen van bloed, en een alcoholgaasje voor het reinigen van de huid. Je ontvangt jouw bestelling de volgende dag al in de brievenbus, in een neutrale verpakking, dus je kunt snel aan de slag.

Naast zelftesten om op leverenzymenstoornissen te testen, kun je bij The Tester trouwens ook terecht voor andere eenvoudige en betrouwbare medische zelftesten. Van een zwangerschapstest tot het testen op vitaminetekorten, en van SOA testen tot zelftesten voor infectieziekten en diabetes. Zo kun je zonder aan iemand verantwoording te hoeven afleggen, je eigen gezondheid thuis in het oog houden. Heb je last van erge of langdurige klachten? Ga dan uiteraard altijd naar een medische specialist.