Laatst bijgewerkt op 20 mei 2023, 19:40

Een orthomoleculair therapeut is een gezondheidsprofessional die zich richt op het bevorderen van de gezondheid door middel van voeding en voedingssupplementen. Orthomoleculair therapeuten geloven dat de juiste balans van voedingsstoffen in het lichaam kan helpen bij het voorkomen en behandelen van gezondheidsproblemen. In dit artikel gaan we dieper in op wat een orthomoleculair therapeut doet, hoe deze te werk gaat, wat een orthomoleculair dieet is en ook hoe je zelf kunt beginnen met orthomoleculair koken.

Om bij het begin te beginnen: de term “orthomoleculair” betekent “de juiste moleculen” en verwijst naar het idee dat het lichaam de juiste balans van voedingsstoffen nodig heeft om gezond te blijven. Orthomoleculaire therapie is gebaseerd op de principes van orthomoleculaire geneeskunde, een alternatieve geneeswijze die werd ontwikkeld door de Amerikaanse chemicus Linus Pauling. Hij geloofde dat de juiste voeding en supplementen konden helpen bij het voorkomen en behandelen van ziekten.

 

Wat doet een orthomoleculair therapeut?

Orthomoleculair therapeuten zoeken naar de juiste balans van vitaminen, mineralen, vetzuren, aminozuren en andere voedingsstoffen in het lichaam. Door deze voedingsstoffen aan te vullen en het lichaam te voorzien van de juiste bouwstenen, kan de therapeut helpen bij het voorkomen en behandelen van gezondheidsproblemen. Een orthomoleculair therapeut kan helpen bij verschillende gezondheidsproblemen, zoals stress, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, allergieën en hormonale disbalans.

Orthomoleculair therapeuten gaan ervan uit dat het lichaam in staat is om zichzelf te genezen als het de juiste voedingsstoffen krijgt. Ze richten zich op het versterken van het zelfherstellend vermogen van het lichaam en op het voorkomen van ziekten door middel van gezonde voeding en lifestyle factoren.

Orthomoleculair therapeuten gaan op zoek naar de oorzaken van gezondheidsproblemen en richten zich op het aanpakken van deze oorzaken. Ze geloven dat een goede gezondheid afhankelijk is van een optimale samenstelling van voedingsstoffen in het lichaam. Daarom is het belangrijk om te weten welke voedingsstoffen het lichaam nodig heeft en welke voedingsstoffen er mogelijk ontbreken.

Orthomoleculaire diagnose & bloedonderzoek

Een orthomoleculair therapeut begint vaak met een uitgebreid intakegesprek om een beeld te krijgen van de gezondheid van de cliënt. Vervolgens wordt er vaak bloedonderzoek of een andere vorm van diagnostiek gedaan om te bepalen welke voedingsstoffen het lichaam nodig heeft en welke voedingsstoffen er mogelijk ontbreken. Op basis hiervan stelt de therapeut een persoonlijk voedingsplan op en schrijft eventueel supplementen voor om de voedingsstoffen aan te vullen. Daarnaast kan de therapeut ook advies geven over lifestyle factoren, zoals beweging, slaap en stressmanagement, die bijdragen aan een goede gezondheid.

Het verschil tussen een orthomoleculair arts en therapeut

Een orthomoleculair arts is een arts die zich heeft gespecialiseerd in de orthomoleculaire geneeskunde en daarvoor een medische opleiding heeft gevolgd. Een orthomoleculair therapeut heeft geen medische opleiding gevolgd, maar heeft wel een opleiding gevolgd op het gebied van orthomoleculaire therapie.

Beiden werken vanuit hetzelfde gedachtegoed en richten zich op het bevorderen van de gezondheid door middel van voeding en voedingssupplementen. Het verschil ligt vooral in de achtergrond en expertise van de professional. Een orthomoleculair arts heeft een medische achtergrond en kan een bredere diagnose stellen en meer medische interventies uitvoeren dan een orthomoleculair therapeut.

