Laatst bijgewerkt op 14 juni 2024, 11:35

Bij Gezondermeer helpen we je graag met gezonder leven. Maar soms kunnen andere vormen van gezondheid net zo belangrijk of zelfs belangrijker zijn. Daarom vandaag even een kort artikel over financiële gezondheid. En dan vooral over hoe die kan zijn verslechterd de afgelopen tijd, en hoe je hulp kunt krijgen als je die nodig hebt.

 

Het zal niemand ontgaan zijn dat sinds januari van dit jaar de situatie in de wereld behoorlijk veranderd is: hoge energieprijzen, boodschappen die duurder worden en oorlog in Europa. Daardoor is het voor veel mensen moeilijker geworden om financieel gezond te blijven. Geldt dat voor jou helemaal niet en heb je geen financiële problemen? Helemaal top, dan hoef je eigenlijk niet verder te lezen. Voel je de gevolgen voor je gezin of huishouden wel degelijk? Dan hopen we je een beetje verder te kunnen helpen.

 

Financiële gezondheid

Wat ons betreft is financiële gezondheid heel praktisch. Je bent financieel gezond als je elke maand je rekeningen kunt betalen en je daarnaast nog in staat bent om geld opzij te zetten voor onvoorziene situaties (of voor later), hoe veel of weinig ook. Lukt je dit? Dan is dat heel fijn. Een appeltje voor de dorst is namelijk belangrijk als er iets onverwachts gebeurt, bijvoorbeeld als je CV-ketel kapot gaat. Maar kom je de afgelopen maanden steeds verder rood te staan of kun je niet al je rekeningen betalen, dan kan dat enorm frustrerend en pijnlijk zijn. Financiële problemen kunnen diep ingrijpen en grote gevolgen hebben. Ook voor je algehele gezondheid.

 

Waarom nu?

En waarom is het juist nu belangrijk om hierover te schrijven? Dat komt natuurlijk vooral door de hoge inflatie in Nederland (maar ook in Europa en de VS). Heel veel belangrijke dingen zijn daardoor duurder geworden. De energieprijzen zijn soms wel 3-4 keer zo hoog geworden en boodschappen zijn vaak wel 10-15% duurder. Dat kan betekenen dat je, zonder dat je er zelf iets kan doen, ineens in financiële problemen terecht komt terwijl dat voorheen nooit zo was.

 

Uitgaven beperken

 

Hoe werk je aan financiële gezondheid?

Een belangrijke eerste stap is om scherp te krijgen hoeveel geld er elke maand bij je binnenkomt en hoeveel je uitgeeft. Dat is logisch, natuurlijk. De vervolgstap is om te kijken of je uitgaves lager kunnen zonder dat je echt op kwaliteit hoeft in te leveren. Grote posten zijn vaak:

  • Hypotheek: heb je een hypotheek? Kijk dan eens met je bank of tussenpersoon of het mogelijk is om over te sluiten naar een lagere rente.
  • Verzekeringen: check via Independer of die verzekeringen goedkoper kunnen.
  • Boodschappen: probeer te bekijken, via bonnetjes bijvoorbeeld, of je goedkopere varianten van je boodschappen kunt vinden. Of zoek een winkel met lagere prijzen, zoals bijvoorbeeld Lidl. Ook kun je met apps op je telefoon als TooGoodToGo tegen lagere prijzen eten kopen
  • Abonnementen: wat voor abonnementen heb je lopen? En gebruik je die allemaal? Zo nee, overweeg dan om op te zeggen.

Voor sommige mensen kunnen deze eenvoudige tips al enorm helpen. Soms is het ook bij lange na niet genoeg om je huishouden weer goed op de rails te krijgen. En misschien had je dit dan al lang bedacht en gedaan.

 

Let op je ‘gewone’ gezondheid

Heb je al gedaan wat je kunt om je uitgaven te verlagen? En is meer werken ook geen optie? Dan kunnen financiële problemen, naast hun directe gevolgen ook nog eens zorgen voor een slechtere gezondheid. Als je je zorgen maakt, reageert je lichaam daar ook op, bijvoorbeeld door stress te voelen. Ook kun je steeds slechter gaan slapen. En daardoor heb je weer minder energie om problemen aan te pakken.

Minder geld te besteden kan er tegelijkertijd voor zorgen dat het moeilijker is om gezond te eten en te bewegen. Misschien lukt het niet meer om je abonnement bij de sportschool vol te houden of eten te kopen zoals je dat graag wil. Zo kun je in een cyclus terecht komen waarbij het lijkt alsof het op veel gebieden in je leven tegelijk tegenzit. Probeer in die gevallen te kijken naar goedkopere of zelfs gratis alternatieven, zoals hardlopen in plaats van een sportschool. Of de Lidl in plaats van Albert Heijn. Je fysieke gezondheid op peil houden in tijden waarin je veel problemen met je hoofd moet oplossen, helpt echt. Hoe moeilijk het soms ook is.

 

Zoek hulp

Kom je er niet uit? Realiseer je dan dat het mogelijk is om hulp te vragen. Net zoals je bij serieuze gezondheidsproblemen terecht kan bij een specialist (je huisarts), kan dat met financiële problemen ook. En in beide gevallen is er niets om je voor te schamen. Is het nodig, dan moet je gewoon gaan.

Daarom willen we iedereen die dit leest wijzen op de organisatie Geldfit. Geldfit is een initiatief van de Nederlandse Schuldhulproute, een samenwerkingsverband van diverse bedrijven, gemeenten en andere partners. In veel gevallen kunnen de vakkundige medewerkers van Geldfit je helpen om je leven ook in deze moeilijke tijden beter op de rails te krijgen. Zo kan het soms voorkomen dat je in aanmerking komt voor subsidies, toelages of betalingsregelingen. Geldfit kan helpen om dat voor je uit te zoeken.

 

Heb je financiële problemen? Bel dan 0800-8115 om een medewerker van Geldfit te spreken! Of ga naar Geldfit om te chatten of mailen.

 

Heb je naast je financiële problemen ook last van gezondheidsproblemen? Dat kan met elkaar te maken hebben. Zoek dan ook daarvoor hulp, bijvoorbeeld bij je huisarts.

 

Een uitzonderlijke situatie

We willen het nog een keer benadrukken. De situatie waarin we nu leven is uitzonderlijk. De prijsstijgingen waar we als Nederlanders mee te maken krijgen, zijn volgens het CBS (het Centraal Bureau voor de Statistiek) de hoogste in tijden. Zo was in augustus de inflatie 12%, wat inhoudt dat de gemiddelde prijzen die het CBS bijhoudt in augustus van dit jaar 12% hoger lagen dan in augustus 2021. Kostten je boodschappen vorig jaar 100 euro? Dan kosten ze nu 112 euro. Dat veel mensen daar lasten van hebben, is daarom niet raar en al helemaal niets om je voor te schamen.

Dus: is je inkomen of vermogen voldoende om de prijsstijgingen op te vangen? Dat is supermooi! Want dan kun je door in meer of mindere mate zuiniger te leven nog steeds doen wat je wil. Is dat niet zo? Zoek dan alsjeblieft hulp. Uit de financiële problemen komen en weer financieel gezond worden is met hulp van experts altijd makkelijker dan zonder. Dus nogmaals:

 

Heb je financiële problemen? Bel dan 0800-8115 om een medewerker van Geldfit te spreken! Of ga naar Geldfit om te chatten of mailen.

 

We wensen iedereen de komende tijd veel (financiële) gezondheid toe.