Laatst bijgewerkt op 13 juli 2024, 12:03
In elke relatie komen weleens problemen voor. Zo kan de communicatie moeilijk lopen, of zijn de onderlinge gevoelens veranderd. Wanneer je er samen niet meer uitkomt, kan het goed zijn om relatietherapie te nemen. Daarbij kun je onder begeleiding van een relatietherapeut aan de problemen werken.
Wat veel mensen niet weten, is dat een gezonde relatie direct invloed heeft op je fysieke en mentale gezondheid. Lees hier het antwoord op verschillende vragen over relatietherapie en ontdek hoe het bijdraagt aan een gezond leven.
Wat houdt relatietherapie in?
Relatietherapie is een gerichte therapie die koppels of echtparen helpt conflicten te beheersen en de communicatie in de relatie te verbeteren. Door gesprekken met een therapeut kan er duidelijkheid ontstaan over de problemen, om zo het begrip voor elkaar te vergroten.
Relatietherapie is niet alleen bedoeld voor koppels die het moeilijk hebben, maar ook voor stellen die hun relatie willen versterken. De rol van een relatietherapeut is om nieuwe manieren te ontwikkelen om met de problemen om te gaan. De therapie wordt gedaan aan de hand van gespreksvragen, relatieoefeningen en bruikbare tips die helpen in het dagelijks leven.
Hoe beïnvloedt een goede relatie je gezondheid?
Een gezonde relatie draagt bij aan zowel je mentale als fysieke gezondheid. Hier zijn een paar manieren waarop dit gebeurt:
- Vermindering van stress: goede communicatie en begrip in een relatie kunnen stress en spanning verlichten, wat positief is voor je hartgezondheid en bloeddruk.
- Betere mentale gezondheid: relatietherapie kan helpen om emotionele problemen aan te pakken, wat depressie en angst kan verminderen.
- Versterkt immuunsysteem: mensen in gezonde relaties hebben vaak een beter functionerend immuunsysteem, waardoor ze minder vatbaar zijn voor ziektes.
- Langere levensduur: uit onderzoek blijkt dat mensen in gelukkige relaties langer leven dan hun alleenstaande of ongelukkig getrouwde tegenhangers.
Wanneer is het verstandig om relatietherapie te zoeken?
Tekenen dat therapie nuttig kan zijn, zijn wanneer een of beide partners beperkingen, weerstand of ontevredenheid binnen de relatie ervaren. Dit kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan de ervaring dat de belasting van verantwoordelijkheden, zoals in het huishouden, ongelijk is. Ook kunnen er onbevredigde behoeften ontstaan, of conflicten waar geen constructieve oplossingen voor te vinden zijn.
Dit kan nog verergerd worden door bijvoorbeeld kleine woonruimte. Zeker in een grote stad als Amsterdam, met de huidige hoge huizenprijzen, wonen veel jonge koppels op relatief weinig vierkante meters. Spanningen die onderhuids toch al aanwezig waren, kunnen zo door de woonomstandigheden sneller naar boven komen.
Veel paren die relatietherapie in Amsterdam zoeken, kunnen ervaren dat er verminderde interactie, ruzies en onopgeloste conflicten, ontrouw en jaloezie, gebrek aan vertrouwen en communicatieproblemen een rol spelen. Naast het starten van relatietherapie met als doel om de problemen op te lossen, is het ook mogelijk om relatietherapie te gebruiken om na een scheiding een manier te vinden om goed met elkaar om te gaan.
Waar praat je over tijdens de therapie?
Bij relatietherapie kun je praten over wat uniek is aan jullie relatie. De therapeut helpt om de problemen in kaart te brengen en elkaars gedrag te begrijpen. Soms kan het gaan over gebeurtenissen uit de kindertijd, of trauma’s uit het verleden die nog steeds invloed hebben op hoe liefdesrelaties aangegaan en beleefd worden. Het is ook belangrijk om te benadrukken wat goed werkt in de relatie.
Dit herinnert je aan de goede kanten, en waarom je überhaupt voor elkaar hebt gekozen. De therapeut zorgt ervoor dat jullie allebei je mening kunnen uiten zonder gestoord te worden of je beschuldigd te voelen. Een deel van de therapie kan ook gaan over het leren accepteren van elkaars tekortkomingen, en het besef dat bepaalde dingen misschien niet zullen veranderen.
Wat is het resultaat van relatietherapie?
Het resultaat van relatietherapie kan variëren. Soms kan therapie helpen de liefde en het wederzijds begrip binnen de relatie nieuw leven in te blazen. Andere keren kan het tot het besef leiden dat een scheiding het beste is, en dan helpt therapie om het proces zo soepel en begripvol mogelijk te maken. In beide gevallen kan het bijdragen aan je emotionele gezondheid en daardoor ook aan je algehele welzijn.
Het is belangrijk om te onthouden dat een gezonde relatie niet alleen goed is voor je hart op een emotioneel niveau, maar ook letterlijk voor je hart als orgaan. Het investeren in je relatie door middel van relatietherapie kan daarom een van de beste beslissingen zijn voor je algehele gezondheid.