Laatst bijgewerkt op 23 september 2023, 15:46

Crystal Clear is voor veel mensen een bekend drankje. Wie wil nou geen bruisend water met een fruitige twist om je dorst te lessen? En al helemaal als het drankje nagenoeg calorievrij is: fabrikant Vrumona geeft namelijk aan dat Crystal Clear 1 kcal bevat per 100 ml.

 

Eerst even wat historie

Crystal Clear wordt gemaakt door Vrumona, die het merk heeft gekocht van frisdrankproducent Hero. Hero introduceerde Crystal Clear rond 1997 in Nederland. Grappig genoeg is er ook nog een ander watermerk met dezelfde naam (Crystal Clear dus) dat rond diezelfde tijd is gestart in de Filipijnen. Dat is alleen wel echt een ander bedrijf, dat zich focust op het verkopen van gefilterd water via eigen verkooppunten. Een overeenkomst is dat in beide gevallen water de kern is. In Nederland bronwater, in de Filipijnen water dat is gefilterd via een proces dat ‘reverse osmosis’ heet.

 

En? Is Crystal Clear gezond?

Een vraag die wel regelmatig gesteld wordt, is of dit drankje gezond is. Nou, hier is het antwoord: Crystal Clear kan een goede keuze zijn als je op zoek bent naar een verfrissend alternatief voor suikerhoudende frisdranken. Crystal Clear is in de basis namelijk gewoon bruisend water met een vleugje fruitige smaak. Het wordt gemaakt door natuurlijke of kunstmatige smaakstoffen toe te voegen aan het bruisende water. Het beste is dat er geen toegevoegde suikers en daardoor nauwelijks calorieën in zitten. Dus als je op zoek bent naar een drankje zonder de zoete rommel, dan is Crystal Clear een goede optie.

 

Is Crystal Clear slecht voor je tanden?

Wat betreft voedingsstoffen, is Crystal Clear zoals gezegd vrijwel leeg. Het bevat geen vetten, eiwitten of vezels. Het draait allemaal om dat verfrissende bruisen en die lekkere fruitsmaak. Maar let op: hoewel Crystal Clear geen suiker bevat, zitten er wel degelijk smaakstoffen in, zoals citroenzuur en kunstmatige aroma’s. Het drankje kan dus nog steeds schadelijk zijn voor je tanden bij overmatig gebruik. Dus drink het met mate; nou ja, dat geldt natuurlijk voor bijna alles. Bijna iedere vorm van zuur kan namelijk je glazuur aantasten.

 

Welke gezondheidsvoordelen heeft Crystal Clear?

Wat zegt de wetenschap over de gezondheidsvoordelen van Crystal Clear? Nou, er is niet echt veel specifiek onderzoek naar gedaan. Maar laten we eerlijk zijn, Crystal Clear is gewoon bruisend water met een beetje smaak. Het kan helpen om gehydrateerd te blijven zonder al die extra suikers en calorieën. En we weten allemaal dat voldoende hydratatie essentieel is voor een goede gezondheid. Door de koolzuur, vult het drankje daarnaast meer dan als het van plat water gemaakt zou zijn.

 

Wat zijn de nadelen van Crystal Clear drinken?

Zoals we eerder al aangaven, is Crystal Clear met name water. Daaraan toegevoegd zijn diverse zuren (zoals citroenzuur), zoetstoffen (sucralose, acesulfaam-K), conserveringsmiddelen en sapconcentraat voor de smaak. Daarmee zijn we meteen aangeland bij de nadelen:

  1. Zoetstoffen zijn weliswaar minder ‘erg’ dan suiker, maar stimuleren nog steeds de behoefte van je lichaam aan zoet. Iedere keer dat je een zoete craving bevestigt met iets (zoals chocola, maar ook Crystal Clear) bevestig je die lichaamsbehoefte. Door het drinken van Crystal Clear doe je dus niets aan de door je lichaam aangeleerde behoefte naar zoet. Wel vul je het in met iets wat relatief weinig calorieën levert. Uiteindelijk is het beter om niet toe te geven aan de behoefte van je lichaam aan zoet, want daarmee zal die behoefte stap voor stap verdwijnen.
  2. Zuren zijn, zoals we al eerder vertelden, slecht voor je gebit. En dat geldt dus ook voor Crystal Clear. Ook hier is het dus uiteindelijk gezonder om bijvoorbeeld gewoon water te drinken

 

Welke smaken zijn er?

Vrumona verkoopt Crystal Clear in diverse smaken: kers, perzik, cranberry, framboos/bosbes, appel/pear, citroen/passievrucht. Genoeg keuze dus.

 

Is Crystal Clear iets voor jou?

Dus hier is de bottom line: Crystal Clear kan een verfrissende en smaakvolle drankoptie zijn. Het is een prima keuze als je op zoek bent naar een alternatief voor suikerhoudende frisdranken. Maar het is belangrijk om het met mate te consumeren en te onthouden dat het geen voedingsstoffen levert. Gezond is het dus niet, maar ongezond ook niet. Het is eigenlijk vooral water met koolzuur en wat (kunstmatige) aroma’s. Het is vooral een goede vervanger voor suikerhoudende drankje.

Dus geniet van Crystal Clear als een lekkere en verfrissende traktatie, maar houd altijd in gedachten dat het geen vervanging is voor een gezonde levensstijl.