Laatst bijgewerkt op 7 maart 2024, 15:48

Cup-a-Soup, wie kent het niet? En wie heeft er niet, al dan niet om 4 uur, even zo’n zakje gedroogde soep opengetrokken? Vervolgens het poeder in een mok gekwakt, heet water erbij en vervolgens genieten van creatieve smaken als Champignon, Chinese kip of Tomaat? Nostalgie ten top en nog lekker ook. Maar is Cup-a-Soup ook gezond?

 

Een stukje historie

Als sinds begin jaren ’70 van de vorige eeuw wordt deze gedroogde instant soep in Nederland verkocht. Unilever, de fabrikant, introduceerde het product in Nederland door Calvé. Daarna startte een stoelendans waarbij de soep eerst als Lipton werd verkocht en vervolgens lange tijd onder de merknaam Royco. De oudere jongeren onder ons zullen over het algemeen Royco als eerste associatie hebben, want onder die merknaam werk Cup-a-Soup groot. Eind jaren ’90 is Royco veranderd naar Unox en onder die naam wordt Cup-a-Soup nog steeds verkocht. Cup-a-Soup is al lange tijd marktleider instant-soepen in Nederland. Iconische reclamecampagnes, zoals ‘4 uur: Cup-a-soup. Dat zouden meer mensen moeten doen’ en ‘NU. EVEN. NIET!’ zijn bekend en bekroond geworden.

 

Wat is Cup-a-Soup?

Cup-a-Soup is in de basis gedroogde soep, waar je alleen heet water bij hoeft te doen. En vervolgens heb je een ‘lekker’ kopje soep. Het is dus vooral gericht op de snelle trek. Niet iedereen heeft tijd om zelf een pan soep te maken, natuurlijk. Alle ingrediënten, tot aan de groenten aan toe, zijn ingedroogd.

 

Wat zit er in Cup-a-Soup?

De ingrediënten van Cup-a-Soup verschillen op basis van de specifieke smaak soep, maar over het algemeen bevat het enkele basiscomponenten. Deze omvatten gedroogde groenten, pasta of noedels, zout en kruiden. Hier zijn enkele van de belangrijkste ingrediënten die je in Cup-a-Soup kunt aantreffen:

  1. Gedroogde groenten: Dit zijn doorgaans gedroogde stukjes groenten zoals wortelen, prei, erwten en maïs. Hoewel ze vitamines en mineralen kunnen bevatten, kan het droogproces en de opslag de voedingswaarde verminderen.
  2. Pasta of noedels: Deze leveren koolhydraten voor energie, maar bevatten vaak weinig vezels.
  3. Suiker: Sommige, maar niet alle, soepsmaken bevatten suiker voor een aangename smaak
  4. Zout: Cup-a-Soup bevat vaak aanzienlijke hoeveelheden natrium (zout), wat bij overmatige consumptie kan bijdragen aan hoge bloeddruk.

Recent is Unox overgegaan op een gezondere en duurzamere receptuur, waarbij het bedrijf aangeeft geen smaakversterkers, conserveringsmiddelen en kunstmatige kleurstoffen te gebruiken. Maar is dat voldoende om ook gezond te zijn?

Omdat er zo veel smaken zijn van Cup-a-Soup is het moeilijk om heel specifiek te zijn over wat er in zo’n soepje zit, maar bovenstaande ingrediënten vind je doorgaans terug. Meer weten? Kijk dan op het label van de Cup-a-Soup smaak die je koopt.

 

Is Cup-a-Soup gezond?

De voedingswaarde van Cup-a-Soup is meestal beperkt, met weinig calorieën, eiwitten, koolhydraten en vetten. Het zoutgehalte (natrium) is echter aanzienlijk, vaak 1-2 gram per portie, wat een groot deel van de dagelijkse aanbevolen inname kan zijn. De Hartstichting beveelt maximaal 6 gram zout per dag aan. Daarmee kan een kopje soep dus 1/3e van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid zout zijn!

Het belangrijkste voordeel van Cup-a-Soup is natuurlijk vooral de snelheid en het gemak waarmee je een soepje kan klaarmaken. Het is handig voor drukke mensen die weinig tijd hebben om te koken of voor een snelle lunchpauze op het werk. Bovendien kunnen sommige varianten enigszins bijdragen aan je dagelijkse inname van groenten (al is het dan in gedroogde vorm).

Eet je Cup-a-Soup als onderdeel van een normaal dieet, dan is het niet zo’n probleem natuurlijk. Eet je voor de rest ook vrij zout, dan is het zaak dat je oplet dat je niet te ver boven de 6 gram zout per dag komt. Eet je structureel meer dan dat, dan kan je een hoge bloeddruk krijgen, waardoor het risico op hart- en vaatziekten groter wordt. Lees ook de uitleg van de Hartstichting.

 

Een gezonder alternatief? Zelf soep maken!

Het allergezondste alternatief voor Cup-a-Soup is natuurlijk om zelf soep te maken. Met verse groenten! En misschien wat soepballetjes als je echt helemaal los wil gaan. Het duurt weliswaar wat langer voordat je van je soep kunt genieten, maar je kunt wel zelf bepalen wat je er in stopt. Zorg dan vooral dat je matig zout en suiker toevoegt en vooral veel groente gebruikt. Lekkerder en nog veel gezonder! Maar dan moet je wel even de tijd hebben, natuurlijk.

Wil je van meer producten weten of ze gezond zijn of niet? We staan voor je klaar! Check al onze artikelen over dit onderwerp