Laatst bijgewerkt op 8 december 2023, 15:35

In Nederland zien we vruchtensap over het algemeen niet als gezonde voeding. Zo adviseert het Voedingscentrum over vruchtensap zo min mogelijk sap te drinken, vanwege de kans op overgewicht en diabetes type 2.

Maar is dat echt zo? Of kan vruchtensap toch ook gezond zijn? Daar heeft voedingswetenschapper Floor Scheffers onderzoek naar gedaan, samen met de RIVM en het UMC Utrecht. En op dat onderzoek is ze gisteren, op 7 december, zelfs gepromoveerd!

Laten we even beginnen bij het begin: wat is vruchtensap dan precies? Puur vruchtensap is sap zonder extra suiker of andere dingen erin gemengd. Vruchtensap lijkt een beetje op fruit en een beetje op gewone suikerhoudende drankjes (zoals frisdrank):

  • Net als echt fruit zit er in puur vruchtensap vitamine C en andere gezonde stoffen
  • Maar het vult je maag niet zo goed als fruit (minder vezels) en heeft net zoveel suiker als drankjes waar veel suiker in zit.

In de meeste landen is de richtlijn dat je beter fruit kunt eten en geen suikerrijke drankjes moet drinken, maar wat ze zeggen over puur vruchtensap is overal anders. Zo wordt in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk ervan uitgegaan dat vruchtensap deels het eten van fruit kan vervangen. In Nederland geeft het Voedingscentrum juist aan dat vruchtensap niet gezond is.

In haar promotieonderzoek heeft Floor Scheffers zich juist op die onduidelijkheid gericht: is het drinken van puur vruchtensap net zo goed als het eten van fruit, of moet het juist afgeraden worden, zoals bij drankjes met veel suiker?

Hiervoor baseerde ze zich vooral op twee grote onderzoeken in Nederland en Europa. Haar conclusie: er is geen bewijs dat met mate drinken van vruchtensap ongezond heeft. Sterker nog: ze vond zelfs aanwijzingen dat af en toe vruchtensap drinken kan helpen een kleinere kans te hebben op hartproblemen. Daarnaast vond ze geen relatie tussen het drinken van vruchtensap en diabetes type 2 of astma.

Wat betekent dat precies? Hoewel verder onderzoek nodig is om meer bewijs te vinden, is vruchtensap in ieder geval gezonder dan gedacht. Nog steeds raden we af alleen maar vruchtensap te drinken in plaats van fruit te eten, vooral omdat je van sap snel weer honger krijgt en er veel suiker in zit. Maar het onderzoek laat in ieder geval zien dat mate drinken van vruchtensap prima onderdeel kan zijn van een gezonde voeding!

Meer weten? Check dan bijvoorbeeld de site van de RIVM of dit bericht van RTL Nieuws, waar ook Floor Scheffers zelf aan het woord komt.