Laatst bijgewerkt op 18 juni 2024, 20:22

Goed slapen is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Helaas heeft een groot deel van de bevolking te kampen met slaapproblemen. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om je slaap te verbeteren. In dit artikel bespreken we hoe je beter kunt slapen.

 

Zorg voor een gezonde dag als basis voor een goede nachtrust

Heb jij als goed voornemen voor dit jaar ‘beter slapen’ op je lijstje staan? Een belangrijk onderdeel van goed slapen is een gezond leefpatroon, waardoor je als het ware jezelf voorbereidt op een goede nachtrust. Hoe doe je dat dan? Je kunt starten met de volgende tips:

 1. Stel een vast slaapschema in: Het is belangrijk om elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Hierdoor wordt je lichaam in staat gesteld om een natuurlijk ritme te ontwikkelen.
 2. Vermijd schermen: Het licht van elektronische apparaten, zoals smartphones, laptops en televisies, verstoort de productie van melatonine, het slaaphormoon. Probeer een uur voor het slapen gaan geen schermen meer te gebruiken.
 3. Beweeg: Regelmatige lichaamsbeweging kan bijdragen aan een betere slaap. Probeer elke dag minstens 30 minuten te bewegen.
 4. Eet gezond: Het is belangrijk om gezonde voeding te eten en te voorkomen dat je laat in de avond nog teveel eet of drinkt.
 5. Vermijd cafeïne en alcohol: Cafeïne en alcohol kunnen de kwaliteit van je slaap aantasten. Probeer cafeïne en alcohol in elk geval te vermijden in de uren voor het slapen gaan.
 6. Probeer ontspannende activiteiten: Het is belangrijk om te ontspannen voordat je gaat slapen. Dit kan bijvoorbeeld door het lezen van een boek, meditatie of yoga.

Best wel open deuren misschien, maar het zal je verbazen wat een verschil het maakt als je deze tips echt bewust gaat gebruiken. Hier ligt echt de basis van een goede nachtrust!

Richt je slaapkamer in zodat je zo comfortabel mogelijk bent

Naast al deze voorbereidingen, die vooral helpen om in een goede mindset te komen om in slaap te vallen, is er nog een heel belangrijke manier waarop je ervoor kunt zorgen dat je zo goed mogelijk slaapt. Namelijk: een lekker bed! De belangrijkste onderdelen daarbij zijn:

 1. Optimaliseer je slaapkamer: Zorg ervoor dat je slaapkamer donker, stil en koel is. Dit zijn de beste omstandigheden voor een goede nachtrust.
 2. Lig op comfortabele ondergrond: Zorg dat je een goede lattenbodem en matras hebt. Draai je matras ook regelmatig om om ‘kuilen’ te voorkomen.
 3. Gebruik een goed dekbed: Zorg dat je het lekker warm hebt, maar niet te veel gaat zweten. Een goed ademend dekbed is essentieel. Check bijvoorbeeld de dekbedden van Hema voor een mooie balans tussen prijs en kwaliteit
 4. Houd je hoofd en nek goed ontspannen: Gebruik een goed kussen dat past bij je matras en je lighouding
 5. Kies een hoeslaken, dekbed- en kussenovertrek waar je blij van wordt: Houd je van zacht of juist van badstof, word je blij van motiefjes of juist rustig van een effen kleur? Er zijn genoeg dekbedovertrekken om uit te kiezen, dus bestel er gerust een paar en wissel ze minstens 1 keer per week

Natuurlijk zijn er nog algemene tips te geven over het soort matras en kussen. Maar… hier is ook je persoonlijke voorkeur enorm belangrijk. Voelt het kussen of de matras goed aan? Lig je comfortabel? Allemaal enorm belangrijk. Een matras dat niet bij je past of een kussen dat eigenlijk al veel te oud is en plat geworden, kunnen allebei heel negatieve gevolgen hebben voor je slaap.Je vindt verschillende handige tips over je matras bij de Consumentenbond.

En relax!

Door deze aanbevelingen op te volgen, kun je de kwaliteit van je slaap verbeteren. Hierdoor zul je je uitgeruster en energieker voelen. Probeer deze tips te implementeren in je dagelijkse routine en je zult snel verschil merken. En vooral: maak je niet te druk! Val je niet meteen in slaap? Ga dan even lezen of muziek luisteren, of ga zelfs even uit bed. Hoe je zelf nadenkt over slapen en nachtrust is net zo belangrijk als de goede voorbereiding en een goed bed.

Een fijne nachtrust toegewenst!