Laatst bijgewerkt op 1 januari 2024, 20:29

Rivella is voor veel mensen vooral een verfrissende dorstlesser met een unieke smaak. Toch wordt ook vaak de vraag gesteld of Rivella gezond is. Laten we eens kijken naar wat Rivella precies is, wat het bevat, waar je op moet letten bij het drinken ervan en wat de wetenschap erover zegt.

Wat is Rivella?

Rivella is een koolzuurhoudende drank die bekend staat om zijn unieke smaak, die een mix is van zoet en licht zurig. Wat Rivella onderscheidt van andere frisdranken is het gebruik van melkwei als ingrediënt. Melkwei is een bijproduct van de kaasproductie en bevat lactose, melkeiwitten en melkzuur.

Wat betreft voedingsstoffen, Rivella bevat een kleine hoeveelheid calorieën, suikers en koolhydraten. Het bevat ook een kleine hoeveelheid eiwitten en calcium, dankzij de aanwezigheid van melkwei. Het is belangrijk op te merken dat Rivella geen kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen bevat.

Een lange historie

Rivella heeft een lange geschiedenis waar het trots op is. Het is oorspronkelijk een merk uit Zwitserland en kwam in 1957 naar Nederland dankzij de Coöperatieve Condensfabriek Friesland (CCF) uit het Friese Wolvega. In 1958 bracht Rivella de eerste suikervrije frisdrank in Europa op de markt. Vroeger heette dat Rivella Light, maar nu heet het gewoon Rivella. Het bevat maar 5 kcal per 100 ml!

Door de bekende reclamecampagne ‘Beetje vreemd, maar wel lekker’ in de jaren ’90 is Rivella een bekend merk geworden. Veel mensen herinneren zich die reclames nog goed. Nu heeft Rivella een stevige plaats veroverd in de Nederlandse frisdrankwereld. Je komt Rivella regelmatig tegen met de slogan: ‘Dat is wel zo lekker.’

Gezondheidsvoordelen

Wat zegt de wetenschap over de gezondheidsvoordelen van Rivella? Hoewel er geen specifiek onderzoek is gedaan naar de gezondheidseffecten van Rivella, kunnen we wel kijken naar de voedingswaarde van het product. Het lage calorie- en suikergehalte van Rivella maakt het tot een betere keuze dan suikerhoudende frisdranken, vooral voor mensen die op hun gewicht letten of hun suikerinname willen verminderen.

De aanwezigheid van melkwei in Rivella kan enkele gezondheidsvoordelen bieden. Melkwei bevat bijvoorbeeld melkeiwitten, die essentiële aminozuren leveren voor het opbouwen en herstellen van weefsels in ons lichaam. Calcium is ook belangrijk voor sterke botten en tanden. Maar het gaat hier natuurlijk wel om kleine hoeveelheden, dus of er ook echt een effect is…

Het is belangrijk om wel te onthouden dat Rivella nog steeds suikers en koolhydraten bevat, zij het in kleinere hoeveelheden dan traditionele frisdranken. Het is dus belangrijk om Rivella met mate te consumeren en te combineren met een gebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl.

Conclusie

Rivella is een verfrissende drank met een unieke smaak, gemaakt van melkwei. Het bevat een kleine hoeveelheid calorieën, suikers en koolhydraten, en levert ook een beetje eiwitten en calcium. Het is een betere keuze dan suikerhoudende frisdranken, maar moet nog steeds met mate worden geconsumeerd. Vergeet niet om te zorgen voor een evenwichtig dieet en een gezonde levensstijl.

Wil je van meer producten weten of ze gezond zijn of niet? We staan voor je klaar! Check al onze artikelen over dit onderwerp