Laatst bijgewerkt op 13 november 2022, 7:29

Voor verschillende situaties heb je een gezondheidsverklaring nodig voor je rijbewijs. Maar hoe lang is zo’n CBR gezondheidsverklaring geldig en wanneer moet je een nieuwe invullen?

Let op: er schijnen misleidende websites actief te zijn die beweren dat ze je helpen bij het kopen van een gezondheidsverklaring. Je kunt deze echter alleen regelen op de website van het CBR, dus trap hier niet in, want je bent zomaar het dubbele kwijt via deze fraudeurs!

 

Geldigheid CBR gezondheidsverklaring

Ben je gezakt en heb je eerder een besluit op je Gezondheidsverklaring gekregen? In de meeste gevallen is deze gezondheidsverklaring 3 jaar geldig. Dat betekent dat je  dus geen nieuwe gezondheidsverklaring hoeft in te dienen om herexamen te doen. Als je gezondheidsverklaring korter geldig is dan staat dit in je besluitbrief. Na de 3 jaar (of korter) is je gezondheidsverklaring voor het CBR dus niet meer geldig en moet je wel een nieuwe gezondheidsverklaring indienen om herexamen te doen. Houd hier dus rekening mee in je planning om het verlopen van je verklaring te voorkomen en bijbehorend onnodig papierwerk.

Meer informatie vind je bij de Veelgestelde vragen op de CBR website:

https://www.cbr.nl/nl/veelgestelde-vragen/ik-heb-een-besluit-gekregen-op-mijn-gezondheidsverklaring.-hoe-lang-heb-ik-nu-de-tijd-om-mijn-praktijkexamen-te-doen-.htm

 

Situaties waarbij een gezondheidsverklaring nodig is

Je hebt in verschillende situaties een Gezondheidsverklaring CBR nodig:

  • Om praktijkexamen te doen voor o.a. auto of motor
  • Als je een bijzondere medische situatie hebt waardoor je rijbewijs een beperkte geldigheid heeft
  • Voor een groot rijbewijs
  • Als je 75 jaar of ouder bent en het rijbewijs wilt verlengen
  • Als je zelf twijfelt over of je nog wel veilig achter het stuur kunt

Alle situaties en toelichtingen rond de Gezondheidsverklaring kun je vinden op de website van het CBR:

https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/gezondheidsverklaring/uw-situatie.htm