Laatst bijgewerkt op 18 juni 2024, 20:25
Er is weinig kennis over de invloed van kruidenmiddelen (supplementen) op medicijnen. Dit blijkt uit recent onderzoek door het CBG. Ongeveer een derde van de Nederlanders heeft het afgelopen jaar kruidenmiddelen gebruikt. Daarvan gebruikt ongeveer 81% deze in combinatie met medicijnen gebruikt zonder goed op de hoogte te zijn van mogelijke risico’s.
Weet wat je slikt
De ‘Weet wat je slikt’-campagne, gestart door de medicijnautoriteit CBG en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), wil mensen bewust maken dat medicijnen en kruidenmiddelen niet altijd goed samengaan. Kruidenmiddelen kunnen de werking van medicijnen veranderen, waardoor een medicijn minder goed of sterker kan werken, meer bijwerkingen kan veroorzaken of zelfs ernstige gevolgen kan hebben. Het onderzoek toonde aan dat veel mensen niet goed op de hoogte zijn van mogelijke bijwerkingen en interacties tussen kruidenmiddelen en medicijnen.
In onderstaande infographic vind je de highlights uit het onderzoek:
Onderzochte kruidenmiddelen & supplementen
- Sint-janskruid (St. John’s Wort): kan milde tot matige depressie verlichten, maar er is onvoldoende bewijs dat het helpt bij ernstige depressie. Kan ook gevaarlijke interacties hebben met voorgeschreven antidepressiva en levertoxiciteit veroorzaken.
- Valeriaan: kan slaperigheid veroorzaken en bij sommige mensen juist overstimulerend werken.
- Knoflook, ginkgo, feverfew en gember: verhogen mogelijk het risico op bloedingen.
- Mariadistel: kan het risico op aanvallen verhogen bij mensen met epilepsie en bloedingen veroorzaken bij gelijktijdig gebruik met antistollingsmiddelen zoals warfarine