Laatst bijgewerkt op 30 maart 2025, 13:24
Een slechte adem, oftewel halitose, is een veelvoorkomende klacht. Het is gênant omdat anderen het vaak nog beter ruiken dan jijzelf, maar een slechte adem heeft op de langere termijn ook andere gevolgen. In de meeste gevallen wordt een vieze ademgeur veroorzaakt door een teveel aan schadelijke bacteriën in de mond. Dat is slecht voor je mondgezondheid en daarmee voor het behoud van je gebit. Daarbij heeft het zelfs een negatief effect op je algehele gezondheid. Maar het goede nieuws is dat een slechte adem verhelpen vrij eenvoudig is.
In dit artikel leggen we je uit wat de oorzaak van een slechte adem is en hoe je die het beste kunt verhelpen.
Oorzaken van een slechte adem
Hoewel er ook andere oorzaken mogelijk zijn, wordt een slechte adem voor 85 tot 90 % van de gevallen veroorzaakt door teveel schadelijke bacteriën in de mondholte. Zij leven van suikers en koolhydraten afkomstig van je voedsel en scheiden zwavelachtige gassen uit. Van deze stinkende gassen in je mond, waaronder methaanthiol, ammoniak en waterstofsulfide, gaat je adem niet bepaald lekker ruiken.
Schadelijke mondbacteriën zitten op verschillende plekken in je mond:
Tandplak en tandsteen
Je weet waarschijnlijk wel dat bacteriën samen met speeksel en voedselmoleculen deel uitmaken van tandplak. Deze dunne, bijna transparante laag op je gebit is de reden dat je twee keer per dag je tanden moet poetsen. Behalve op de grens van je tanden en je tandvlees en aan de achterkant van je achterste kiezen, kan tandplak zich gemakkelijk ophopen tussen je tanden en kiezen. Dit verwijder je door dagelijks te flossen en te rageren.
Tandplak die niet wordt verwijderd verhardt zich tot tandsteen. Dat maakt het tandglazuur ruw, waardoor het nog vatbaarder wordt voor tandplak. Het onvoldoende verwijderen van tandplak zorgt niet alleen voor een slechte adem, maar geeft ook meer kans op cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen. Ontstoken tandvlees is een feestje voor de schadelijke bacteriën, waardoor je slechte adem nog slechter kan worden.
Witte aanslag op de tong
Terwijl het verwijderen tandplak bij de meeste mensen dagelijks de aandacht heeft, is dat niet het geval voor de tong. Op en in het ruwe tongweefsel, tussen de tong- en smaakpapillen, blijven schadelijke bacteriën, speeksel en voedselresten gemakkelijk hangen. De witte of gelige aanslag op de tong is dan ook vergelijkbaar met tandplak, inclusief de door de schadelijke bacteriën uitgescheiden stinkende gassen.
Amandelstenen
Nog dieper in je keel kunnen amandelstenen een slechte adem veroorzaken. Tonsillolieten of tonsil stones zijn lang niet altijd steentjes, maar vaker witte of lichtgele brokjes. Hard of zacht, stinken doen ze allemaal. Bij sommige mensen worden ze gevormd in de keelamandelen of de amandelcrypten. De keelamandelen bestaan uit lymfatisch weefsel, waaruit afvalstoffen uit het lichaam naar buiten worden gewerkt. Dat is heel nuttig, maar door het ouder worden en door keelinfecties wordt de structuur van de keelamandelen steeds sponziger en er treedt littekenvorming op. Daardoor kunnen afvalstoffen, bacteriën en voedselresten gemakkelijk ophopen en vanuit de diepte hun kwalijke geuren verspreiden.
Een droge mond
Een tekort aan speeksel, door welke oorzaak dan ook, is altijd in het voordeel van de schadelijke mondbacteriën. In een droge mond ligt een slechte adem dan ook altijd op de loer, net als andere problemen die veroorzaakt worden door de schadelijke bacteriën. Het is daarom heel belangrijk om je mond goed gehydrateerd te houden.
