Laatst bijgewerkt op 30 maart 2025, 13:24
De griep kan je flink uit de running halen. Hoofdpijn, spierpijn, koorts en vermoeidheid kunnen je dagelijkse routine verstoren. Gelukkig zijn er manieren om de griep te voorkomen en het herstel te versnellen. Daarvoor is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. In dit artikel delen we de handige stappen die je kunt volgen om de griep tegen te gaan.
Voorkom besmetting
Het is erg belangrijk om preventieve maatregelen te nemen. Op die manier kun je voorkomen dat je ziek wordt. Allereerst helpt het om je handen regelmatig te wassen met water en zeep. Doe dit extra vaak wanneer er een griepje rondgaat. Handen wassen kun je natuurlijk niet de hele dag door doen. Zorg er daarom voor dat je je gezicht zo min mogelijk aanraakt, daardoor is de kans op infectie het kleinst.
Net zo logisch: vermijd contact met mensen die griep hebben. Dat is niet alleen beter voor hun herstel, je voorkomt ook dat je op die manier door ze besmet wordt.
Ondersteun je immuunsysteem
Een sterk immuunsysteem helpt je lichaam om virussen beter te bestrijden. Je kunt je immuunsysteem bevorderen door voor voldoende slaap te zorgen, goed te eten en regelmatig te bewegen. Sommige mensen behoren tot een risicogroep en lopen daardoor sneller de griep op. Deze risicogroepen kunnen overwegen om de griepprik te nemen.
Er zijn nog een aantal andere dingen die je kunt doen om je immuunsysteem te versterken. Zo is het belangrijk om veel groente en fruit te eten. Hier zitten veel vitamines in. Een goede hydratatie is ook erg belangrijk. Genoeg water en thee drinken dus! Naast slapen is het ook belangrijk om op fysiek niveau actief te blijven en goed naar je lichaam te luisteren.
Herstel sneller bij griep
Het kan zijn dat je ondanks deze maatregelen toch nog ziek wordt. Gelukkig zijn er enkele manieren om het herstel te versnellen. Slaap kan wonderen doen als je ziek bent. Neem daarom voldoende rust en slaap zoveel mogelijk. Ook als je ziek bent is het belangrijk om genoeg te blijven drinken. Zo voorkom je uitdroging.
Vaak gaat je maag minder lekker op bepaalde maaltijden. Het is daarom aan te raden om maaltijden te eten die licht verteerbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan een kom soep. Je kunt pijn of koorts bestrijden met paracetamol of ibuprofen. Het kan handig zijn om altijd een voorraadje pijnstillers te hebben in een EHBO kit van bijvoorbeeld Herli Medical.
Je wilt natuurlijk voorkomen dat anderen ook ziek worden. Daarom is het belangrijk om thuis te blijven tot je weer beter bent.
Let op waarschuwingssignalen
In de meeste gevallen gaat griep vanzelf over. In sommige gevallen kan het nodig zijn om naar de huisarts te gaan. Dit kan bijvoorbeeld als de koorts langer duurt dan een week. Houd ook in de gaten of je ademhalingsproblemen krijgt of snel benauwd wordt. Het is ook belangrijk om de situatie in de gaten te houden als je tot een risicogroep behoort. Dit gaat om ouderen, zwangere vrouwen of mensen met een chronische ziekte.
Probeer herbesmetting te voorkomen
Na je herstel kun je een aantal dingen doen om niet opnieuw ziek te worden. Daarbij is het belangrijk om op je hygiƫne te letten en goed je handen te blijven wassen. Het is ook noodzakelijk om goed te ventileren in huis. Op die manier laat je voldoende frisse lucht binnen en kun je virussen verwijderen. Het is ook aan te raden om gezonde gewoontes vol te blijven houden. Dit zorgt ervoor dat je immuunsysteem sterk blijft. Blijft de griep hangen? Dan is een paardenmiddel tegen griep aan te raden!