Laatst bijgewerkt op 14 juni 2024, 11:49
Het is weer zover: een nieuw jaar! Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Tijd voor terugkijken op afgelopen jaar en vooruitkijken naar het jaar dat net gestart is. Wat ging er goed? Wat kon er beter of anders? We helpen je graag een gezonde start te maken met onze top 10 van de beste goede voornemens voor 2024!
Goede voornemens bestaan eigenlijk uit twee belangrijke onderdelen: het goede voornemen zelf en een plan om het goede voornemen ook echt uit te gaan voeren in het nieuwe jaar. Idee en uitvoering dus.
We beginnen natuurlijk met ons overzicht van de beste goede en gezonde voornemens, om je inspiratie te geven over wat je in het nieuwe jaar anders kunt gaan doen. Maar we zullen je ook helpen met praktische tips om die voornemens echt uit te voeren en vol te houden!
De 10 beste goede voornemens voor 2024
We beginnen met een overzicht van de beste, meest populaire en inspirerende gezonde goede voornemens. We hebben honderden voornemens bekeken en geanalyseerd, en samengevat in de volgende top 10 voor het komende jaar:
- Stoppen met roken
- Meer sporten en bewegen
- Afvallen en gewicht verliezen
- Gezonder eten en minder snoepen
- Beter en langer slapen
- Minder alcohol drinken
- Financieel gezond worden
- Duurzamer leven
- Jezelf ontwikkelen
- Socialer zijn
Gelezen? Dan komt nu de eerste belangrijke stap: kies het goede voornemen dat het beste bij je past en bij wat je wil veranderen. Check!
Van goede voornemens naar ‘doen’
Onze top 10 goede voornemens ligt uiteindelijk best voor de hand, en veel mensen lukt het dan ook prima om één of meer voornemens te kiezen. Maar vervolgens gaat het niet helemaal goed als het voornemen in de praktijk moet worden gebracht. Wat is het geheim? Hoe doe je dat dan?
Het zit ‘m niet in de voornemens zelf, aangezien die behoorlijk duidelijk zijn. Sterker nog… eigenlijk kun je de eerste 6 voornemens samenvatten tot twee richtlijnen die echt iedereen begrijpt:
- Stoppen met ongezonde gewoontes
- Starten met gezonde gewoontes
En toch lukt het lang niet altijd om gezonder te gaan leven en je ongezonde gewoontes achter je te laten. De reden is eigenlijk best simpel. Het is namelijk moeilijk om een algemeen voornemen, hoe duidelijk ook, echt te zien als iets wat 100% van jou is. En dat is wel heel erg belangrijk: pas als een doel echt voelt alsof het voor jou is, zul je je gemotiveerd voelen om dat doel te halen. Een op zich concreet maar niet op jou toegepast voornemen is dan ook nog steeds niet echt een…eh… goed goed voornemen. Nou ja, je snapt wat we bedoelen, toch?
Een belangrijke tweede stap is daarom om je goede voornemen te vertalen naar iets praktisch voor jou. Iets waar je ook echt wat mee kan. Dus niet: ik wil afvallen, maar: ik wil 10 kilo afvallen, want dan heb ik een gezonde BMI.
Stap voor stap je plannen uitvoeren
Vervolgens is het goed om je te realiseren dat je het beste kunt veranderen door steeds kleine stapjes te zetten en zo beetje bij beetje gezonder te gaan leven. Dus niet ineens stoppen met snoepen, maar jezelf eerst beperken tot 1x een chocolaatje per week. En pas daarna helemaal stoppen, als je dat echt wil natuurlijk.
Want dat is nog een extra voordeel van stap voor stap gezonder leven: gaandeweg ontdek je bij jezelf waar voor jou de balans ligt tussen genieten en gezondheid. Misschien kun jij wel prima gezond leven met elke dag een stukje donkere chocola, omdat chocola iets is waar je enorm veel van kunt genieten en je in combinatie met de rest van je levensstijl prima gezond blijft op die manier.
Een eenvoudige vuistregel is dan ook stap voor stap gezonder leven, niet ineens proberen te veranderen. Soms lukt zo’n megaverandering, maar vaker mislukt het volledig! En stap voor stap ontdek je ook veel beter je eigen behoeften en grenzen. Want een echt gezonde gewoonte is er eentje die je in principe de komende jaren kunt voortzetten zonder dat je ongelukkig wordt.
