Laatst bijgewerkt op 4 februari 2024, 16:53

Als je een dagje ouder wordt dan kun je vaak wel wat hulp gebruiken om het leven makkelijker te maken. Denk aan mobiliteit maar ook aan andere praktische zalen voor het dagelijks leven. We zetten een aantal populaire hulpmiddelen voor ouderen voor je op een rij.

 

Rollator

Een van de populairste hulpmiddelen voor senioren die een beetje slechter ter been worden is toch wel de rollator. Begin je last te krijgen van je evenwicht, struikel je relatief vaak of heb je gewoon een beetje steun nodig om je zekerder te voelen in huis of buiten? Dan wordt het tijd voor een rollator. Een paar praktische extra functies die de meeste rollators hebben, zijn een mand (bijvoorbeeld om boodschappen in op te bergen) en een plankje waardoor je overal even kunt gaan zitten. Gelukkig zijn rollators redelijk betaalbaar met bedragen rond de €300. Stel je minder eisen aan je rollator dan kun je zelf nog goedkopere modellen vinden. Let op: sommige hulpmiddelen zijn beschikbaar via de zorgverzekeraar of via de gemeente. Bekijk hier meer informatie over op Rijksoverheid.

 

Incontinentie hulpmiddelen

Helaas krijg je met het ouder worden ook vaak last van incontinentie. Dit kan heel licht zijn met het verlies van een paar druppeltjes urine, maar sommige ouderen hebben (’s nachts) meer problemen met plassen. Handige hulpmiddelen zijn dan bijvoorbeeld een simpel potje bij je bed, zodat je snel kunt gaan als je aandrang voelt. Gaat het af en toe toch mis, dan kun je ook wasbare onderleggers in bed leggen. Of als je dat prettiger vindt dan kun je natuurlijk ook een speciaal incontinentie broekje gebruiken, bijvoorbeeld van het populaire merk Tena. Wist je trouwens dat er ook speciale Tena men broekjes zijn? In de meeste reclames komen Tena producten voor vrouwen naar voren, maar ook mannen kunnen hier dus gewoon gebruik van maken.

 

Trapliften

Je kunt bijna geen NPO 1 opzetten zonder een reclame voor trapliften in beeld te krijgen. Maar zonder gekheid, dit hulpmiddel is wel heel waardevol als je zo lang mogelijk in je woning wilt blijven en je een trap in huis hebt. Traplopen kan echt behoorlijk zwaar zijn als je spieren je langzaam in de steek laten en met een traplift kun je toch blijven ‘forenzen’ tussen boven en beneden.

 

Andere handige hulpmiddelen

Een ander product om de mobiliteit te verbeteren is een sta-op-stoel. Zo kun je lekker lui hangen tijdens het lezen of TV kijken, maar toch ook weer makkelijk opstaan. Nog iets om je leven makkelijk te maken is om af en toe een maaltijd te vervangen door drinkvoeding. We hebben het dan niet over gewone maaltijdshakes, maar over speciale drinkvoeding voor senioren zoals Nutridrink, die in allerlei smaken beschikbaar zijn. Dit soort drankjes smaakt lekker en bevat ook nog eens belangrijke voedingsstoffen in een uitgebalanceerde formule.

Dus begin je de tand des tijds te voelen? Ga dan eens voor jezelf na hoe je je leven makkelijker kunt maken met hulpmiddelen voor senioren. Niets om je voor te schamen en vaak hartstikke handig!