Laatst bijgewerkt op 14 juni 2024, 12:55

Radijs: een onderschat ingrediënt voor veel heerlijke gerechten. Of het nu in pasta, een salade, op je burger, in een sushi bowl, bij vis of gewoon op een broodje is, voor velen maakt radijs het gerecht compleet. De pittige en koolachtige smaak van radijs geeft je gerecht net dat beetje extra. Maar is radijs ook gezond? En wat doet het eigenlijk met je lichaam?

 

Wat is een radijs?

Allereerst, wat is radijs eigenlijk precies? De felrode of roze radijsjes zijn de wortels van het radijsplantje. Radijzen behoren tot de koolgewassen en zijn familie van kruisbloemige groenten, net zoals bloemkool en broccoli. Radijs kun je rauw eten, bijvoorbeeld als snackgroente. Maar ze zijn ook ideaal om je gerecht wat pittiger te maken. De pittige smaak danken ze aan hun verwantschap met mosterdplanten. Radijs bestaat voor 94% uit water, waardoor een radijsje slechts ongeveer twee kcal bevat.

Tip: wist je dat je radijsjes heel gemakkelijk zelf kunt verbouwen? Dat komt omdat radijs bijna overal kan groeien en weinig eisen stelt aan het soort grond. Je kunt de radijszaadjes het best tussen maart en augustus zaaien.

 

Terug in de tijd

De radijs heeft een lange geschiedenis. De Grieken en Romeinen waren er bijvoorbeeld dol op. De naam radijs komt dan ook van het Latijnse woord “radix”, wat “wortel” betekent. Ook in China waren radijzen al zo’n 3.000 jaar geleden bekend. Rond 2000 v. Chr. had de radijs in het oude Egypte daarnaast ook nog eens een bijzondere functie: de Egyptenaren gebruikten de groente als betaalmiddel. De radijs was zo waardevol dat farao’s hun piramidebouwers ermee betaalden. Waar de radijs origineel vandaan komt, is onbekend.

 

Is radijs gezond?

Hoe gezond is radijs? We vallen maar meteen met de deur in huis: radijs is erg gezond! Radijsjes zitten boordevol vitamines en mineralen, zoals vitamine B, C, ijzer, kalium en magnesium. Bovendien bestaat radijs voornamelijk uit water, waardoor het een ideale groente is als je wilt afvallen. Hieronder lees je meer over de belangrijkste gezondheidsvoordelen van radijs.

Allereerst is radijs goed voor de spijsvertering. De vezels in radijs ondersteunen de spijsvertering op een gezonde manier. Daarnaast is radijs ook gunstig voor de lever, omdat het dit belangrijke orgaan helpt in zijn functies. Daarnaast zorgt het kalium in de radijs voor een positief effect op de bloeddruk. In zijn algemeenheid zijn alle vitamines en mineralen in de radijs goed voor je immuniteit tegen griep, verkoudheid, ontstekingen en veroudering.

Niet alleen de radijs zelf is gezond, maar ook het blad is zeer voedzaam. Je kunt het blad gewoon eten en verrassend genoeg bevat het zelfs meer vezels en antioxidanten dan de radijs zelf. Hoewel het blad op zichzelf niet erg smakelijk is, kun je het vaak goed verwerken in verschillende recepten.

Leuk feitje: radijs is ook goed voor je uiterlijk! De vitamine C in de radijs is erg goed voor je huid. Daarnaast beschermen de antioxidanten in de radijs je huid tegen de schade van zonlicht.

 

Ja, zeker!

Samengevat: de radijs is erg goed voor ons lichaam. De rijke hoeveelheid vitamines en mineralen kennen verschillende gezondheidsvoordelen, van het ondersteunen van de spijsvertering en lever tot het helpen bij gewichtsverlies en het bevorderen van een gezonde huid. Radijs geeft zowel je lichaam als je gerecht een flinke boost!