Laatst bijgewerkt op 2 mei 2023, 6:04

Bloomberg rapporteert dat Apple een nieuwe mijlpaal heeft bereikt bij de ontwikkeling van een bloedglucosesensor waar geen prik meer voor nodig is. De techniek zou zich voldoende hebben bewezen om de volgende stap te zetten, namelijk miniaturiseren zodat de sensor in een volgende Apple Watch past.

Continue meten zonder te prikken zou een geweldige ontwikkeling zijn voor mensen met diabetes (zowel type 1 als type 2). Het regelmatig monitoren van bloedglucosegehalte is essentieel voor het maximaliseren van de ‘Time in Range’ en daarmee het goed onder controle houden van deze chronische aandoening.

Tot nu toe moeten diabetespatienten ofwel zelf hun bloed prikken, ofwel een sensor gebruiken. Zo’n sensor breng je aan op je arm en die meet vervolgens ofwel als je scant (flash glucose monitoring), ofwel altijd (continuos glucose monitoring). De bekendste voorbeelden zijn de Abbott Freestyle Libre 2 (FGM) en Freestyle Libre 3 (CGM).

Een sensor die zonder prikken toch continue kan meten zou daarmee een enorm ‘unique selling point’ zijn voor de Apple Watch en Apple’s ecosysteem in het algemeen. Ook zou het de kosten van diabeteszorg enorm kunnen verlagen (een sensor gaat bijv. maximaal 2 weken mee). Een dergelijke non-invasieve sensor zal naar verluid met behulp van specifieke lichtfrequenties glucose meten in het interstitieel weefsel, waar ook FGM- en CGM-sensoren meten (maar dan middels een naald). Zo’n meting verschilt wel van de glucosewaarde in het bloed (zeker bij snelle wijzigingen in bloedsuiker), maar is doorgaans voldoende representatief voor patiĆ«nten om te bepalen wanneer en hoeveel insuline gespoten moet worden.

Of en wanneer de sensor beschikbaar komt, en hoe deze wordt ingezet door Apple, is nog niet bekend. Naar verluid zal de eerste versie van de sensor vooral gebruikt worden om dragers te waarschuwen of ze in de pre-diabetes fase van diabetes type 2 zitten. Daarmee zou de Watch nog niet direct een bedreiging zijn voor FGM- en CGM-sensoren. Bronnen melden dat al ruim 12 jaar aan de technologie gewerkt wordt om bloedsuiker te meten zonder prikken. Tot nu is er niet tot nauwelijks bekend over de nauwkeurigheid van een dergelijke meetmethode, dus het zou goed kunnen dat de focus van Apple op pre-diabetes ligt omdat daar meetaccuratie minder belangrijk is.

De aankondiging van deze nieuwe functie is een goed voorbeeld van Apple’s ambities om technologie in te zetten voor gezondheidszorg en welzijn. Eerdere versies van de Apple Watch bevatten al functies voor het bijhouden van lichaamsbeweging, slaap en hartslag, waardoor het een populaire keuze is geworden voor mensen die hun gezondheid willen monitoren. Ook kan de Apple Watch ECG’s maken en atriumfibrillatie herkennen.