Wat zijn de kosten van orthomoleculaire therapie?

De kosten van orthomoleculaire therapie variëren, afhankelijk van de therapeut en de behandeling. Sommige therapeuten werken met een uurtarief, terwijl anderen met een vast tarief werken voor een volledige behandeling. Daarnaast kunnen de kosten van supplementen ook een rol spelen in de totale kosten. Het is belangrijk om te weten dat orthomoleculaire therapie niet altijd wordt vergoed door de zorgverzekering en dat je hier zelf voor moet betalen.

 

Orthomoleculaire voeding

Orthomoleculaire voeding richt zich op het bereiken van de juiste balans van voedingsstoffen in het lichaam door middel van een gezond dieet. Het gaat hierbij om het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan de juiste voedingsstoffen en het vermijden van voedingsmiddelen die mogelijk schadelijk zijn voor het lichaam. Er wordt hierbij veel aandacht besteed aan de inname van vitaminen, mineralen, vetzuren, aminozuren en antioxidanten. Een evenwichtig dieet kan helpen bij het voorkomen van ziekten en het bevorderen van de gezondheid.

Orthomoleculair dieet

Een orthomoleculair dieet is gericht op het bereiken van een optimale balans van voedingsstoffen in het lichaam. Zo’n dieet bestaat uit voedingsmiddelen die rijk zijn aan de juiste voedingsstoffen en die het lichaam helpen om gezond te blijven. Het dieet richt zich op het eten van veel:

  • groenten en fruit
  • noten en zaden
  • volkoren granen
  • vis en gevogelte

En het vermijden van voedingsmiddelen die mogelijk schadelijk zijn voor het lichaam, zoals:

  • suiker
  • transvetten
  • bewerkte voedingsmiddelen

Een orthomoleculair dieet kan bijvoorbeeld worden ingezet bij bepaalde gezondheidsproblemen, zoals diabetes of hart- en vaatziekten. Het kan ook worden gebruikt om het immuunsysteem te versterken en om de algehele gezondheid te verbeteren.

Orthomoleculair koken

Orthomoleculair koken richt zich op het bereiden van voedingsmiddelen op een manier die zo veel mogelijk voedingsstoffen behoudt. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van verse en onbewerkte ingrediënten en er wordt vaak gekozen voor kookmethodes zoals stomen, grillen of roosteren.

Een orthomoleculair therapeut kan helpen bij het samenstellen van gezonde en evenwichtige maaltijden die passen bij een orthomoleculair dieet. Er kan hierbij worden gelet op de inname van specifieke voedingsstoffen en er kan rekening worden gehouden met eventuele voedselintoleranties.

 

Orthomoleculaire therapie iets voor jou?

Lijkt orthomoleculaire therapie of orthomoleculaire voeding je wat? Maak dan eens een afspraak bij een orthomoleculair therapeut bij jou in de buurt voor een kennismaking of intake. Het fijne van een orthomoleculair dieet is dat het in de basis om ‘normale’ voeding gaat, dus dat je weinig risico loopt door zelf te experimenteren met je voeding. Uiteraard zolang je geen hele rare dingen gaat doen zoals overdoseren van bepaalde supplementen of jezelf radicaal bepaalde voedingsstoffen ontzeggen. Als je kleine aanpassingen doet en goed naar je lichaam luister dan kun je behoorlijk wat principes van orthomoleculaire voeding met gezond verstand in de praktijk brengen. Wil je echt een uitgebreid onderzoek naar je huidige gezondheid? Dan is een bezoekje aan een orthomoleculair therapeut of arts zeker aan te raden.

Meer lezen over orthomoleculaire therapie & een orthomoleculair dieet? Duik dan eens in de volgende populaire boeken over deze materie:

Orthomoleculaire therapie in de praktijk (bol.com)

Your 50 days of green happiness (bol.com)

Je levensstijl als medicijn (bol.com)

 

Of lees meer over orthomoleculaire therapie op:

Wikipedia

Voedingscentrum