Laatst bijgewerkt op 31 augustus 2024, 20:45
De vergoeding voor sensoren is in Nederland best apart geregeld. Ben je onder de 18 en heb je diabetes type 1? Dan kom je in aanmerking voor een realtime sensor en dus ook voor geavanceerdere hybrid closed loop-systemen, die deels automatisch je bloedsuiker onder controle houden. Ben je boven de 18? Dan krijg je alleen een flash sensor vergoed die je zelf moet scannen. Daarmee kun je de wel degelijk beschikbare geautomatiseerde systemen niet gebruiken. Er zijn wel uitzonderingen, natuurlijk, maar voor de grote groep patiënten is dit nu de situatie.
Dan zijn die real-time sensoren vast veel duurder, hoor ik je denken. Dat is niet zo. Een FreeStyle Libre 2 (flash) is ongeveer net zo duur als een FreeStyle Libre 3, een echte rt-CGM (real-time Continue Glucose Monitor). Het heeft vooral te maken met de vergoedingsrichtlijnen die zorgverzekeringen moeten gebruiken. Daar wordt een hard onderscheid tussen beide sensoren gemaakt.
Veel belangenverenigingingen, zoals Diabetesvereniging Nederland, voeren al tijden een lobby bij de overheid om dit probleem op te lossen en zo betere diabeteszorg beschikbaar te maken voor meer patiënten.
Begin dit jaar (16 februari) heeft de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) een uitspraak gedaan die daarbij kan helpen. Het SKGZ heeft een bindende uitspraak gedaan die voor het eerst afwijkt van het huidige beleid waarbij een rt-CGM alleen onder voorwaarden vergoed wordt. De uitspraak gaat specifiek over de FreeStyle Libre 3, die onder meer gebruikt kan worden bij de populaire MyLife Loop van Ypsopump en is het resultaat van een klacht van een patiënt die de Ypsopump gebruikte met een FreeStyle Libre 2-sensor en daardoor geen ‘hybrid closed loop’ kon gebruiken, terwijl dit met de even dure Libre 3 wel kan.
Aan zo’n bindend advies moeten alle zorgverzekeraars zich houden, wat natuurlijk goed nieuws is. In principe geldt de uitspraak echter alleen voor de patiënt die de klacht heeft ingediend. Maar op grond van het principe van rechtsgelijkheid is het natuurlijk wel logisch om te verwachten dat hetzelfde bindende advies ook van toepassing zal zijn op diabetes type 1-patiënten met hetzelfde probleem.
Daar zijn nog wel enkele stappen voor nodig en de diabetes-belangenverenigingen zijn hier inmiddels hard mee bezig. Zodra we meer weten, zullen we daar natuurlijk een nieuwsbericht of artikel aan wijden! Tot zover behoorlijk goed nieuws, dus. Maar we zijn er nog niet. Meer lezen? Check dan de website van DVN of van het SKGZ.