Laatst bijgewerkt op 24 april 2023, 10:08

Sommige mensen vinden het fijn om aan hun gezondheid te werken bij een gym, zoals bijvoorbeeld Basic-fit. Of als je wat meer te besteden hebt, zelfs door met een personal trainer heel gerichte oefeningen te gaan doen. Maar dat is niet voor iedereen de oplossing, om wat voor reden dan ook. Daarom is er een levendige industrie ontstaan rondom fitness apparatuur voor thuis. Maar wat koop je dan, wordt het een hometrainer, stoelfiets, loopband of roeitrainer? En wat kies je wanneer? Daar helpen we je in dit artikel mee op weg!

De populairste apparaten: hometrainer, stoelfiets, loopband en roeitrainer

De meest verkochte apparaten om thuis aan je gezondheid te werken zijn hometrainers, stoelfietsen, loopbanden en roeitrainers. We nemen je even kort mee op een tour langs elk apparaat. Daarbij hangt het er enorm van af wat voor soort beweging je prettig vindt: fietsen, lopen of roeien.

Fietsen

Door te trainen met fietsen, werk je vooral aan je beenspieren, je conditie en vetverbranding. Afhankelijk van de ruimte die je tot je beschikking hebt, kun je dan kiezen voor een stoelfiets of een hometrainer.

Een stoelfiets is een klein apparaat dat je doorgaans onder je bureau kwijt kan. Je kunt dus tijdens het thuiswerken aan je conditie werken! Stoelfietsen zijn vanwege hun focus op het formaat wel veel minder uitgebreid in mogelijkheden dan een hometrainer.

Hometrainers zijn in principe de beste manier om te trainen met fietsen, met uitgebreide instel- en meetmogelijkheden. Door een inklapbaar model te kiezen, kun je de hoeveelheid benodigde ruimte minimaliseren, maar houd er rekening mee dat zo’n apparaat wel groter is dan de gemiddelde stoelfiets.

Is fietsen echt je ding en ben je overtuigd dat een hometrainer iets voor jou is? Lees dan meer in ons artikel over de beste hometrainers van 2022

Zit je in team stoelfiets? Dat is natuurlijk ook een prima keuze, bekijk dan de beste stoelfietsen van 2022

Lopen

Wil je aan je gezondheid werken door te wandelen of hard te lopen in de veiligheid van je huis? Dan is de beste keuze voor jou om een loopband aan te schaffen. Met een loopband werk je vooral aan je conditie en beenspieren; kies je een loopband waarmee je ook kan hardlopen, dan kan ook vetverbranding een belangrijk doel zijn. Goed om te weten dat die loopbanden behoorlijk wat ruimte innemen, ook al zijn er mooie inklapbare modellen te vinden. Er zijn zelfs loopbanden te vinden die voor extra inspanning een hellingshoek kunnen instellen.

En kies je dan voor lopen of fietsen? Dat is echt vooral een persoonlijke keuze die afhangt van wat je zelf het leukste vindt om te doen, of natuurlijk eventuele persoonlijke beperkingen. De ene persoon is nu eenmaal meer een hardloper, terwijl de ander helemaal zen wordt van trappen. We don’t judge.

Overtuigd van de nut en noodzaak van een loopband? Lees hier over de beste loopbanden van 2022

Roeien

Tot slot is ook de roeitrainer een populair fitness apparaat. Het voordeel van de bewegingen die je maakt op een roeitrainer is dat je zowel je been- als armspieren traint en zelfs ook je core/buikspieren. Daarnaast kun je zowel op duur trainen (voor conditie) als op weerstand (voor vetverbranding). Roeitrainers zijn daarmee een breder trainingsapparaat dan loopbanden, hometrainers en stoelfietsen. Ook hier weer: roeitrainers nemen behoorlijk wat ruimte in, als zijn ook hier inklapbare modellen eenvoudig te vinden.

Is de alomtegenwoordige roeitrainer jouw persoonlijke fitnessgraal? Check hier dan de beste roeitrainers van 2022!