Laatst bijgewerkt op 11 juni 2023, 19:51

Voor patiënten met diabetes is er een mooie nieuwe keuze bijgekomen. De Ypsopump, een kleine maar veelzijdige insulinepomp van Ypsomed, werkt nu met meerdere glucosesensoren samen. Tot nu toe werkte de Ypsopump alleen met de Dexcom G6 sensor samen, wat een goede maar nogal grote CGM (continue glucosemeter) is. Deze week kondigden zowel Abbott als Ypsomed aan dat de Ypsopump nu ook samenwerkt met de FreeStyle Libre 3 sensor. Zo kunnen ook gebruikers van de FSL 3 aan de gang met het door CamAPS FX aangedreven hybrid closed loop systeem van Ypsomed: MyLife Loop.

De FreeStyle Libre 3 is de nieuwste sensor van Abbott, een van de pioniers op het gebied van glucosemeting. De Libre 3 is superklein (denk een paar euromunten op elkaar), nauwkeurig en gaat 14 dagen mee (tegen 10 dagen bij de Dexcom). Een heel waardevolle nieuwe optie dus, zeker bij kinderen. Hoe kleiner de sensor, hoe kleiner de kans dat-ie er per ongeluk afvalt.

Door de combinatie van pomp en sensor is van de Ypsopump een ‘hybride closed loop’-systeem te maken. Ypsomed werkt namelijk ook samen met CamDiab, een bedrijf dat voorkomt uit de universiteit van Cambridge. CamDiab heeft een zelflerende algoritme ontwikkeld om op basis van sensorinput een pomp aan te kunnen sturen. Ypsomed noemt dat de MyLife Loop en het werkt met de CamAPS FX app. Die verbindt met sensor en pomp en zal vervolgens op basis van gewicht en insulinegebruik stap voor stap leren om steeds beter de bloedsuikercurve van de gebruiker netjes in rang te houden. Lees dit artikel voor uitleg over closed loop, hybrid closed loop en open loop.

Interesse in de MyLife Loop? Check dan de site van Ypsomed voor info over de pomp en het systeem. Op de site van CamDiab lees je meer over de app die de pomp aanstuurt. Alles over de FreeStyle Libre 3 vindt je op de website van Abbott.

Ben je diabetespatiënt en wil je weten of je de Ypsopump kunt gaan gebruiken, of je vergoeding krijgt en hoe het aanvragen in zijn werk gaat? Bespreek dat dan met je behandelteam in het ziekenhuis. Zij kunnen aangeven, in overleg met je zorgverzekeraar, welke mogelijkheden er voor jou gelden.