Maatregelen tegen een slechte adem
Een goede dagelijkse mondhygiëne is natuurlijk een basisvoorwaarde om van een slechte adem af te komen. Poets je tanden twee keer per dag gedurende minstens twee minuten. Flos of rager de ruimten tussen je tanden en kiezen en reinig je tong dagelijks.
De ingrediënten van je tandpasta en mondwater
Maar met een goede poetsroutine ben je er nog niet. Veel tandpasta’s en mondwater bevatten namelijk bestanddelen die de weefsels in je mond irriteren of uitdrogen. Veel gebruikte ingrediënten als alcohol, SLS (sodium lauryl sulfaat) en kunstmatige kleur- en smaakstoffen kun je daarom beter vermijden. Hetzelfde geldt voor antiseptische middelen als triclosan en chloorhexidine. Ze doden weliswaar schadelijke bacteriën, maar ook de nuttige. Dat verstoort het natuurlijke evenwicht van de mondflora, die zo belangrijk is voor een goede mondgezondheid en frisse adem. Op de lange duur kan het gebruik van deze middelen een slechte adem zelfs veroorzaken of verergeren.
Het beste middel tegen een slechte adem: een actieve zuurstofformule
Het alternatief voor antiseptische middelen om de schadelijke bacteriën te bestrijden is een actieve zuurstofformule. Schadelijke bacteriën zijn anaëroob. Dat wil zeggen dat ze gedijen in een zuurstof-arme omgeving. Ze bestrijden met zuurstof is een veilige en mondvriendelijke methode, omdat zuurstof alleen de anaerobe bacteriën aanpakt en de rest van de mondflora met rust laat.
Actieve zuurstofformules hebben nog een groot voordeel. Ze neutraliseren de stinkende gassen die de bacteriën produceren op moleculair niveau, waardoor je slechte adem als sneeuw voor de zon verdwijnt. Vaak wordt de bacterie-bestrijdende werking van een actieve zuurstofformule ondersteund met zink. Ook dat is een bewezen en veilige remedie tegen anaerobe bacteriën en helpt mee om een slechte adem te bestrijden.
Hoe kom je aan tandpasta en mondwater op basis van een actieve zuurstofformule? Schakel over op één van de volgende merken:
- RyttPro Tandpasta en Mondwater werkt op basis van de krachtige formule OZ-3X. Dat is een veilige combinatie van actieve zuurstof, zink en cetylpyridinium chloride (CPC). Hieraan zijn hulpstoffen toegevoegd om je gebit en tandvlees extra te verzorgen. De tandpasta bevat fluoride om je tandglazuur te versterken.
- JuliBrite heeft een unieke actieve zuurstofformule, die wordt gegenereerd door honing. Samen met zink doodt dit de schadelijke bacteriën met respect voor het evenwicht van de mondflora. Het natuurlijke enzym hyaluronan is toegevoegd vanwege de ontstekingsremmende werking. Die is zelfs vergelijkbaar met chloorhexidine, maar dan uiteraard zonder de negatieve effecten voor de mondflora.
Met tandpasta en mondwater van bovenstaande merken kun je je gebit mondvriendelijk reinigen, je tandvlees verzorgen. Dankzij de actieve zuurstofformule hou je je adem structureel fris.
Extra zorg voor je tong
Zoals boven aangegeven is niet alleen tandplak een broeinest van schadelijke bacteriën die een slechte adem veroorzaken, maar ook de witte aanslag op je tong. Voor een frisse adem is het nodig om die aanslag dagelijks te verwijderen.
Ga je tong echter niet met je tandenborstel poetsen, maar met een goede tongreiniger. Voorbeelden van een goede tongreiniger zijn de dubbelzijdige tongreinigers van RyttPro en JuliBrite. De ene kant is een speciale tongborstel en de andere kant een tongschraper, waarmee je na het borstelen de aanslag van je tong veegt.
Een extra boost geef je het reinigen van je tong met Bergenfeld Tongue Serum. Dit serum ontsmet je tong veilig en effectief diep tussen de papillen in. Ook dit serum is gebaseerd op een actieve zuurstofformule, die zowel de schadelijke bacteriën als hun stinkende zwavelgassen elimineert.
