Laatst bijgewerkt op 19 mei 2023, 10:17

Het korte antwoord is ja, avocado’s zijn zeer gezond en kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan een uitgebalanceerd dieet.

Wat is een avocado?

Avocado is een vrucht die groeit aan de Persea americana boom. Oorspronkelijk afkomstig uit Mexico en Centraal-Amerika, is de avocado nu wereldwijd populair. De vrucht heeft een gladde, groene schil en een zachte, romige binnenkant, gevuld met een grote pit. Er zijn verschillende soorten avocado’s, waaronder de Hass-avocado, die het meest wordt gegeten. Deze heeft een donkergroene, bobbelige schil en een boterachtige textuur.

Welke voedingsstoffen zitten er in een avocado?

Avocado’s zijn rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, vezels en verschillende belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine E, vitamine C, vitamine K en kalium. Ze bevatten ook antioxidanten die ontstekingen kunnen verminderen en het risico op chronische ziekten kunnen verminderen.

Hieronder vind je de voedingswaarde van een portie van 100 gram avocado (bron: Voedingscentrum).

Calorieën: 186
Vetten: 18,4 gram
– Verzadigd vet: 2,1 gram
Koolhydraten: 1,8 gram
– Waarvan suikers: 0,5 gram
Vezels: 3,1 gram
Eiwit: 2 gram

Enkelvoudig onverzadigde vetten helpen bijvoorbeeld bij het verlagen van cholesterol, het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, en het reguleren van bloedsuiker. Vezels helpen bij het bevorderen van een gezond spijsverteringssysteem, het verminderen van hongergevoelens en het bevorderen van een gezond gewicht. Vitamine E werkt als antioxidant en beschermt ons lichaam tegen schade door vrije radicalen en ontstekingen. Vitamine C helpt bij de immuunfunctie en ijzeropname uit plantaardig voedsel. Vitamine K is belangrijk voor gezonde bloedstolling en botgezondheid. Kalium speelt een rol bij het reguleren van de bloeddruk en de werking van het hart.

Hoeveel avocado mag je dagelijks eten?

Avocado’s zijn vrij hoog in calorieën en vetten. Een portie van 100 gram avocado bevat 186 calorieën en 18 gram vet. Dit kan voor sommige mensen een zorg zijn als ze proberen af te vallen of hun calorie-inname willen beperken. Maar het is belangrijk om te beseffen dat deze vetten voornamelijk enkelvoudig onverzadigd zijn, wat gunstig is voor het verlagen van het cholesterolgehalte en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Daarom kan het eten van een portie van 50 tot 100 gram avocado per dag over het algemeen zonder problemen en kan het helpen om de voordelen van deze voedingsrijke vruchten te ervaren.

 

Waar moet je op letten bij het eten van avocado?

Het eten van avocado’s is over het algemeen veilig en gezond voor de meeste mensen. Er zijn echter een paar dingen om in gedachten te houden.

Allergische reacties: Sommige mensen zijn allergisch voor avocado’s en kunnen symptomen ervaren zoals jeuk, zwelling van de lippen of keel en ademhalingsproblemen. Als je allergisch bent voor latex, ben je mogelijk ook allergisch voor avocado’s.

Interactie met medicijnen: Avocado’s kunnen de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden. Als je bloedverdunners gebruikt, is het belangrijk om met je arts te overleggen voordat je grote hoeveelheden avocado’s gaat eten.

Hoge oxalaatgehalte: Avocado’s bevatten ook oxalaten, die bij sommige mensen nierstenen kunnen veroorzaken. Mensen die gevoelig zijn voor nierstenen moeten mogelijk hun inname van oxalaathoudende voedingsmiddelen beperken, waaronder avocado’s.

Wat zegt de wetenschap over de gezondheidsvoordelen van avocado’s?

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van avocado’s en de resultaten zijn veelbelovend.

Cardiovasculaire gezondheid: Studies tonen aan dat het regelmatig eten van avocado’s het cholesterolgehalte kan verlagen en het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen. Enkelvoudig onverzadigde vetten en vezels in avocado’s spelen hierbij een belangrijke rol.

Gewichtsbeheersing: Hoewel avocado’s rijk zijn aan calorieën en vetten, kan het eten van een matige hoeveelheid per dag helpen bij het afvallen en het bevorderen van een gezond gewicht. Dit komt omdat vezels in avocado’s helpen bij het verminderen van hongergevoelens en het bevorderen van een vol gevoel.

Ontstekingsremmende eigenschappen: Avocado’s bevatten verschillende antioxidanten die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, wat kan bijdragen aan het verminderen van het risico op chronische ziekten.

Conclusie

Avocado’s zijn een gezonde en voedzame vrucht, rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, vezels en verschillende belangrijke voedingsstoffen. Het eten van een portie van 50 tot 100 gram avocado per dag kan veilig en draagt bij aan een goede gezondheid.

 

Veelgestelde vragen over avocado’s

Hoeveel calorieën bevat 100 gram avocado?

In 100 gram avocado zitten ongeveer 186 calorieën (bron Voedingscentrum)

Hoeveel calorieën zitten er in een portie avocado?

Een eetrijpe avocado uit de supermarkt weegt zonder schil en pit ongeveer 120 gram. Een halve avocado weegt dus ongeveer 60 gram en bevat rond de 110 calorieën. Dit is een ruime portie voor bijvoorbeeld op brood.

Is een avocado groente of fruit?

De avocado is een vrucht en valt wetenschappelijk onder 'fruit'. Maar omdat de avocado niet zoet smaakt ervaren mensen het meer als een groente. Hij wordt ook wel 'vruchtgroente' genoemd.