Laatst bijgewerkt op 14 juni 2024, 13:45

Als je net begint met hardlopen dan voldoet een simpele schoen van een lokale schoenenboer of goedkope keten waarschijnlijk wel. Maar als je vaker, of langere afstanden, gaat hardlopen dan wordt de kwaliteit van je hardloopschoen een stuk belangrijker. Een goede pasvorm, die bijvoorbeeld rekening houdt met pronatie, en een betrouwbaar merk worden spelen dan een grotere rol. In dit artikel verschillende tips om de voor jou ideale hardloopschoen te scoren.

Pronatie? Wat is dat?

Als hobby hardloper heb je je waarschijnlijk nog nooit verdiept in pronatie. Pronatie gaat over de kanteling van de voet op het moment dat hij de grond raakt. Verschillende voeten en verschillende enkels kunnen zorgen voor verschillende pronatiepatronen. Veel mensen zijn zogenaamde neutrale lopers. Bij hen wikkelt de voet zich in de loop behoorlijk recht of neutraal af. Er zijn echter ook hardlopers die een duidelijke onderpronatie of juist overpronatie hebben. Een schoen die aangepast is op jouw typische pronatiepatroon kan een hoop (blessure) ellende voorkomen.

Overpronatie

Overpronatie treedt op als de voet als het ware naar binnen kantelt ten opzichte van de enkel bij de landing en vooral bij de afwikkeling van de voet na de landing. Hardlopers met overpronatie kunnen zogenaamde “antipronatie” schoenen kiezen om dit effect te neutraliseren en de voet weer in een neutrale positie te brengen.

Onderpronatie

Je raadt het waarschijnlijk al, bij onderpronatie kantelt de voet precies de andere kant op. De voet kantelt ‘naar buiten’ ten opzichte van de enkel waardoor er vooral op de buitenrand van je voet komt tijdens het lopen. Mensen met onderpronatie kunnen het beste een neutrale schoen met veel demping kopen.

Hoe je er achter komt wat de situatie bij jou is? Bij professionele hardloop winkels kunnen vaak afdrukken of zelfs films gemaakt worden van de stand van je voeten ‘in actie’. Op basis daarvan kunnen ze een goed advies uitbrengen. Bij twijfel kun je uiteraard ook een professionele podoloog bezoeken.

 

Merkschoenen & kwaliteit

Weet je wat voor soort hardloopschoen bij je past, dan komt de keuze voor het merk en het model van de schoen. Deels wordt deze gedicteerd door de eisen aan jouw voet, maar deels is dit ook een kwestie van smaak en persoonlijke voorkeur. Als je veel gaat hardlopen is het wel aan te raden om een schoen te kiezen van een bekend en betrouwbaar merk. Waarom? De fabrikant van de merkschoen heeft misschien de luxe dat hij schoenen voor een relatief hoge prijs in de markt kan zetten. Maar de andere kant van de medaille is dat het merk ook altijd de reputatie van het merk hoog moet houden. Dat is ook de reden waarom deze merkschoenen vaak wat duurder zijn: er moet veel onderzoek worden gedaan naar kwaliteit, de merken zijn steeds bezig met innovatie en ze zoeken naar nieuwe technologie├źn om een nog betere hardloop ervaring te kunnen bieden.

Is het dan zo dat alle merkschoenen superieur zijn? Nee, dat is niet per se zo. Maar het is zeker waar dat deze schoenen vaak beschikken over innovaties die zorgen voor hogere prestaties en meer comfort. Schoenen van merken zoals Nike, Adidas of Asics zijn wat dat betreft een veilige keuze.

Bekende merken houden hun prijzen graag relatief hoog om daarmee ook het kwalitatieve image hoog te houden. Maar ook schoenen zijn modegevoelig en de fabrikant wil de oude collectie graag kwijt als de nieuwe collectie arriveert. Dan komt de bekende truc van korting bieden. Uiteraard kan dat met een algemene ‘sale’ maar nog liever geeft de fabrikant of winkel specifieke kortingscodes waardoor de getoonde prijzen in de webshop nog wel gewoon ‘voor het volle pond’ zijn. Op speciale kortingscode sites zoals Trustdeals kun je veel kortingscodes vinden voor bekende merken, dus bekijk die vooral voordat je je online betaling afrondt.

 

Online voordelig merkschoenen shoppen

Naast het scoren van kortingscodes kun je ook shoppen bij minder bekende of buitenlandse webshops. Daar ligt het prijsniveau vaak totaal anders dan bij bekende Nederlandse webshops. Ook bij een gigant als Amazon kun je tegenwoordig prima hardloopschoenen kopen. Met een kortingscode voor Amazon kun je daar ook nog eens aardig mee besparen.

 

Maatwerk in plaats van merkschoenen

Goed om rekening mee te houden: merkschoenen zijn uiteindelijk toch gemaakt voor de massa. Daarmee bedoelen we dat ze massaal worden geproduceerd voor een bepaalde soort voet. En dat kan best nog eens lastig zijn als je bijvoorbeeld een hoge wreef hebt. Het aantrekken van de schoenen kan dan al snel oncomfortabel voelen. Kies voor een schoen die past bij jouw behoeften. Biedt de schoen genoeg ondersteuning? Voelt het comfortabel aan? Misschien is een op maatgemaakte schoen van een schoenmaker wel een beter idee. Het is maar net waar je naar op zoek bent en hoeveel je wilt besteden aan goede schoenen. Laat je in elk geval goed testen en voorlichten.