Laatst bijgewerkt op 4 februari 2024, 23:14

Weet je al zo’n beetje wat je stofwisseling is en hoe belangrijk die is voor je gezondheid? Dan wil je ook vast graag weten hoe je je stofwisseling enigszins kan sturen, of meestal: versnellen. Daar vertellen we je hier graag meer over. Wil je eerst meer weten over stofwisseling zelf? Daar hebben we een mooi artikel voor!

 

Waarom een snellere stofwisseling?

Een belangrijke reden om een iets snellere stofwisseling te willen, is bijvoorbeeld omdat je graag wil afvallen en gezonder leven. Dan kan het geven van een boost aan je metabolisme namelijk helpen, want als je lichaam meer energie nodig heeft dan is het makkelijker om naar een gezonder voedingspatroon toe te werken. Je hebt dan namelijk meer brandstof nodig om je lichaam goed draaiend te houden. Als je daarnaast gezonder en wat minder eet, is afvallen eenvoudiger. Wel goed om je te realiseren dat je stofwisseling voor een belangrijk deel genetisch bepaald is, al kun je daar zelf best wat invloed op uitoefenen.

 

Hoe versnel je je stofwisseling?

Hoewel onze genen ook een rol spelen in hoe snel je stofwisseling werkt, zijn er zeker dingen die je kunt doen die bijdragen aan een snellere stofwisseling:

 1. Gezonde voeding: een uitgebalanceerd dieet met voldoende voedingsstoffen en vezels kan de stofwisseling ondersteunen. Daarnaast helpt het om voldoende te eten, zodat je lichaam niet in een ‘spaarstand’ gaat. Ook is regelmaat van belang. Kleinere en evenwichtige maaltijden gedurende de dag zijn beter dan 1 of 2 grote maaltijden, vooral om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden
 2. Lichaamsbeweging: regelmatige lichaamsbeweging kan je spiermassa vergroten, waardoor je meer calorieën nodig hebt en je stofwisseling versnelt. Beweging stimuleert daarnaast ook je bloedsomloop en je zuurstofopname, wat allemaal je stofwisseling bevordert. Vooral krachttraining en intervaltraining zijn effectief.
 3. Water drinken: voldoende water drinken is essentieel voor een efficiënte stofwisseling. Water helpt je lichaam om afvalstoffen af te voeren en je temperatuur te reguleren.
 4. Voldoende slaap: een goede nachtrust helpt je lichaam te herstellen en de stofwisseling te reguleren. Slaap is namelijk essentieel voor je hormoonbalans, je immuunsysteem en je herstel.
 5. Stressbeheer: chronische stress kan je stofwisseling verstoren; het is dus belangrijk om stress te verminderen en te beheersen.

Kort samengevat zijn voeding (eten en drinken), sporten, slapen en een gezonde balans tussen drukte en ontspanning dus belangrijke factoren om je stofwisseling te versnellen. Zorg dus dat je regelmatig sport, voldoende drinkt, gezond eet, voldoende slaapt en minimale stress ervaart. Dan heb je het maximale gedaan om je stofwisseling te versnellen!

 

Met welk eten versnel je je stofwisseling het beste?

Met de volgende voedingsmiddelen kun je direct starten om je stofwisseling te optimaliseren:

 • Eiwit: eiwitten zijn namelijk de bouwstenen van je spieren en je lichaam heeft relatief veel energie nodig om ze te verteren. Voorbeelden zijn omeletten, gebakken ei, je kent het wel. Ook lijnzaad is eiwitrijk, overigens, net als linzen
 • Groene groenten: Deze zijn rijk aan voedingsstoffen die je stofwisseling ondersteunen en hebben een lage energiedichtheid, wat betekent dat je veel kunt eten zonder veel calorieën binnen te krijgen

Daarnaast kunnen de volgende voedingsmiddelen ook nog een licht positief effect hebben:

 • Koffie en groene thee hebben een licht versnellend effect op je stofwisseling (mits met mate gebruikt)
 • Kokosolie, met name de vetzuren in kokosolie, helpen om je metabolisme te versnellen
 • Voorkom jodium-, ijzer-, zink- en seleniumtekorten. Deze stoffen zijn nodig om je stofwisseling goed te laten draaien. Jodium zit veel in vis. IJzer vind je in veel groentes (en in vlees). Zink haal je bijvoorbeeld uit eieren, vlees en noten. Selenium zit in vlees, vis, groenten en noten
 • Gember is eveneens een gezond voedingsmiddel dat je lichaamstemperatuur licht verhoogt, je metabolisme stimuleert en je eetlust vermindert
 • Fatburners/vetverbranders zijn supplementen waarmee je stofwisseling tijdelijk versnelt, met als expliciete doel om vet te verbranden
 • Sommige onderzoeken suggereren dat het eten van pittig en pikant voedsel je stofwisseling kortstondig kan versnellen, waarschijnlijk vooral vanwege de thermogene eigenschappen van specifieke kruiden en specerijen.

Nog een kleine tip: zorg dat het in je huis of op je werk niet te warm is. Bij een lagere omgevingstemperatuur laat je je lichaam harder werken en heeft het meer energie nodig.

Tot slot… Wil je meer weten over hoe je je metabolisme kunt meten? Lees dan ons achtergrondartikel daarover.