Laatst bijgewerkt op 4 februari 2024, 16:33

De Ypsopump is één van de populairste insulinepompen voor mensen met Diabetes type 1. Zelfs zo populair dat Ypsomed, de fabrikant, kampt met tekorten in infuussets (lees hier meer over) waardoor de levering van nieuwe pompen tijdelijk in een lager tempo gebeurt. En dat is helemaal niet gek:

  • De pomp is klein en licht, en lekker gebruiksvriendelijk
  • Je kunt de pomp bedienen met een app op je telefoon. Je hoeft de pomp zelf dus niet steeds te updaten
  • Je kunt meerdere sensoren gebruiken bij de Ypsopump

Je kunt zelfs nog kiezen of je de Ypsopump in handmatige modus wil gebruiken met de MyLife app van Ypsomed, of in automatische modus met de CamAPS app van CamDiab. Heel fijn om keuzemogelijkheden te hebben.

Een hele belangrijke andere keuze is welke sensor je wil gebruiken bij de Ypsopump. Je kunt op dit moment kiezen uit de Dexcom G6 of de FreeStyle Libre 3.

 

Welke sensoren werken met de Ypsopump samen?

Een belangrijke factor is welke sensor je kunt kiezen is hoe je de Ypsopump gebruikt. Gebruik je de pomp alleen handmatig? Dan maakt het eigenlijk helemaal niet uit welke sensor gebruikt, en kun je eigenlijk alles kiezen wat je wil. Wil je de Ypsopump gebruiken in de hybrid closed loop-modus, waarbij CamAPS een deel van de controle over je bloedsuiker van je overneemt, dan heb je een CGM-sensor nodig. CGM staat voor Continue Glucose Monitoring, met andere woorden: een sensor die automatisch BG-waarden doorgeeft en die je niet apart hoeft te scannen.

We gaan er nu even vanuit dat je de Ypsopump wil gebruiken in MyLife Loop-modus, dus in combinatie met CamAPS. En dan kun je alleen kiezen uit de Dexcom G6 of de FreeStyle Libre 3.

 

Wat zijn de verschillen tussen de Dexcom G6 en de FreeStyle Libre 3?

De verschillen tussen beide sensoren zijn grofweg als volgt:

  • Grootte: de FreeStyle Libre 3 is ongeveer even groot als een euromuntje. De Dexcom G6 is in vergelijking daarmee een behoorlijk fors apparaat, en is zowel dikker als groter
  • Bevestigen: de Freestyle Libre 3 zit in een applicator waarmee je de sensor eenvoudig op je arm bevestigt. De Dexcom G6 bestaat uit een zender en een sensor, die onafhankelijk van elkaar moeten worden vervangen
  • Levensduur: de Dexcom G6 gaat 10 dagen mee, de Freestyle Libre 3 houdt het 14 dagen vol. De zender van de Dexcom G6 gaat ongeveer 3 maanden mee.
  • Opwarmtijd: bij het opdoen, duurt het een uur voordat de FSL3 werkt. De G6 heeft een opwarmtijd van 2 uur
  • Nauwkeurigheid: subjectief. Sommige mensen zijn superenthousiast over de FSL3, anderen juist over de G6. Beide sensoren werken in principe prima

Kort gezegd: is het formaat van de sensor heel belangrijk (bijvoorbeeld in geval van een kind)? Dan is de FreeStyle Libre 3 de winnaar. Ook wat betreft opwarmtijd en levensuur wint de sensor het van de Dexcom G6.

 

Kies je dan voor de Dexcom G6 of de Freestyle Libre 3?

Uiteindelijk is vooral belangrijk hoe belangrijk de sensor in gebruik is. Los van bovenstaande verschillen zit ieders lichaam net weer even anders in elkaar. Zo kan het best zijn dat de FSL3 niet goed op je arm blijft zitten, maar de G6 wel. Of juist andersom. Misschien heb je veel signaalverlies met de ene sensor, maar niet met de andere? Kan allemaal en is niet eenvoudig vast te stellen voordat je een sensor gaat gebruiken.

Onze tip is dan ook: check de verschillen en bepaal op basis daarvan welke sensor je voorkeur heeft. Ga die sensor daarna een tijdje gebruiken. Ben je na een paar maanden niet tevreden? Kies dan de andere sensor. Dat is het mooie van keuzemogelijkheid!