Behandel droge mondklachten
Heb je last van droge mondklachten, besteed daar dan alle aandacht aan. Te weinig speeksel tast het evenwicht van de mondflora en de zuurgraad in de mond aan. Dat leidt niet alleen tot een slechte adem, maar ook tot andere mondproblemen als tandvleesontsteking en cariës (gaatjes). Kies allereerst voor de juiste tandpasta en mondwater, zoals die van de bovengenoemde merken JuliBrite en RyttPro. Daarmee weet je zeker dat je mondzorg-producten geen ingrediënten bevatten die je mond nog verder uitdrogen of irriteren.
Daarnaast is het goed om tussen de poetsbeurten door je mond extra te hydrateren. Dat doe je door voldoende water te drinken en speciale producten tegen een droge mond te gebruiken. Bijvoorbeeld Moist-R Moisturizing Mouth Spray, Moist-R Hydrating chewing gum of Moist-R Tablets for Dry Mouth.
Verzorg je neusholte bij griep en verkoudheid
Tijdens een verkoudheid of griep wordt er meer neusslijm geproduceerd, dat ook nog eens wemelt van de bacteriën. Dit kan echt stinken en een slechte adem veroorzaken. Bovendien is er de “post-nasale drip”, de natuurlijke reactie om een teveel aan neusslijm af te voeren naar de keelholte. Dat houdt de druk in je neus- en bijholte leefbaar, maar zorgt wel voor een toevloed aan bacteriën in de mondholte.
Bij griep, verkoudheid of een allergie is het daarom goed om je dagelijkse mondhygiëne uit te breiden tot je neusholte. Met XinusActiv Nasal Spray hou je zowel je neusholten als de post-nasale drip in ieder geval schoon. Deze neusspray is niet verslavend en helemaal gebaseerd op natuurlijke bacterie-bestrijdende ingrediënten. Behalve het gebruikelijke zeezout bevat de formule xylitol, hyaluron en het bijenproduct propolis extract.
Regelmatige controle bij mondhygiënist en tandarts
Hoe goed je zelf ook je gebit en mondholte verzorgt, dat ontslaat je niet van de bezoekjes aan de mondhygiënist en de tandarts. Laat je tanden en tandvlees regelmatig controleren en je gebit professioneel reinigen. Het verwijderen van tandsteen zorgt voor gladder tandglazuur, waar minder tandplak op kan achterblijven.
Voeding en leefstijl
Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is niet alleen belangrijk voor je algehele gezondheid, maar ook voor je mondgezondheid. Drink voldoende water en zorg voor voldoende beweging, rust en ontspanning. Ongezonde gewoonten als roken en overmatig alcoholgebruik dragen bij aan een slechte adem, dus hiermee stoppen helpt enorm om die te verhelpen.
Een slechte adem snel verhelpen
Om het verhelpen van je slechte adem een vliegende start te geven is het RyttPro Frisse adem Pakket een aanrader. Het bevat tandpasta, mondwater en mondspray, allen gebaseerd op de eerder genoemde mondvriendelijke actieve zuurstofformule OZ-3X, zink en CPC. Bovendien bevat het pakket de RyttPro Tongreiniger voor het noodzakelijke reinigen van je tong.
Wanneer naar de huisarts?
Met bovenstaande maatregelen kun je in principe snel van je slechte adem af komen. Dat wil zeggen, als die inderdaad zoals in de meeste gevallen wordt veroorzaakt door een overmaat van schadelijke bacteriën in de mond. In een beperkt aantal gevallen wordt een slechte adem veroorzaakt door een onderliggende ziekte. Denk daarbij aan een probleem in de maag of de slokdarm of een orale schimmelinfectie.
Ga dus naar je huisarts als je slechte adem aanhoudt, ondanks een goede mondhygiëne inclusief het reinigen van je tong, mondzorg-producten met de juiste ingrediënten en een gezonde levensstijl.