Laatst bijgewerkt op 14 juni 2024, 13:48

In de wereld van vandaag hebben social media een mega impact op hoe we ons dagelijks leven leiden, inclusief onze beauty routines. Opvallend genoeg zien we een toename van huidproblemen bij tieners, en die lijkt rechtstreeks gelinkt te zijn aan te veel skincare producten gebruiken. Vooral op TikTok, waar iedereen skincare tips deelt onder hashtags als #skincare of #getreadywithme, krijgen jongeren een overload aan adviezen en product aanbevelingen. Hoewel het cool is om nieuwe dingen uit te proberen, leidt dit vaak tot meer kwaad dan goed, vooral als je niet echt weet wat je huid nodig heeft. O.a. de British Association for Dermatologists luidt daarom de alarmklok over huidproblemen van tieners door skincare.

Tienerhuid extra kwetsbaar

Tieners hebben een huid die nog volop in ontwikkeling is, wat betekent dat die extra kwetsbaar is voor allerlei chemische stoffen die in deze producten zitten. Resultaat? Een toename in acne, eczeem, en andere irritaties. Dermatologen zeggen dan ook vaak dat een simpel reinigings- en hydratatieschema, met zachte producten, meestal genoeg is.

Mentale druk skincare tieners

Dan hebben we het nog niet eens over de mentale druk. De obsessie met een ‘perfecte’ huid, die wordt versterkt door de eindeloze stroom van gefilterde selfies, kan echt een deuk slaan in het zelfvertrouwen van jongeren. Ze raken verstrikt in een web van onrealistische schoonheidsnormen, wat allesbehalve chill is voor hun zelfbeeld.

Experts zeggen dat het belangrijk is dat ouders een beetje meekijken met wat hun kids uitspoken online. Praat over het belang van zelfacceptatie en het kritisch bekijken van wat je op social media tegenkomt. En als je dan toch iets nieuws wilt proberen op skincare gebied, check dan eerst even bij een professional of het wel een goed idee is.

Hier zie je o.a. een reactie van Drs Leenarts op TikTok op deze trend:

@drsleenarts

Tag degen met een veel te lange skincare routine! Ik ben van stap voor stap, maar een skincare routine voor kinderen van 9 stappen? Onzin! Zonde van het geld en veelal zitten producten tjokvol agressieve ingrediënten die de huid meer kwaad dan goed doen. En dan is de huid van kinderen ook nog eens een stuk gevoeliger dan de volwassen huid. Mijn advies? Houd het simpel. #drsleenarts #skincarekinderen #drunkelephantskincare

♬ origineel geluid – Drs Leenarts

Ook op het Jeugdjournaal uiten verschillende experts, zoals dermatoloog Kirsten Vogelaar, hun zorgen over deze huidverzorgingstrends onder tieners, en in dit geval zelfs kinderen. Je hoor ook kinderen vertellen over hoe zij denken over skincare:

 

 

Minder skincare, minder huidproblemen tieners

De boodschap is duidelijk: less is more. Het stapelen van allerlei producten, vooral die met heftige ingrediënten zoals peelings, kan averechts werken. Een minimalistische aanpak, waarbij je de huid beschermt en verzorgt zonder te overdrijven, is key. Zo kunnen tieners genieten van een gezonde huid, zonder de stress van te veel skincare.

Deze hele trend laat zien hoe belangrijk het is om bewust om te gaan met de info die we van social media halen. Door de krachten te bundelen kunnen ouders, professionals, en de platforms zelf een handje helpen om een generatie te kweken die zowel fysiek als mentaal gezond is.