Laatst bijgewerkt op 19 mei 2023, 17:16

Kalknagels, ook wel schimmelnagels genoemd, zijn een veelvoorkomend probleem waar helaas veel mensen mee te maken hebben. Deze vervelende aandoening wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie die de nagels en het omliggende weefsel aantast. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar zijn met kalknagel zelfjes van de drogist of zelfs voorgeschreven producten via de huisarts. Toch kiezen sommige mensen voor alternatieve methoden om hun kalknagels aan te pakken. Het ‘wondermiddel’ Sudocrem helpt al decennia met allerlei huidaandoeningen, van schrale babybillen tot kleine wondjes. Is Sudocrem ook dé oplossing voor het behandelen van kalknagel? Let’s investigate!

Wat is Sudocrem?

Sudocrem is een zalf die oorspronkelijk is ontwikkeld om luieruitslag bij baby’s te behandelen. Het bevat verschillende ingrediënten, zoals zinkoxide, lanoline, benzylbenzoaat en benzylcinnamaat. Deze combinatie van ingrediënten heeft ontstekingsremmende, antiseptische en beschermende eigenschappen, die van nut kunnen zijn bij de behandeling van diverse huidaandoeningen.

Hoe kan Sudocrem kalknagels genezen?

Hoewel er geen wetenschappelijk onderzoek is dat Sudocrem specifiek effectief is bij de behandeling van kalknagels, zijn er mensen die erbij zweren? Ze beweren positieve resultaten te hebben behaald door het product op hun aangetaste nagels aan te brengen. Sudocrem kan op verschillende manieren bijdragen aan de behandeling van kalknagels:

1. Antischimmelwerking: Hoewel Sudocrem geen specifieke antischimmelmiddelen bevat, kan het gebruik van zinkoxide helpen bij het creëren van een ongunstige omgeving voor de schimmel. Omdat schimmels gedijen in vochtige omstandigheden, kan Sudocrem helpen om de nagelomgeving droog te houden.

2. Bescherming en verzachting: Sudocrem heeft een beschermende en verzachtende werking op de huid. Door het aanbrengen van Sudocrem op de kalknagel kan de nagel beschermd worden tegen verdere beschadiging, terwijl de omliggende huid gehydrateerd en verzacht wordt.

3. Ontstekingsremmende eigenschappen: Sudocrem bevat ingrediënten met ontstekingsremmende eigenschappen, zoals zinkoxide. Dit kan helpen bij het verminderen van ontsteking en roodheid rondom de kalknagel, waardoor het genezingsproces wordt bevorderd.

Hoe gebruik je Sudocrem bij kalknagels?

Als je Sudocrem wilt proberen als behandeling voor kalknagels, volg dan deze eenvoudige stappen:

1. Maak de aangetaste nagel en het omliggende gebied grondig schoon en droog.

2. Breng een dun laagje Sudocrem aan op de kalknagel en de omringende huid.

3. Masseer de crème zachtjes in om ervoor te zorgen dat het goed wordt opgenomen.

4. Herhaal deze procedure twee keer per dag, bij voorkeur ’s ochtends en ’s avonds.

5. Gebruik schoon gereedschap om Sudocrem aan te brengen en was je handen grondig na gebruik om verdere verspreiding van de schimmel te voorkomen.

6. Blijf de behandeling voortzetten totdat de kalknagel volledig hersteld is. Houd er rekening mee dat dit enige tijd kan duren, afhankelijk van de ernst van de infectie.

Behandeling van kalknagels met Sudocrem? Let op!

1. Raadpleeg een arts: Hoewel Sudocrem over het algemeen als veilig wordt beschouwd, is het raadzaam om een arts te raadplegen voordat je het gebruikt als behandeling voor kalknagels. Een arts kan de ernst van de infectie beoordelen en eventueel aanvullende behandelingen aanbevelen.

2. Combineer met andere behandelmethoden: Sudocrem kan als aanvullende behandeling worden gebruikt, maar het is mogelijk niet voldoende als enige oplossing. Het kan effectiever zijn om Sudocrem te combineren met andere antischimmelproducten of medicijnen, zoals orale antischimmelmiddelen of lokale antischimmelcrèmes.

3. Geduld en consistentie: Het behandelen van kalknagels vergt geduld en consistentie. Blijf regelmatig Sudocrem gebruiken en volg de aanbevolen richtlijnen voor de duur van de behandeling.

Onthoud dat iedereen anders kan reageren op behandelingen, dus houd de voortgang in de gaten en pas indien nodig de aanpak aan.