Laatst bijgewerkt op 18 juni 2024, 20:13

Matcha thee is een groene thee die uit Japan komt en de laatste tijd steeds populairder wordt. Maar waarom is matcha zo bijzonder en waar is het goed voor? In dit artikel gaan we kijken naar wat matcha voor je kan doen en waarom het meer is dan alleen een lekkere drank.

Wat is Matcha?

Matcha ziet eruit als felgroen poeder en smaakt anders dan gewone thee. Sommige mensen beschrijven de smaak als licht zoet, een beetje grassig, en soms zelfs een vleugje nootachtig. Matcha wordt gemaakt van groene theeplantjes die speciaal in de schaduw gekweekt worden. Althans, de laatste dagen voor het oogsten gebeurt dit. Daardoor vertraagt de groei van de theeplant en wordt de aanmaak van bladgroen verhoogd. Dit is een van de redenen waarom matcha bomvol goede stofjes komt te zitten.

De blaadjes worden vervolgens geplukt, gedroogd en verpulverd tot het bekende Matcha poeder. Het is in Nederland inmiddels goed beschikbaar en je kunt ook eenvoudig online Matcha thee kopen bij allerlei winkels. Een gespecialiseerde webwinkel is bijvoorbeeld JOY of MATCHA, waar je onder andere een 30 dagen geld terug garantie hebt. Handig als je nieuw bent met Matcha en het toch eens wilt proberen.

Waar dat mysterieuze Matcha dan allemaal goed voor is? Dat ontdek je hieronder!

Boordevol antioxidanten

Een van de belangrijke dingen over matcha is dat het veel antioxidanten bevat. Antioxidanten zijn goed voor je lichaam omdat ze helpen om schadelijke dingen genaamd vrije radicalen te bestrijden. Dit kan je huid gezonder maken, je immuunsysteem versterken en je helpen er jonger uit te zien.

Verbeterde concentratie en alertheid

Matcha bevat ook iets genaamd L-theanine, wat een soort aminozuur is. Dit zorgt ervoor dat je je kalm en gefocust voelt, maar het heeft ook cafeïne. Dat is hetzelfde spul dat je in koffie vindt. Maar hier is het verschil: matcha cafeïne geeft je een langzamere energieboost dan koffie, dus je wordt niet zo snel zenuwachtig en je krijgt geen energiedip.

Gewichtsbeheersing en metabolisme

Mensen die op hun gewicht letten, vinden matcha ook fijn. Dat komt omdat matcha kan helpen om je metabolisme een zetje te geven. Dat betekent dat je lichaam meer calorieën kan verbranden. Ook kan matcha je helpen minder honger te hebben en minder vet uit je eten op te nemen.

Verbeterde mentale gezondheid

Naast het helpen van je lichaam, kan matcha ook goed zijn voor je geest. Het drinken van matcha kan je helpen om minder gestrest te voelen en je stemming te verbeteren. Dit komt door de combinatie van L-theanine en cafeïne, die samen je geest kalmeren.

Kort gezegd is matcha thee niet alleen lekker, maar ook goed voor je. Het zit vol met antioxidanten, helpt je om je beter te concentreren zonder zenuwachtig te worden, kan je helpen om gewicht te beheersen, en kan zelfs je stemming verbeteren. Dus, als je op zoek bent naar een gezonde en smakelijke toevoeging aan je dag, overweeg dan zeker om matcha thee eens te proberen!

Bronnen o.a.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Matcha