En dat betekent dat het ook helpt om stapsgewijze doelen te stellen voor jezelf. Een voorbeeld: in een jaar 30 kilo afvallen is een ambitieus doel, maar kan ook heel intimiderend werken. Je kunt er ook voor kiezen om met jezelf af te spreken dat je elke maand 2,5 kilo afvalt, of zelfs elke week een halve kilo.
De beste doelen zijn dan ook haalbaar, meetbaar en motiverend op de korte termijn. Dat is stap drie om je goede voornemens op te gaan pakken.
OK, en dan?
We hebben inmiddels de volgende drie belangrijke stappen gezet:
- Kiezen van een voornemen dat bij je past
- Vertalen van het voornemen naar jouw situatie
- Formuleren van realistische doelen om stap voor stap je voornemen te gaan halen
Dus: top gedaan zover. We zijn er bijna!
Eerst bespreken we nog even een paar moeilijkheden bij het aanpakken van goede voornemens. En don’t worry, ook hier slepen je er doorheen met handige tips.
Stoppen met roken en drinken als uitzondering?
Allereerst zijn kunnen er uitzonderingen zijn op bovenstaande stap-voor-stap-aanpak. Voorbeelden zijn dan ongezonde gewoontes als roken en alcohol drinken. En dat komt omdat beide een verslavend effect kunnen hebben. Daardoor is het voor je hersenen ontzettend moeilijk om, als je eenmaal veel rookt en drinkt, over te stappen naar minder roken en drinken.
Heb je daar last van? Dan kan het wel echt nodig zijn om ineens cold turkey te gaan en helemaal te stoppen. Soms kun je daarna wel weer stap voor stap een wijntje drinken, maar veel vaker is het eigenlijk alleen een keuze tussen niet roken en als een malloot pakjes wegpaffen. Hoe is dat bij jou gesteld? Tja, dat ontdek je het beste door te proberen. Kun je echt minderen? En werkt dat op langere termijn goed voor je? Dan is dat prima. Val je direct terug in je oude ongezonde gewoontes? Dan is volledig stoppen voor jou mogelijk de enige echte oplossing.
> Meer weten over stoppen met roken? Lees onze tips!
Let dus op dat als je een ambitieus voornemen kiest als stoppen met roken of drinken, dat je mogelijk een andere aanpak moet kiezen dan voor andere goede voornemens uit de lijst.
Vage voornemens werken niet
Een ander punt is dat niet alle goede voornemens al heel erg concreet zijn. Hierboven hebben we het bijvoorbeeld vooral gehad over de eerste 6 concrete gezonde en goede voornemens. Die kun je praktisch maken naar jouw situatie en een realistisch doel stellen, en vervolgens ben je ‘good to go’.
Maar er zijn ook goede voornemens die minder concreet zijn. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de laatste 4 goede voornemens in onze lijst. En waarom zijn die wat vager? Dat is vooral omdat het meer algemene principes zijn voor een beter leven. Lichamelijke gezondheid is ontzettend belangrijk, en we weten met z’n allen vrij goed wat we moeten doen om gezonder te leven. De uitdaging ligt vooral in het uitvoeren en volhouden.
Belangrijke thema’s voor een gelukkig leven
Maar fysieke gezondheid is ook niet alles. Naast je eigen gezondheid is het ook belangrijk dat je financieel gezond blijft, dat je duurzaam leeft, dat je jezelf blijft ontwikkelen en dat je sociale kant de ruimte geeft. Helaas is het wel zo dat het op veel van deze vlakken lastiger is om hele concrete aanbevelingen te geven. Daarom geven we hier wat meer voorbeelden om de voornemens wat meer voor je te laten leven.
- Financieel gezond worden: minder uitgeven of juist meer verdienen. Denk bijvoorbeeld aan minder onnodig geld uitgeven door alleen spullen te kopen die je direct nodig hebt, een potje voor later op te bouwen door te investeren of sparen. Of aflossen op je hypotheek!
- Duurzamer leven: verkleinen van je carbon footprint en het voorkomen van negatieve impact op ons klimaat. Bijvoorbeeld door minder vlees en zuivel te eten, minder te vliegen, op te letten wat je koopt en zuinig met energie om te gaan. Of denk aan het installeren van zonnepanelen of het isoleren van je huis
- Jezelf ontwikkelen: zorgen dat je niet stil blijft staan. Bijvoorbeeld door bewuster leven, een nieuwe hobby kiezen, iets nieuws leren, meer lezen of een instrument leren spelen
- Socialer zijn: werken aan je relatie, meer aandacht hebben voor je dierbaren, behulpzamer zijn voor anderen
Financieel gezond en duurzaam
Zeker de eerste twee voornemens, financieel gezonder worden en duurzamer leven, zijn echt thema’s van de huidige tijd. Zorgen dat in tijden van hoge prijzen je huishoudboekje op orde is en je kunt werken aan een potje voor later, is enorm belangrijk.
