Laatst bijgewerkt op 4 februari 2024, 18:45

Ozempic, een medicijn ontwikkeld om diabetes type 2 te behandelen, blijkt ook effectief te zijn bij het verminderen van obesitas en overgewicht. Dit is goed nieuws voor mensen die worstelen met diabetes type 2 en overgewicht en die willen afvallen, omdat het medicijn twee problemen tegelijk aanpakt. Ozempic is een injecteerbaar medicijn dat de bloedsuikerspiegel verlaagt en de eetlust vermindert. Het medicijn werd in 2018 goedgekeurd door de Europese Commissie en wordt nu in meer dan 20 landen verkocht, waaronder Nederland.

Hoe werkt Ozempic met afvallen?

Ozempic bevat semaglutide, een synthetisch hormoon dat de productie van insuline verhoogt en de bloedsuikerspiegel verlaagt. Het medicijn bootst ook de werking na van een hormoon genaamd glucagon-like peptide 1 (GLP-1), dat wordt geproduceerd in de darmen. GLP-1 stimuleert de productie van insuline en remt de productie van glucagon, een hormoon dat de bloedsuikerspiegel verhoogt. Het medicijn vermindert ook de eetlust en vertraagt de snelheid waarmee het voedsel van de maag naar de darmen beweegt. Dit alles zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel beter onder controle wordt gehouden, waardoor mensen met diabetes type 2 kunnen afvallen.

Ozempic en gewichtsverlies

Een aanzienlijk deel van diabetes type 2-patiënten heeft ook last van overgewicht of obesitas. Gewichtsverlies kan de bloedsuikerspiegel verbeteren en kan zelfs diabetes type 2 helpen voorkomen of uitstellen. Ozempic blijkt een effectief medicijn te zijn om gewicht te verliezen en dus af te vallen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die Ozempic gebruiken, gemiddeld 4-5% van hun lichaamsgewicht verliezen. Dit komt neer op ongeveer 5-10 kilo voor iemand met een gewicht van 100 kilo.

Tekort aan Ozempic

Vanwege de populariteit van Ozempic, vooral als gevolg van social media influencers die het hypen als manier om snel en eenvoudig af te vallen, is er momenteel wereldwijd een tekort aan het medicijn. Zowel nieuwe diabetes type 2-patiënten als bestaande gebruikers kunnen hierdoor het medicijn niet gebruiken.

Wil je dus Ozempic toepassen om af te vallen zonder dat je diabetes hebt? Denk dan aan de negatieve gevolgen voor patiënten die Ozempic nodig hebben om hun ziekte onder controle te houden. Maar lees ook nog even verder waarom we vinden dat je hier niet aan moet beginnen.

Niet zomaar gebruiken om af te vallen!

Hoewel Ozempic een effectief medicijn kan zijn voor mensen met diabetes type 2 en overgewicht, is het zeker niet voor iedereen geschikt. Mensen zonder diabetes type 2 horen het medicijn niet te gebruiken zonder overleg met een arts. De mogelijke bijwerkingen zijn namelijk fors: buikpijn, diarree, overgeven, uitdroging, vermoeidheid en nog veel meer. Daarnaast is Ozempic wel getest voordat het op de markt gebracht werd, maar niet voor ‘recreationeel’ gebruik zonder begeleiding van een arts. De begeleiding van een arts is in het geval van Ozempic juist nodig om op de juiste wijzen om te gaan met de mogelijke bijwerkingen.

Tot slot, en dit vinden we nog wel een van de belangrijkste redenen, blijft het natuurlijk een lapmiddel als je het wil inzetten om af te vallen. Je neemt namelijk niet de oorzaak van overgewicht weg, alleen de gevolgen. Een eventuele ongezonde levensstijl die aan de basis van het overgewicht zou kunnen staan, blijft daarmee in stand. Stop je met de medicatie? Dan is de kans groot dat ook je overgewicht weer terugkomt.

Wil je serieus meer weten over gezond afvallen? Lees dan ons artikel met tips en tricks om op een gezonde wijze gewicht te verliezen. En blijf van de Ozempic af, zodat patiënten die het medicijn echt nodig hebben het ook kunnen gebruiken.