Laatst bijgewerkt op 14 juni 2024, 11:33
We schrijven bij Gezondermeer veel over bewegen, voeding en hoe je je gezondheid kunt meten. Maar er is nog veel meer te vertellen over gezondheid, vooral als je zelf niet bij bent met hoe gezond je bent.
Tips om overgewicht, roken, slapen en stress aan te pakken
In dit artikel nemen we je mee langs een aantal belangrijke thema’s: overgewicht, stress, roken en slapen. Vervolgens geven we aan waar je meer informatie vindt en met wie je in contact kunt treden om meer te weten te komen.
Overgewicht
Vind je dat je te zwaar bent of ondervind je nadelige gevolgen van je gewicht? Een eerste, relatief eenvoudige, stap is om gezonder te gaan eten. Lees ook ons artikel over gezond eten als je meer wil weten. Een andere manier om aan je gewicht te werken is door meer te bewegen. Ook daar hebben we al eerder over geschreven, lees dus gerust ons artikel over gezond bewegen. We hebben ook nog een algemeen artikel over gezond afvallen dat interessant voor je kan zijn
Ben je al lange tijd bezig met je gewicht en heb je het gevoel dat niets je echt verder helpt? Zoek dan vooral professionele hulp om je te onderzoeken en verder te begeleiden. Neem allereerst contact op met je huisarts om vast te stellen wat je situatie precies is. Je huisarts kan je bijvoorbeeld doorverwijzen naar een leefstijlprogramma waar je leert om met je gezondheid om te gaan; er zijn er vier beschikbaar in Nederland en deze programma’s worden in zijn algemeenheid gecombineerde leefstijlinterventies (GLI) genoemd. Meer weten over leefstijlprogramma’s.
Roken
Iedereen weet natuurlijk wel dat roken ongezond is, zelfs tabaksfabrikanten erkennen dat inmiddels. Maar als je eenmaal rookt, is het toch zo makkelijk niet om ermee te stoppen. Dat kan komen door sociale druk, bijvoorbeeld als alle coole kids in je klas roken, maar ook omdat roken simpelweg verslavend is. Dat betekent dat je hersenen wennen aan het inhaleren van nicotine en er zelfs op rekenen. Rook je niet? Dan zal je brein je proberen te verleiden toch een peuk op te steken. Heb je al meerdere keren zelf geprobeerd om te stoppen, maar lukt het niet? Je huisarts kan je helpen met het kiezen van een verstandig afkickprogramma met ondersteunende middelen. Wil je het zelf proberen? Lees hier dan meer over verantwoord stoppen met roken.
Slapen
Een goede nachtrust is essentieel voor een goede gezondheid. Zonder voldoende slaap voel je je moe en futloos, en onderneem je minder dan je eigenlijk zou willen. Maar goed slapen is niet voor iedereen makkelijk. Natuurlijk begint het allemaal met een goede matras en een prettig kussen, maar er zijn nog talloze andere factoren die bepalen of je in de ochtend uitgerust wakker wordt of niet. Slaap je onregelmatig? Een simpele tip is om op vaste tijden naar bed te gaan en je wekker te zetten, en om zeker een half uur voordat je gaat slapen niet intensief op een scherm bezig te zijn. Zo werken je hersenen toe naar een rustmoment. Zoals zo vaak het geval is, zijn ook gezond eten en gezond bewegen belangrijke factoren bij een goede nachtrust. Niets zo lekker als een avond goed diep tukken na een stevige warkout, tenslotte.
Heb je al langere tijd last van slaapproblemen of zelfs insomnia? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts om uit te zoeken waar dit vandaan komt. Je kunt ook zelf meer lezen over hoe je een gezonde nachtrust stimuleert.
Stress
Een beetje stress kan helpen om goed te presteren, maar als die stress doorslaat dan wordt je daar niet blij van… Dat begrijpen we volkomen. Het nemen van rustmomenten voor, tijdens en na je werk zijn eenvoudige maar belangrijke maatregelen om gevoelens van stress te voorkomen. Ook gezond eten en gezond bewegen draagt bij aan een verminderd gevoel van stress. Je kunt ook zelf oefeningen doen om je stressniveau te verminderen. Meer lezen over hoe je met stress kunt omgaan.
Heb je echt last van stress in je normale leven? Ook hier is je huisarts het belangrijkste aanspreekpunt als je hulp wil. Neem dus contact op, je arts helpt je graag verder!
We kunnen het niet genoeg benadrukken, maar ervaar je echt problemen met je gewicht, met je nachtrust, kom je niet van een verslaving af en/of ervaar je veel stress? Ga dan naar je huisarts om jezelf goed te laten nakijken en de begeleiding te krijgen waar je recht op hebt. We helpen je graag met informatie, maar voor serieuze problemen is een arts je allerbeste vriend of vriendin.