Laatst bijgewerkt op 23 oktober 2024, 12:51
Ben je onlangs gekrabd of gebeten door een kat en maak je je zorgen over kattenkrabziekte? Dit is wat je moet weten over de infectie die door de bacterie Bartonella henselae wordt veroorzaakt en ook wel de kattenkrabziekte wordt genoemd.
Wat is kattenkrabziekte?
Kattenkrabziekte, officieel bekend als de Bartonella henselae-infectie (of B. Henselae infectie), is een bacteriële ziekte die voornamelijk wordt overgedragen door katten. De bacterie bevindt zich in het bloed van katten en kan via een krab, beet, of zelfs lik overgebracht worden op mensen. Vooral kittens zijn vaak dragers van deze bacterie, omdat ze vaker vlooien hebben, die een belangrijke rol spelen in de overdracht.
Hoe krijg je het?
Je kunt de infectie krijgen wanneer een kat je krabt of bijt, vooral als de wond open blijft of ontstoken raakt. Daarnaast kunnen katten die hun eigen vacht schoonmaken en vervolgens mensen likken, de bacterie via speeksel overbrengen. Kittens zijn vaker besmet met de bacterie dan volwassen katten, omdat ze gevoeliger zijn voor vlooienbeten.
Manieren waarop de bacterie wordt overgedragen:
- Krabben of bijten door een kat
- Likken door een kat op een wond of beschadigde huid
- In zeldzame gevallen via kattenvlooienbeten
Symptomen van kattenkrabziekte
De meeste mensen merken eerst een kleine, rode, gezwollen plek op bij de plaats van de krab of beet. Na een paar dagen tot twee weken kunnen er andere symptomen optreden, zoals:
- Koorts
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Vergrote en pijnlijke lymfeklieren, meestal in de buurt van de krab- of beetplek (bijvoorbeeld in de oksels, nek of lies)
Bij gezonde mensen is kattenkrabziekte meestal onschuldig en verdwijnen de symptomen vanzelf binnen een paar weken tot maanden. In sommige gevallen kunnen er echter complicaties optreden, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals hiv-patiënten of ouderen. Zij kunnen ernstigere symptomen krijgen, zoals langdurige koorts, infecties in de lever, milt of zelfs het hart.
Is kattenkrabziekte gevaarlijk?
Voor de meeste mensen is kattenkrabziekte niet gevaarlijk en geneest het vanzelf zonder behandeling. Echter, als je immuunsysteem zwak is, zoals bij mensen met een chronische ziekte, kan de infectie ernstiger verlopen en medische hulp vereisen. In deze gevallen kunnen antibiotica nodig zijn om de bacterie te bestrijden.
Wanneer is medische hulp nodig?
Medische hulp is pas nodig als je langer dan twee weken koorts hebt of bij ernstig opgezetten en pijnlijke lymfeklieren. Heb je een verzwakt immuunsysteem en zijn je klachten nog mild, dan is het toch verstandig om contact te zoeken met je huisarts bij een kattenkrab of beet.
Moet je een tetanusprik halen na een kattenkrab?
Hoewel kattenkrabziekte zelf niets met tetanus te maken heeft, kan elke open wond, inclusief die van een kattenkrab of -beet, een ingang zijn voor andere bacteriën, zoals tetanus. Als je tetanusvaccinatie niet up-to-date is, is het verstandig om een tetanusprik te halen, vooral als de wond diep is of vuil bevat. Bespreek dit met je huisarts.
Hoe kun je kattenkrabziekte voorkomen?
Gelukkig kun je zelf behoorlijk wat doen om het risico op kattenkrabziekte te verkleinen:
- Vermijd ruw spelen met katten, vooral met kittens
- Was krassen of beten direct met water en zeep
- Houd de nagels van je kat kort
- Zorg ervoor dat je kat vrij is van vlooien, want deze spelen een belangrijke rol bij het overbrengen van de bacterie
- Als je een verzwakt immuunsysteem hebt, wees dan extra voorzichtig in het omgaan met katten
Wat te doen na een krab of beet?
Als je bent gekrabd of gebeten door een kat, volg dan deze stappen om infecties te voorkomen:
- Maak de wond grondig schoon met water en zeep.
- Desinfecteer de wond met een antiseptisch middel.
- Houd de wond schoon en droog en dek deze indien nodig af met een verbandje.
- Let op symptomen zoals zwelling, roodheid of koorts.
- Neem contact op met je huisarts als je je zorgen maakt, vooral als je immuunsysteem zwak is.
Veelgestelde vragen over de Kattenkrabziekte (Bartonella henselae infectie)
Kan mijn kat ziek worden van Bartonella henselae?
Katten worden meestal niet ziek van de bacterie, maar kunnen deze wel overdragen op mensen.
Kunnen vlooien kattenkrabziekte bij mensen veroorzaken?
Nee, vlooien brengen de ziekte niet rechtstreeks op mensen over, maar besmetten katten, die op hun beurt de bacterie kunnen doorgeven aan mensen.
Hoe weet ik of ik kattenkrabziekte heb?
Symptomen zoals koorts, vermoeidheid en vergrote lymfeklieren kunnen wijzen op kattenkrabziekte, vooral als je recent bent gekrabd of gebeten door een kat.