Laatst bijgewerkt op 4 december 2023, 17:38

Door de samenwerking met CamDiab, het bedrijf achter het hybrid-closed loop algoritme CamAPS FX, is de Ypsopump dit jaar in korte tijd enorm populair geworden. En dat is niet zo gek: de Ypsopump is klein, licht, eenvoudig in gebruik en door de combinatie met CamAPS FX een zeer geavanceerd systeem voor iedereen met Diabetes type 1. De MyLife Loop, zoals Ypsomed het systeem noemt, ondersteunt inmiddels zowel de Dexcom G6-sensor als de superkleine FreeStyle Libre 3.

Wel moet je, om de pomp te kunnen gebruiken, de MyLife Orbit-infuussets hebben. Daarmee zet je een infuus in je lichaam en leg je de verbinding met de Ypsopump, die zo op de goede momenten de goede hoeveelheid insuline in je lichaam pompt.

En daar zit nu even het probleem. Door de grote populariteit van de Ypsopump met CamAPS, lukt het Ypsomed niet om voldoende infuussets te produceren. Zeker de populairste maat, de MyLife Orbit Micro 5,5/60, is op dit moment eigenlijk maar niet tot nauwelijks te leveren door partijen als Mediq en Bosman. Alternatieven zijn er wel, zoals de MyLife Orbit Soft, maar die heeft een kunststof naald in plaats van de stalen naald van de Micro. En er is een andere maat naald, 9 in plaats van 5,5 mm, maar dat moet ook maar net passen. Ook is de Micro wel te leveren met een slang van 80 cm in plaats van 60. Maar die ene populaire maat, daar is nu even niet aan te komen voor gebruikers van de Ypsopump.

Het is zelf zo serieus dat Ypsomed een mail heeft gestuurd naar alle gebruikers van de pomp om excuus aan te bieden en uitleg te geven. Tegelijkertijd worden er geen nieuwe gebruikers meer toegelaten. Tot het moment dat Ypsomed de leverproblemen onder controle heeft natuurlijk.

Daar wordt helaas nog geen datum voor genoemd, maar partijen als Mediq geven aan dat de tekorten in december nog zullen blijven. Ypsomed heeft een nieuwe fabriek geopend in Duitsland, die zelfs een verbeterde MyLife Orbit Micro 2.0 produceert, maar voorlopig zijn de tekorten nog niet aangezuiverd.

Supervervelend voor bestaande gebruikers, die nu moeten werken met een te lange slang of een andere variant van de infuusset. En ook voor iedereen die op de wachtlijst staat voor een Ypsopump. Want het is niet voor niets zo’n populair systeem: de Ypsopump met CamAPS werkt simpelweg heel erg goed.

Zodra er meer nieuws is over levertijden, laten we jullie dat natuurlijk weten. Kijk tot die tijd op onze themapagina Diabetes voor meer nieuws en artikelen.