Laatst bijgewerkt op 24 april 2023, 10:11

We hebben inmiddels diverse artikelen gewijd aan de bekendste fitness apparaten voor thuis: stoelfiets, roeitrainer, loopband en hometrainer. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer manieren te bedenken om thuis aan je gezondheid te werken. En minder bekend betekent niet per se minder goed, vaak gaat het om geweldige en supergerichte manieren om je conditie te verbeteren. Daarom willen we in dit artikel een aantal fitnessappaten belichten die in 2022 helemaal hot zijn geworden: de crosstrainer, de airbike en de stepper. Benieuwd? Lees lekker verder, we houden het kort en bondig!

 

De crosstrainer

Een crosstrainer is net als een roeitrainer een apparaat waar je meerdere spieren tegelijk mee traint. Een andere naam voor zo’n apparaat, mocht je je matties willen impressen, is een elliptical trainer. Overigens is dat ook de naam waaronder de cross trainer in het Engelse taalgebied bekend is. Weet je dat ook weer als je in New York al uren hopeloos rond aan het dwalen bent en iedereen je wazig aankijkt als je zegt dat je op zoek bent naar een crosstrainer.

Overigens komt de naam van de beweging die je maakt, je beweegt je benen namelijk in een soort ellips die een beetje het midden houdt tussen lopen en fietsen. Lietsen? Fopen? Anyway, met de crosstrainer bouw je aan diverse aspecten van je gezondheid tegelijk: je verbetert je conditie, verbrandt je vet en door de beweging die je maakt, train je ook nog eens de spieren in vrijwel je hele lichaam. Dat klinkt natuurlijk geweldig, maar is er dan ook een adder onder het gras? Tja, het apparaat neemt op zich behoorlijk wat ruimte in. Vergelijk het maar een beetje met een roeitrainer, maar dan hoger, omdat je op het apparaat staat.

Prijstip: de compacte VirtuFit CTR 1.0

Op zoek naar een complete cross trainer? Bekijk dan de VirtuFit iConsole CTR 2.1, met uitgebreide programma’s, weerstanden en nog meer functionaliteit via de iConsole app

Of bekijk de top 10 crosstrainers bij Bol.com

 

De airbike

Een andere wat nieuwere optie die steeds meer aan populariteit wint, is de airbike. Word je daarmee een echte luchtfietser? Welnee, de term slaat op de manier waarop de airbike werkt: met luchtweerstand. Door die manier van weerstand te gebruiken, maakt de airbike het mogelijk om met progressieve weerstand te werken. Hoe harder je fietst, hoe meer weerstand de airbike gebruikt. Airbikes zijn daarom bij uitstek geschikt voor High Intensity Interval Training (HIIT), waarbij je in een korte tijd een extreme inspanning levert. Daarnaast gebruik je ook nog eens vrijwel al je spieren.

Door al die technologie in de fiets, zijn airbikes wel iets duurder dan bijvoorbeeld een hometrainer. Maar daar krijg je dan ook een beest van een fitnessapparaat voor terug. En met een ingebouwde ventilator ook nog, want door het luchtweerstandysteem zijn de meeste airbikes uitgerust met een ventilator die je koelt

Prijstip: een prettig geprijsde airbike is de Schwinn Airdyne AD2i HIIT. Kost ongeveer de helft van de gemiddelde airbike, maar toch met een scherm en van alle basisgemakken voorzien.

Op zoek naar een uitgebreider model? Zoek dan niet verder dan de Fitbike The Beast. ‘Nuff said: uitgerust met uitgebreide trainingsprogramma’s en een luchtafvoer naar de zijkanten, zodat je niet in je gezicht wordt geblazen.

Of bekijk de top 10 airbikes bij Bol.com

 

De stepper

Het laatste apparaat dat we aan je willen voorstellen is de stepper, het kleine broertje of zusje van de loopband. Je maakt een stapbeweging waarmee je werkt aan je been- en bilspieren, met vetverbranding als prettig bijproduct. Steppers nemen weinig ruimte in en zijn dus superhandig als je weinig ruimte hebt. Ook liggen de prijzen beduidend lager dan bij, bijvoorbeeld een airbike.

Tip: de Marbo Stepper is een populair en goed geprijsde stepper

Ben je een fan van app-verbonden fitness apparaten? Kijk dan niet verder dan de Sportstech Mini

Of bekijk de top 10 steppers bij Bol.com

 

Samengevat: de crosstrainer, airbike en stepper… helemaal top!

We hopen dat jullie net zo enthousiast zijn over deze geweldige apparaten. Wij hebben de crosstrainer, airbike en stepper in ieder geval helemaal omarmd! Hebben jullie nog tips of aanbevelingen voor andere fitnessapparatuur? Laat het ons dan weten via de contactpagina!

 

Meer lezen?

Heb je na het lezen over de crosstrainer, airbike en stepper vooral het gevoel dat je op zoek bent naar de bekendere fitnessapparaten voor thuis? Dan helpen we je graag met tips over de beste roeitrainers, loopbanden, hometrainers en stoelfietsen van 2022.