Laatst bijgewerkt op 18 juni 2024, 20:30

Wat is er nu fijner dan ‘s ochtends bij de keukentafel lekker de krant lezen, of in de avond heerlijk op de bank liggen met een fijn boek? Lezen is nu eenmaal erg ontspannend, of het nu digitaal is of gewoon op papier. Er is dan ook niets vervelender dan iets niet goed of scherp kunnen lezen. In deze blog lees je een aantal tips om het lezen een stuk leuker en makkelijker te maken. Dus heb je problemen met lezen, lees dan verder!

Leeslampje

In de avond voor het slapen gaan nog even een boek lezen is heerlijk rustgevend, en vele malen beter dan met je telefoon in de weer te zijn, maar dan moet er wel genoeg licht zijn om te kunnen lezen. Is het te donker voor je ogen? Kies dan voor een fijn leeslampje die je aan je boek of je bed kunt clippen of voor een speciale platte leeslamp die je op je boek kunt leggen. Dit is een speciaal scherm met verlichting die je op je bladzijde legt en zo de tekst verlicht. Er zijn zelf leeslampjes die je om je nek kunt doen, zodat je makkelijk de bladzijden om kunt slaan en toch goed verlicht kan lezen! Heb je een e-reader, dan is die verlichting al ingebouwd. Maar zelfs in dat geval kan een extra leeslampje voor meer comfort zorgen.

Leesbril

Voor veel mensen wordt, zeker als de jaren beginnen te tellen, lezen sowieso lastiger. Je armen lijken korter te worden, want je moet een boek steeds verder van je af houden om te zorgen dat je de letters ook echt kunt lezen. Dat komt doordat je ogen ook ouder worden en dichtbij scherp zien wordt dan soms wat lastiger. De simpelste oplossing is een leesbril, of als je al een bril draagt: een multifocale bril. Zelfs multifocale lenzen kunnen hierbij helpen.

Loep

Sommige mensen kunnen de kleine letters van een boek of krant lastig lezen. En een leesbril is dan soms niet voldoende. Gelukkig zijn er genoeg leeshulpmiddelen voor slechtzienden, zoals een loep of speciale apparaten die je boven je teksten kunt leggen, zodat de letters worden vergroot en je alles gewoon weer kan zien. Ook zijn er speciale leeslampjes met een ingebouwd vergrootglas, op die manier kun je bij de tafel met genoeg licht en scherp zicht lezen wat er in de krant staat. Veel van deze loeplampen hebben een verstelbare arm en een klem die je aan de tafel kunt klemmen, zo kun je hem alle kanten op bewegen. Elektronische loeps zijn natuurlijk ook een optie. Die kun je boven de tekst houden en zelf met een touchscreen instellen hoe vergroot je de tekst wilt. Zo heb je altijd goed en scherp zicht en kun je weer urenlang het laatste nieuws lezen in de krant of verdwijnen in een mooi boek.

Boekensteun

Heb je last van je arm als je je boek te lang vasthoudt of valt je kookboek elke keer dicht waardoor je het recept niet meer kunt lezen? Ga dan voor een boekenstandaard die je op je tafel neer kunt zetten en je boek zo klemt dat je het goed kunt lezen. Heb je een e-reader? Kies dan voor een e-reader klem die je aan je tafel of bed kunt klemmen en zo niet vast hoeft te houden. Heerlijk voor als je in bed ligt en niet een fijne leeshouding kunt vinden. Er zijn zelfs speciale apparaatjes die de bladzijde van je e-reader omslaan. Zo kun je op-en-top relaxed lezen!