Laatst bijgewerkt op 19 mei 2023, 10:17

Het antwoord is ja en nee. Appelstroop kan gezond zijn als het in kleine hoeveelheden wordt gegeten, maar het kan ook ongezond zijn als het teveel suiker bevat.

Wat is appelstroop?

Appelstroop is een donkere, stroperige siroop die gemaakt wordt van geconcentreerd appelsap. Het wordt vaak gebruikt als zoetmiddel op brood of crackers en als ingrediënt in bakrecepten. Appelstroop is van nature rijk aan suikers en koolhydraten en bevat vaak ook toegevoegde suikers. Rinse appelstroop (Rinse betekent zoetzuur) die in de supermarktschappen vooral te vinden is, wordt niet alleen gemaakt van appels, maar ook van het sap van suikerbieten (beetwortelsap). Vaak zit er in deze appelstroop ongeveer 70% suikerbietsap en maar 30% appelsap. Soms zijn de verhoudingen zelfs nog ongunstiger. Vooral kinderen vinden deze zoetere ‘appelstroop’ lekkerder. Maar wil je echte pure (zuurdere) appelstroop eten, let dan goed op de ingredientenlijst op de verpakking of zoek een ‘100%’ appelstroop.

Welke voedingsstoffen zitten er in appelstroop?

Appelstroop bevat van nature een kleine hoeveelheid vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium en vitamine C. Appelstroop bevat echter ook veel suiker en koolhydraten, wat kan leiden tot een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Een portie van 15 gram appelstroop bevat ongeveer 10 gram suiker en 42 calorieën. Een portie van 15 gram is ongeveer een broodbeleg.

Hieronder vind je de voedingswaarde van 100 gram appelstroop (bron: Voedingscentrum):

Calorieën: 280 kcal
Vet: 0 gram
Koolhydraten: 65,9 gram
– Waarvan suikers: 58 gram
Vezels: 4,6 gram
Eiwit: 1,8 gram

 

Hoeveel appelstroop mag je dagelijks eten?

Aangezien appelstroop van nature rijk is aan suikers en koolhydraten, is het belangrijk om het met mate te eten. Meerdere porties van 15 gram appelstroop per dag kunnen veilig zijn, zolang het past in een gezond en gebalanceerd dieet.

Waar moet je op letten bij het eten van appelstroop?

Het is belangrijk om te letten op het suikergehalte van appelstroop. Veel merken voegen extra suikers toe aan hun appelstroop om de smaak te verbeteren. Het is daarom belangrijk om de ingrediëntenlijst te controleren en te zoeken naar een merk dat natuurlijke appelstroop zonder toegevoegde suikers maakt. Appelstroop kan ook hoog zijn in calorieën, dus het is belangrijk om het met mate te eten als je op gewicht let.

Wat zegt de wetenschap over de gezondheidsvoordelen van appelstroop?

Appelstroop kan een gezond alternatief zijn voor suiker en kunstmatige zoetstoffen als het in kleine hoeveelheden wordt gegeten. Het kan ook nuttig zijn als je lijdt aan bloedarmoede, omdat het ijzer bevat. Vitamine C, dat van nature aanwezig is in appelstroop, kan helpen bij het verbeteren van de immuniteit en de opname van ijzer in het lichaam.

Conclusie

Appelstroop kan een gezonde en voedzame siroop zijn als het in kleine hoeveelheden wordt gegeten en als je kiest voor een merk zonder toegevoegde suikers (en dus ook suikerbiet). Als je twijfelt of appelstroop geschikt is voor jouw dieet, raadpleeg dan een diëtist of gezondheidsspecialist.

 

Veelgestelde vragen over appelstroop

Wat is het verschil tussen appelstroop en rinse appelstroop?

Rins betekent zoetzuur. In rinse appelstroop zit een extra zoetstof (meestal goedkope suikerbiet), waardoor de appelstroop zoeter wordt. Pure appelstroop is echt alleen gemaakt van appels.

In welke appelstroop zit het meeste ijzer?

Verschillende appelstropen bevatten extra toegevoegd ijzer, zoals die van Frutesse of Hero Rinse Appelstroop (bron Consumentenbond).

Wat is de beste appelstroop?

In een test van de Consumentenbond uit 2018 komt de Frutesse Rinse Extra Appelstroop als 'beste uit de test'. De Albert Heijn Rinse Appelstroop was in deze test 'beste koop'. Er zijn 19 appelstropen getest en het testresultaat was gebaseerd op een smaaktest (50%), de hoeveelheid suiker (30%), de hoeveelheid ijzer (15%) en de volledigheid van het etiket (5%).

Hoeveel calorieen bevat 1 broodbeleg appelstroop?

Een broodbeleg appelstroop is een portie van ongeveer 15 gram. Deze bevat ongeveer 42 kilocalorieën. Een snee bruin brood (van 35 gram) bevat ongeveer 83 kilocalorieën. Dus een boterham met appelstroop bevat in totaal ongeveer 125 kilocalorieën.