> Meer weten over financiële gezondheid? Lees onze tips.
Ook duurzaamheid is echt een belangrijk thema, door de effecten van klimaatverandering om ons heen, maar ook de hoge kosten van energie en de negatieve effecten van vliegen, autorijden en te veel consumeren.
Jezelf ontwikkelen en socialer zijn
Maar goed, dat geldt eigenlijk ook voor de andere voornemens. Jezelf ontwikkelen is een belangrijke manier om plezier in je leven te houden en minder te blijven hangen in scrollen op Insta. En socialer zijn voor je medemens is net zo goed van groot belang. Want aan het einde van de dag zijn je gezin, je familie en je vrienden het netwerk dat zich rondom je leven gevormd heeft. En uit dat netwerk haal je weer inspiratie, energie en liefde.
Aan de gang!
We hopen dan ook je hier voldoende handvaten te hebben gegeven om zelfs de wat vagere levensthema’s concreet te maken. Heb je er eentje gekozen? Dan kun je gewoon weer ons stappenplan volgen om de voornemens uit te gaan voeren. Wil je financieel gezonder worden door een potje voor later op te bouwen? Stel je dan bijvoorbeeld tot doel om 10% van je salaris apart te gaan zetten.
Willen, doen en doorzetten als sleutel voor succes
We sluiten graag af met het allerbelangrijkste geheim van goede voornemens. En dat is net zo’n open deur als de voornemens zelf. Namelijk: bepalen wat je wil bereiken, doen en vervolgens doorzetten en niet opgeven!
Voornemens bedenken is geweldig, want dat geeft aan dat je best wil veranderen. Maar echte verandering realiseer je alleen als je je voornemens koppelt aan wat je echt wil bereiken. Je kunt best als voornemen hebben om elke dag 1,5 uur te fietsen, maar vind je dat ook echt leuk? Wil je dat echt? Als het antwoord nee is, dan doe je er goed aan om een ander doel te formuleren voor jezelf. Want doelen bereiken die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt, dat is een behoorlijk kansloze missie.
En heb je eenmaal een voornemen dat ook echt bij je past? Dan is het aller-allerbelangrijkste om die voornemens uit te voeren. En uit te blijven voeren. Doen dus! Voornemens bedenken alleen leidt tot weinig, dus eigenlijk kun je maar beter een wat lullig verwoord voornemen volledig uitvoeren dan dat je een exquise verwoord voornemen laat voor wat het is. Blijf daarom niet te lang hangen in denken en formuleren, en ga snel over tot actie.
Onze laatste suggestie is daarom ook: houd het simpel. Begin niet met een al te uitgebreide lijst van voornemens. Start bijvoorbeeld eens met één goed voornemen, zoals meer bewegen. En spreek met jezelf af dat je een voornemen toevoegt als je de eerste op de rit hebt. Zit het goed met je beweging? Ga dan nadenken over de stappen waarin je gezonder kunt gaan eten.
Het stappenplan voor een gezond 2024
En dat is het al… we zijn er! Woehoe!! Valt allemaal best mee toch? Ons uiteindelijke stappenplan voor succes bestaat namelijk slechts uit de volgende 6 stappen:
- Kies een voornemen dat bij je past
- Is het een algemeen voornemen? Dan eerst concreet maken!
- Vertaal het voornemen naar jouw situatie
- Formuleer realistische doelen om stap voor stap je voornemen te gaan halen. En stel je doelen bij als het niet werkt voor je.
- Doorzetten en niet opgeven!
- Gelukt? Overweeg dan nog een voornemen te kiezen, je bent echt lekker bezig namelijk
Interesse? Meer lezen!
Interesse en wil je meer lezen over manieren om gezonder te leven? Check dan onze artikelen over gezonder eten, meer bewegen en op een gezonde manier afvallen.
Maar het leukste bewaren we voor het laatst: we wensen je namelijk veel succes, plezier en gezondheid met je goede voornemens voor 2024!