Laatst bijgewerkt op 14 juni 2024, 12:55

De pecannoot wordt in Nederland steeds populairder. Of het nu is als snack of als ingrediënt voor een heerlijk recept, steeds meer mensen zijn er gek van. Maar zijn pecannoten eigenlijk gezond? En wat doet het precies met je lichaam? Dit en meer lees je in deze blog!

 

Wat zijn pecannoten?

Een pecannoot is een noot afkomstig van de pecanboom, voornamelijk te vinden in Noord-Amerika. Deze boom kan een hoogte bereiken van 40-50 meter en behoort tot de bladverliezende okkernootfamilie. De oorsprong van de pecannoot ligt in Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten. In vroegere tijden diende deze noot als een belangrijke voedselbron voor de inheemse bevolking, die het vaak als voedzame snack aten. Tegenwoordig is de pecannoot een geliefd ingrediënt in diverse gerechten, variërend van ontbijtgranen en taarten tot kaasplankjes en salades. Met zijn milde, zoete smaak vinden veel mensen de noot aantrekkelijk. Je kunt pecannoten rauw eten, maar ze zijn ook heerlijk wanneer licht geroosterd.

 

Zijn pecannoten gezond of niet?

Nu je bekend bent met wat een pecannoot precies is, rijst natuurlijk de vraag: zijn pecannoten gezond? Het antwoord is een volmondig ja! Deze noot zit boordevol gezonde vitamines en mineralen. Zo bestaat hij voor 10% uit eiwitten en bevat hij aanzienlijke hoeveelheden zink, vitamine B1 en vitamine E. Vitamine B en E staan bekend om hun positieve invloed op de hersenfunctie. Daarnaast zijn pecannoten zeer vezelrijk, wat gunstig is voor de spijsvertering.

Een ander voordeel van pecannoten is hun gunstige effect op gewichtsverlies. Allereerst dragen ze bij aan een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel weer honger krijgt. Dit maakt ze perfect als snack! Bovendien stimuleren pecannoten je metabolisme, waardoor je lichaam voedsel sneller omzet in energie en je dus meer calorieën verbrandt. Dat is handig!

Een derde gezondheidsvoordeel van pecannoten gaat over je uiterlijk. Het zink in deze noot bevordert namelijk het behoud van gezond haar, mooie nagels en een egale huid. Daarnaast helpen vitamine A en vitamine E huidveroudering en infecties tegen te gaan.

 

Hoeveel pecannoten mag je eten?

Pecannoten zijn inderdaad gezond, maar hoeveel noten mag je ervan eten? Bijna niets is goed als je er te veel van eet, en dat geldt ook voor pecannoten. Probeer niet meer dan 25 gram noten (dus niet alleen pecannoten) per dag te consumeren, wat neerkomt op een klein handje noten. Noten bevatten nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid calorieën, dus overmatige consumptie is ook niet bevorderlijk voor de gezondheid.

 

Pecannoten versus walnoten

Pecannoten vertonen veel overeenkomsten met walnoten, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen deze twee noten, ondanks dat ze tot dezelfde familie behoren. Het grootste verschil zit ‘m in de smaak. Terwijl pecannoten zacht en licht van smaak zijn, hebben walnoten juist een lichte bitterheid en zijn ze vol van smaak. Dit is belangrijk om te onthouden wanneer je de noten wil gebruiken in een gerecht!

Het is moeilijk te zeggen welke noot gezonder is, pecannoten of walnoten, omdat de voedingsstoffen van beide noten minder verschillen dan hun smaak. Het is eigenlijk het beste om een beetje af te wisselen in het eten van verschillende soorten noten. Iedere noot biedt namelijk zijn eigen combinatie van voedingsstoffen. Walnoten bevatten bijvoorbeeld melatonine, wat kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit, en ze zijn ook uitstekende vleesvervangers.

 

Ja, pecannoten zijn gezond!

Samenvattend kunnen we stellen dat pecannoten zeker gezond zijn. Waarom? De noot is rijk aan verschillende vitamines, zink en andere belangrijke voedingsstoffen. Hierdoor ondersteunt het eten van pecannoten gewichtsverlies, draagt het bij aan de gezondheid van de hersenen, en bevordert het de gezondheid van haar, nagels en huid.